Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Риболов Морски раздел Тактика Монтажи за риболовТакъм за кая
Модератори: Димо Михалев, dobria1
- ribolovec2
- новобранец
Такъм за кая
Здравейте, колеги!
Ще си правя от онези такъмчета за кая с дъсчицата, дето пада, като дръпне.(мисля , че волти им се викаха)Направил съм си самите дъски и ще им слагам основно 0,35 , 80-90г олово, две куки №5, но се чудя колко дебел повод да сложа - 0,22 или 0,25. Помогнете.
Благодаря ви предварително и налука!
Ще си правя от онези такъмчета за кая с дъсчицата, дето пада, като дръпне.(мисля , че волти им се викаха)Направил съм си самите дъски и ще им слагам основно 0,35 , 80-90г олово, две куки №5, но се чудя колко дебел повод да сложа - 0,22 или 0,25. Помогнете.
Благодаря ви предварително и налука!
- Краси 7650
- вече хвърля и на тежко
-
- разбира нещата
- ribolovec2
- новобранец
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз зимата в дупките ловя с куки №2 бели морски/с дълго рамо/.Повод 0.30,основно влакно 0.35 и олово 20 гр.,и една кука на такъма,за да няма закачки.За стръв-опашка,или средна част от граца,или цаца.
Иначе сега не те съветвам да ловиш по тоя метод.СЕга най-добре да пробваш с основно около 0.30 до 0.35,повод под 0.30,куки към №6,7,8,олово някъде към 30-35 гр.За стръв най-добре бяла мида,охлювче,парченце от някакво рибе,земен,торен и на мода сега е белият червей.Можеш да сложиш на такъма 2 куки.Ще ти нарисувам едно такъмче в галерията и утре щи пусна линк към рисунката да се онагледи!
Иначе сега не те съветвам да ловиш по тоя метод.СЕга най-добре да пробваш с основно около 0.30 до 0.35,повод под 0.30,куки към №6,7,8,олово някъде към 30-35 гр.За стръв най-добре бяла мида,охлювче,парченце от някакво рибе,земен,торен и на мода сега е белият червей.Можеш да сложиш на такъма 2 куки.Ще ти нарисувам едно такъмче в галерията и утре щи пусна линк към рисунката да се онагледи!
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
когато преди две седмици ходих да гмуркам за последно за калкан(преди забраната) над Елените , още първия ден изкарах четири много добри " маси за кафе " , уикенда беше четиридневен и на втория ден реших да не се гмуркам , а и аз барабар Петко с мъжете да са прая на рибар с въдица , не че има нещо лошо , но в това отношение съм гола вода ....от къщи си бях една многоооо стара волта с една ръждива кука и с гайка за тежест и после се оказа , че докато стигне до дъното- 15 м. изкочиха три възела ( явно такъма съм го снаждал )...чудих се какво да ползвам за стръв ( нямах такава подготовка и нагласа на тръгване - за въдици ) и след не дълго умуване чупих два рапана , разрязах ги и газ с лодката към нос Емине ( предната и по предната вечер спахме близо до" Еминския плаж", а как се слиза до там с Чинкуеченто си е цял героизъм ).....мамка му - РАЗБИХ ГИ ПОПЧЕТАТА - аз през целия си живот до сега толкова риба с въдица не бях хващал ...и се едни такива лихмоси с бебешки главички , не остаят да стигне тежеста до дъното , дърпа ама дърпа , ...и така фърлям- вадя от 9 сутринта до 3 следобед , само по едно време спрях да пикая от лодката , щото щях да гръмна , без да ям без нищо ...ако бях останал още и повече щях да искарам АМА МИ ПИСНА , то туй вече не си беше риболов ами работа , нараниха ми се пръстите на ръцете ...барабар с калканите се напълни една голяма "Метро" хладилна чанта...вече две седмици ям попчета , последния път си направихме шницел от тях на кухненския робот , смесих ги с маринована рижика ( вид гъба ) и станаха ММММ