Търся специална рецепта за маринован Сафрид.

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
dian2n
новобранец
новобранец
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Яну 12, 2021 11:32 am

Търся специална рецепта за маринован Сафрид.

Мнение от dian2n »

Здравейте.
Пореден опит от моя страна да намеря тази рецепта.
Когато бях малък, дядо ми правеше маринован Сафрид в буркани. Интересно, но този сафрид ,който срещам на пазара е доста едър. Но като гледам и цацата вече е доста едра.
Чел съм доста рецепти за сафрид, правил съм, но не е същото.
Сафридът който съм ял беше жилав. Не искам да "се топи в устата".
Опитах да държа в много сол, много време в оцет... не се получава.
Това което си спомням е че костите на рибата стояха много твърди и по никакъв начин не можеше да се изядат. Дори костите на ребрата оставаха на местата си, след като се изяде месото.И понеже месото беше жилаво, трябваше да се къса със зъби, докато остане само гръбнака и мазни от олиото пръсти :)
Дядо държеше рибата в буркана определено време , както казваше той "да втаса". Може би е било тогавашен израз, не знам. Знам само че вкусът и беше доста кисел.
Някой да знае нещо подобно?
Петър Недев
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 590
Регистриран на: Сря Май 04, 2005 10:01 am
Местоположение: Кърджали
Обратна връзка:

Re: Търся специална рецепта за маринован Сафрид.

Мнение от Петър Недев »

Пробвал съм няколко,и тази най ми харесва. Ама не се консервира. 2-3 месеца в хладилник.
https://www.cookwithasmile.com/%D0%BC%D ... %B8%D0%B4/
Когато няма риба.......не кълве!
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14443
Регистриран на: Пон Фев 18, 2008 9:54 pm

Re: Търся специална рецепта за маринован Сафрид.

Мнение от lusienn »

По друг начин си мариновам рибата,,
Нищо общо с тази рецепта.
Сафрида почистен ама много добре,
Да няма никаква кръв по гръбнака,
Даже може с четка за зъби да се изчисти
По гръбнака кръвта,главата се изхвърля.
И в морска сол около 12 часа,
Измива се хубаво и се оставя в оцет,
Ползвам хубав ябълков и в хладилник.
Около 15 часа.
Прецеждам през гевгир да се оттече,
Оцета без да мия повече рибата.
И я оставям.
В съд нагрявам олио да му излезе
Влагата,пробвам с парче хляб да
Почне да се пържи и изключвам котлона.
Като изстине олиото заливам рибите,
Които нареждам в буркани заедно с
1,2 дафинови листа,зърна чер пипер и
1 зърно бахар.
После в хладилник за месец без варене,
Да узрее .
Същото е с чернокопа,но за 5 часа макс
В морска сол едра,че му е нежно месото.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3670
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: Търся специална рецепта за маринован Сафрид.

Мнение от dantho.mihov »

Люско натрупа опит и е мастър - послушай го.
Другото нещо - онова за едрата цаца просто не е цаца.
В последните години има периоди, когато цацата липсва в морето. Лови се Трицона и я слагат в търговския продукт Перла. Но пък няма вкуса на цацата.
lozzy.68
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1637
Регистриран на: Сря Сеп 18, 2013 6:33 pm

Re: Търся специална рецепта за маринован Сафрид.

Мнение от lozzy.68 »

:D За много години на Всички !!! За питането на Диан ... ,от къде Сте ?! :smt102 Достига ли ,до Вас ПРЕСЕН Сафрид...?!?! Ако е така,за какъв говорим ,Черноморски пресен ,същия ,но Вчерашен ,Гръцки ,Турски или Беломорски ... :wink: ?!?! То всичко е Сафрид!!! :D НО, за обработване Е различно ! Много Здраве ,през Новата , по -малко проблеми и Простотии ... в живота и много Слука и Късмет !!! :smt023
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 14443
Регистриран на: Пон Фев 18, 2008 9:54 pm

Re: Търся специална рецепта за маринован Сафрид.

Мнение от lusienn »

Пресен ям от по дребния ,
Пържен ако е едър го мятам
На скарата.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
dian2n
новобранец
новобранец
Мнения: 2
Регистриран на: Вто Яну 12, 2021 11:32 am

Re: Търся специална рецепта за маринован Сафрид.

Мнение от dian2n »

Днес , след като отново попаднах в интернет на един метод за мариноване на риба, започвам да се замислям дали моят дядо не е правил нещо подобно. Тъй като той нарочно чакаше рибата да втаса. Не просто да поседи няколко дена в буркана и да я ядем, а да втаса. Говоря за СЮРСТРЬОМИНГ. И тъй като обикновено никой в България не го харесва това, може и затова да не намирам рецепта за него (или подобно на него).
Как мислите, възможно ли е дядо ми да е консервирал по начин близък до този?
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1126
Регистриран на: Вто Сеп 26, 2006 12:01 pm
Местоположение: Varna

Re: Търся специална рецепта за маринован Сафрид.

Мнение от rap66 »

Дядо Ви е мариновал ПРЕСЕН сафрид. Умре ли, ако не е в ледена каша, след 1 час е омекнал и вече само виагра може да го накара да се стегне.
Аватар
Мilena
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2593
Регистриран на: Съб Апр 27, 2019 12:00 am

Re: Търся специална рецепта за маринован Сафрид.

Мнение от Мilena »

rap66 написа: Чет Май 12, 2022 7:54 am Дядо Ви е мариновал ПРЕСЕН сафрид. Умре ли, ако не е в ледена каша, след 1 час е омекнал и вече само виагра може да го накара да се стегне.
Пълни глупости! Сафрида има малък стомах, и , ако е от днес за утре, няма омекване, стига да е на сянка-уловеният-да не говорим, че инак става на чироз с червата. Айде някой да знае повече🙃😉
И все пак, зависи от съда и количеството!
Аз съм си АЗ :wink:
https://youtu.be/tAGnKpE4NCI
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”