Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Риболов Сладководен раздел Тактика Риболовни такъмиВъзелче на плетеното влакно
Модератор: sapuna
Възелче на плетеното влакно
Не знам как се получи, но се образува възел с примка на чистак новото ми плетено влакно. На около 25 - 30 метра от края е и не ми се ще да режа и да хвърлям. Какъв възел да направя, че да оказва минимално съпротивление през водачите?
Влакното е Duel Hardcore PE8 0.13 mm, ползвам го за морски риболов с бомбарда.
Влакното е Duel Hardcore PE8 0.13 mm, ползвам го за морски риболов с бомбарда.
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
Re: Възелче на плетеното влакно
double uni knot Аз ползвам само него и съм доволен.Влакното ти е дебело за бомбарда трябва ти 0,10 или 0,08 а има иколеги ловят и с 0,06
- Прикачени файлове
-
- doubleUniKnot.jpg (6.02 KiB) Преглеждано 8256 пъти
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека
Благодаря Пешо! Днес ще го поправям.
А ти какво влакно ползваш?
А ти какво влакно ползваш?
-
- сериозен играч
Възела който е показал Пешо го наричахме в алпинизма(спелеологията) английски тъкачески възел.Много е здрав но двете крайчета ще закачат при замятане и ще те дразнят.Можеш да използваш същия възел но крайчетата да са навътре (възел за шок лидер) http://flylifemagazine.com/knots-simply-the-blood-knot/.
ПП. Пробвай преди да скъсаш влакното да го наплюнчиш и плавно да го опънеш,често възела приплъзва и се оправя.Поздрави и наслука.
ПП. Пробвай преди да скъсаш влакното да го наплюнчиш и плавно да го опънеш,често възела приплъзва и се оправя.Поздрави и наслука.
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
Не е вярно че крайчетата на възела закачат.Аз съм с основно плетено влакно 0,08 с шок лидер 8-9м. 0,10 и съм нямал нито едно закачане на възела , пък и аз съм ги изрязал почти плътно.Единствено ако са му много ситни горните водачи може да закача самият възел
На мен кървавият възел ми идва по сложен
На мен кървавият възел ми идва по сложен
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Шок лидер на плетено от плетено Баси ! Да не би случайно да имаш предвид просто вид повод Не друго ами шок лидер от неразтеглива линия май , май не съществува освен по нашите ширини
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Ми по нашите ширини фърляме 50 гр. с #0.4 на по 90-120 м, та си трябва шок лидер, точно неразтеглив.
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
Познавам много хора които ползват монофил 0,18 и слагат " шок лидер" от плетено за да са по спокойно с по големи бомбарди и когато гонят дистанция.Аз ако хвърлям само с 0,08 което ми е на макарата с 30-35гр. бомбарди няма да ми е спокойно и затова слагам "шок лидер" пробвах с монофил 0,20 но не ми хареса и затова сложих плетено , а с по дебел монофил възела ми се вижда груб.Ако използвам термина Шок Лидер неправилно се извинявам
-
- разбира нещата
Павка,Павел Иванов написа:Шок лидер на плетено от плетено Баси ! Да не би случайно да имаш предвид просто вид повод Не друго ами шок лидер от неразтеглива линия май , май не съществува освен по нашите ширини
Много от твоите мнения и препоръки, особено за сладководния риболов, са на 100% верни и издържани!Тук обаче имаме друга „бира“: предвид дистанцията, която се гони при улов на зарган с бомбарда, в употреба навлизат плетени влакна с най-малкия възможен диаметър.При този риболов , за да се постигне исканата голяма дистанция при хвърляне на бомбардата, се прилага максимално усилие и ъглова скорост на пръчката. Крайната част на основната линия от шпулата до бомбардата е подложена на огромно натоварване.Ясно е, че основното плетено с диаметър 0.04,0.06 и 0.08 мм в някои случаи не може да понесе това натоварване и в резултат скъсване и загуба на бомбарда.Точно за такива случаи се препоръчва и използва шок лидер.Но, ако прибегнем до използването на монофил, то той би трябвало да бъде поне 0.20/0.22 мм за да нямаме скъсване и загуби.Но слагането на такъв шок лидер напълно обезсмисля употребата на тънките плетени влакна. Ето защо вече се прилагат и шок лидери от плетено. При мен на плетеното – големина 0.06 мм съм сложил 0.16 мм плетено/ с такова разполагам/ за шок лидер и нямам проблеми.Запазва се неразтегливостта на цялата линия, а също и постигане на хубава дистанция.
Да добавя: на макарите ми за сърфов дънен риболов с акция 3.5 либри имам за основно 0.18 мм и шок лидер 0.22 мм от много здрав монофил.
Приятно ми беше да разменим мнения по въпроса!
Що се отнася до свързване на основно с шок лидер ползвам същия възел, посочен от Пешо, повече от 10 години и никога не съм имал проблеми с него дори и при въдици с водачи малък диаметър.
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
Благодаря за съветите. Вързах по метода на HAZARD но мисля че и при двата вида възела няма да има особена разлика. Чакам да се оправи времето и да тествам. Иначе се случи точно това дето го описват в темата за зарганите - умерен южен вятър, кореми и имаше един чичка дето хвърляше връз мен и се наложи д го изчаквам няколко пъти.
-
- разбира нещата
Правилно ,колега! Не само когато има бош, но и когато сме се наредили г..з до г..з изчакваш колегата от дясно или от ляво, в зависимост от посоката на течението и отнасянето на бомбардата, да хвърли и след като започне да обира и ти хвърляш и обираш!Ако колегите до теб са с опит и наблюдателни/и колегиални!/ няма проблем.
Нещата не са такива , каквито изглеждат!