Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняПушене на риба в домашни условия..
Модератор: sapuna
- Бай Гого- Сиромаха
- кандидат преподавател
- Мнения: 2665
- Регистриран на: Сря Юни 27, 2007 11:32 am
- Местоположение: България-гр.София
Пушене на риба в домашни условия..
И така дойде заветния ден да изпробвам новата пушилня..
Доста се рових по нета за некаква по добра рецепта за опушване,но нъцки.
Реших накрая да пробвам по рецептата на колегата /makari/,за което съм му много благодарен.
Ето я и рецептата..
1-Поливате с ром или коняк и оставяте за половин един час
2-поръсвате с морска сол и кафява захар/равни количества/ и оставяте в хладилника за 24часа
3-мажете изтръсканата риба със зехтин
4-опушвате
5-консумирате
Опушване на риба /скумрия и бяла риба/
Шест броя /средна по големина/ скумрийки и пет броя сулки /бяла риба/
Нареждат се в тавичка и се поливат с около 200 милилитра коняче /в случая Плиска/
След десетина минути ги обръщате,и след още десетина минути отово,и след още десетина пак отново..
И така трдесет минути вече са минали.
След това разбърквате по една чаена чаша /кафява захар и морска сол/ в купичка.
Изцеждате рибата от коняка и поръсвате на дъното на тавичката от сместа /сол и захар/
Нареждате рибата и от горе същата процедура.
Получава се ето това..
След това пъхате в хладилника за 12 - 14 часа /мисля е достатъчно/
Пояснявам защо е достатъчно това време..
Скумрията беше много добре на сол,но бялата риба явно поема по бързо и малко пресолена идва..
На другия ден осолената риба изглеждаше така..
Изтръсквате хубаво рибата от солта и подреждате в пушилнята..
Захлупвате и палите котлона /в случая газов/
След точно педесет минути от паленето,гасите котлона и отваряте..
Точно в този момент,почвам да треперим..
Немам търпение изобщо и я почвам..
Рибата е пушена с нарязани на по 1-2 см. филизи от синя слива и 5-6 листета дафинов лист.
Невероятен аромат и вкусотия..
Наздраве на всички...
П.п. Така изглежда урутката отвътре..
Доста се рових по нета за некаква по добра рецепта за опушване,но нъцки.
Реших накрая да пробвам по рецептата на колегата /makari/,за което съм му много благодарен.
Ето я и рецептата..
1-Поливате с ром или коняк и оставяте за половин един час
2-поръсвате с морска сол и кафява захар/равни количества/ и оставяте в хладилника за 24часа
3-мажете изтръсканата риба със зехтин
4-опушвате
5-консумирате
Опушване на риба /скумрия и бяла риба/
Шест броя /средна по големина/ скумрийки и пет броя сулки /бяла риба/
Нареждат се в тавичка и се поливат с около 200 милилитра коняче /в случая Плиска/
След десетина минути ги обръщате,и след още десетина минути отово,и след още десетина пак отново..
И така трдесет минути вече са минали.
След това разбърквате по една чаена чаша /кафява захар и морска сол/ в купичка.
Изцеждате рибата от коняка и поръсвате на дъното на тавичката от сместа /сол и захар/
Нареждате рибата и от горе същата процедура.
Получава се ето това..
След това пъхате в хладилника за 12 - 14 часа /мисля е достатъчно/
Пояснявам защо е достатъчно това време..
Скумрията беше много добре на сол,но бялата риба явно поема по бързо и малко пресолена идва..
На другия ден осолената риба изглеждаше така..
Изтръсквате хубаво рибата от солта и подреждате в пушилнята..
Захлупвате и палите котлона /в случая газов/
След точно педесет минути от паленето,гасите котлона и отваряте..
Точно в този момент,почвам да треперим..
Немам търпение изобщо и я почвам..
Рибата е пушена с нарязани на по 1-2 см. филизи от синя слива и 5-6 листета дафинов лист.
Невероятен аромат и вкусотия..
Наздраве на всички...
