Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняТърся специална рецепта за маринован Сафрид.
Модератор: sapuna
Търся специална рецепта за маринован Сафрид.
Здравейте.
Пореден опит от моя страна да намеря тази рецепта.
Когато бях малък, дядо ми правеше маринован Сафрид в буркани. Интересно, но този сафрид ,който срещам на пазара е доста едър. Но като гледам и цацата вече е доста едра.
Чел съм доста рецепти за сафрид, правил съм, но не е същото.
Сафридът който съм ял беше жилав. Не искам да "се топи в устата".
Опитах да държа в много сол, много време в оцет... не се получава.
Това което си спомням е че костите на рибата стояха много твърди и по никакъв начин не можеше да се изядат. Дори костите на ребрата оставаха на местата си, след като се изяде месото.И понеже месото беше жилаво, трябваше да се къса със зъби, докато остане само гръбнака и мазни от олиото пръсти
Дядо държеше рибата в буркана определено време , както казваше той "да втаса". Може би е било тогавашен израз, не знам. Знам само че вкусът и беше доста кисел.
Някой да знае нещо подобно?
Пореден опит от моя страна да намеря тази рецепта.
Когато бях малък, дядо ми правеше маринован Сафрид в буркани. Интересно, но този сафрид ,който срещам на пазара е доста едър. Но като гледам и цацата вече е доста едра.
Чел съм доста рецепти за сафрид, правил съм, но не е същото.
Сафридът който съм ял беше жилав. Не искам да "се топи в устата".
Опитах да държа в много сол, много време в оцет... не се получава.
Това което си спомням е че костите на рибата стояха много твърди и по никакъв начин не можеше да се изядат. Дори костите на ребрата оставаха на местата си, след като се изяде месото.И понеже месото беше жилаво, трябваше да се къса със зъби, докато остане само гръбнака и мазни от олиото пръсти
Дядо държеше рибата в буркана определено време , както казваше той "да втаса". Може би е било тогавашен израз, не знам. Знам само че вкусът и беше доста кисел.
Някой да знае нещо подобно?
-
- ще става разбирач
- Мнения: 590
- Регистриран на: Сря Май 04, 2005 10:01 am
- Местоположение: Кърджали
- Обратна връзка:
Re: Търся специална рецепта за маринован Сафрид.
Пробвал съм няколко,и тази най ми харесва. Ама не се консервира. 2-3 месеца в хладилник.
https://www.cookwithasmile.com/%D0%BC%D ... %B8%D0%B4/
https://www.cookwithasmile.com/%D0%BC%D ... %B8%D0%B4/
Когато няма риба.......не кълве!
Re: Търся специална рецепта за маринован Сафрид.
По друг начин си мариновам рибата,,
Нищо общо с тази рецепта.
Сафрида почистен ама много добре,
Да няма никаква кръв по гръбнака,
Даже може с четка за зъби да се изчисти
По гръбнака кръвта,главата се изхвърля.
И в морска сол около 12 часа,
Измива се хубаво и се оставя в оцет,
Ползвам хубав ябълков и в хладилник.
Около 15 часа.
Прецеждам през гевгир да се оттече,
Оцета без да мия повече рибата.
И я оставям.
В съд нагрявам олио да му излезе
Влагата,пробвам с парче хляб да
Почне да се пържи и изключвам котлона.
Като изстине олиото заливам рибите,
Които нареждам в буркани заедно с
1,2 дафинови листа,зърна чер пипер и
1 зърно бахар.
После в хладилник за месец без варене,
Да узрее .
Същото е с чернокопа,но за 5 часа макс
В морска сол едра,че му е нежно месото.
Нищо общо с тази рецепта.
Сафрида почистен ама много добре,
Да няма никаква кръв по гръбнака,
Даже може с четка за зъби да се изчисти
По гръбнака кръвта,главата се изхвърля.
И в морска сол около 12 часа,
Измива се хубаво и се оставя в оцет,
Ползвам хубав ябълков и в хладилник.
Около 15 часа.
Прецеждам през гевгир да се оттече,
Оцета без да мия повече рибата.
И я оставям.
В съд нагрявам олио да му излезе
Влагата,пробвам с парче хляб да
Почне да се пържи и изключвам котлона.
Като изстине олиото заливам рибите,
Които нареждам в буркани заедно с
1,2 дафинови листа,зърна чер пипер и
1 зърно бахар.
После в хладилник за месец без варене,
Да узрее .
Същото е с чернокопа,но за 5 часа макс
В морска сол едра,че му е нежно месото.
Мир любов и щастие за всички
Риболовци.
Риболовци.
-
- Модератор
- Мнения: 3670
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: Търся специална рецепта за маринован Сафрид.
Люско натрупа опит и е мастър - послушай го.
Другото нещо - онова за едрата цаца просто не е цаца.
В последните години има периоди, когато цацата липсва в морето. Лови се Трицона и я слагат в търговския продукт Перла. Но пък няма вкуса на цацата.
Другото нещо - онова за едрата цаца просто не е цаца.
В последните години има периоди, когато цацата липсва в морето. Лови се Трицона и я слагат в търговския продукт Перла. Но пък няма вкуса на цацата.
Re: Търся специална рецепта за маринован Сафрид.
За много години на Всички !!! За питането на Диан ... ,от къде Сте ?! Достига ли ,до Вас ПРЕСЕН Сафрид...?!?! Ако е така,за какъв говорим ,Черноморски пресен ,същия ,но Вчерашен ,Гръцки ,Турски или Беломорски ... ?!?! То всичко е Сафрид!!! НО, за обработване Е различно ! Много Здраве ,през Новата , по -малко проблеми и Простотии ... в живота и много Слука и Късмет !!!
Re: Търся специална рецепта за маринован Сафрид.
Пресен ям от по дребния ,
Пържен ако е едър го мятам
На скарата.
Пържен ако е едър го мятам
На скарата.
Мир любов и щастие за всички
Риболовци.
Риболовци.
Re: Търся специална рецепта за маринован Сафрид.
Днес , след като отново попаднах в интернет на един метод за мариноване на риба, започвам да се замислям дали моят дядо не е правил нещо подобно. Тъй като той нарочно чакаше рибата да втаса. Не просто да поседи няколко дена в буркана и да я ядем, а да втаса. Говоря за СЮРСТРЬОМИНГ. И тъй като обикновено никой в България не го харесва това, може и затова да не намирам рецепта за него (или подобно на него).
Как мислите, възможно ли е дядо ми да е консервирал по начин близък до този?
Как мислите, възможно ли е дядо ми да е консервирал по начин близък до този?
Re: Търся специална рецепта за маринован Сафрид.
Дядо Ви е мариновал ПРЕСЕН сафрид. Умре ли, ако не е в ледена каша, след 1 час е омекнал и вече само виагра може да го накара да се стегне.
Re: Търся специална рецепта за маринован Сафрид.
Пълни глупости! Сафрида има малък стомах, и , ако е от днес за утре, няма омекване, стига да е на сянка-уловеният-да не говорим, че инак става на чироз с червата. Айде някой да знае повече
И все пак, зависи от съда и количеството!
Аз съм си АЗ
https://youtu.be/tAGnKpE4NCI
https://youtu.be/tAGnKpE4NCI