П.п. Така изглежда урутката отвътре..
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Мнения: 2082
- Регистриран на: Чет Сеп 10, 2009 12:19 pm
- Местоположение: Някъде по Река Искър
- Обратна връзка:
- Бай Гого- Сиромаха
- кандидат преподавател
- Мнения: 2665
- Регистриран на: Сря Юни 27, 2007 11:32 am
- Местоположение: България-гр.София
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Да..на дъното се слагат..Ако ползваш газов котлон, ги слагаш в средата на купчинка...За едно пушене са достатъчни една пълна шепа.ribolovcho написа:тея филизи на дъното на пушилнята ли се слагат
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Пушилнята купувана ли е или си я правил?
Сулката не става ли сухичка след пушенето?
Сулката не става ли сухичка след пушенето?
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
- Божидар
- кандидат преподавател
- Мнения: 2521
- Регистриран на: Чет Апр 15, 2004 5:57 pm
- Местоположение: България-Габрово-Румъния
- Обратна връзка:
Re: Пушене на риба в домашни условия..
И ако е купувана от къдеGODzillata написа:Пушилнята купувана ли е или си я правил?
Сулката не става ли сухичка след пушенето?
На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Това ме впечатли Мислех,че повече време е цялата процедура. Не разбрах какво се слага на дъното да се опуши
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ
- Бай Гого- Сиромаха
- кандидат преподавател
- Мнения: 2665
- Регистриран на: Сря Юни 27, 2007 11:32 am
- Местоположение: България-гр.София
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Пушилнята е правена Кире,а сулката става превъзходна..Скумрията не важи пред сулката..GODzillata написа:Пушилнята купувана ли е или си я правил?
Сулката не става ли сухичка след пушенето?
Две тавички алпака от средния размер /може и от най големия размер/Една за дъно и една за капак..На капака се прави отвор в средата 14мм.и се слага клапа..Средната част между дъното и капака е 55см. Сгъва се с диаметър да влезе в капака и дъното от вътре. На дъното се прави скаричка на 15 см. височина от дъното. /ако падне някоя риба/ Кръстачката се вижда на снимките по горе.. Разглобваш, миеш и прибираш.Тва е общо взето..
Re: Пушене на риба в домашни условия..
здравей колега само филизи и дафинови листа ли използваш за цялостното упушванеБай Гого написа:Да..на дъното се слагат..Ако ползваш газов котлон, ги слагаш в средата на купчинка...За едно пушене са достатъчни една пълна шепа.ribolovcho написа:тея филизи на дъното на пушилнята ли се слагат
- Бай Гого- Сиромаха
- кандидат преподавател
- Мнения: 2665
- Регистриран на: Сря Юни 27, 2007 11:32 am
- Местоположение: България-гр.София
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Ми да..но може и талаш, но от костилкови плодни дръвчета..Така съм чул че,са по малко канцерогенни.vidrin написа:здравей колега само филизи и дафинови листа ли използваш за цялостното упушване
Re: Пушене на риба в домашни условия..
и колко време се пуши горе долу ?
- Бай Гого- Сиромаха
- кандидат преподавател
- Мнения: 2665
- Регистриран на: Сря Юни 27, 2007 11:32 am
- Местоположение: България-гр.София
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Аз пушим всичко за петдесет минути..не само риба /пилешко, бекони,наденици,телешко/. Не съм пушил още цяло пиле.vidrin написа:и колко време се пуши горе долу ?
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Бекончето и него ли с коняче,сол и захар ?
Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве.
- fossa
- научил се да хвърля
- Мнения: 142
- Регистриран на: Нед Авг 09, 2009 7:05 pm
- Местоположение: гр.Свищов
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Колега,ти ми скри ....плувката! Абе от де ви идат наум таквизи хитринки.Ако може още някоя и друга снимка-и странично и отдолу и с капак..От горните снимки сякаш има форма на саксия?
- Бай Гого- Сиромаха
- кандидат преподавател
- Мнения: 2665
- Регистриран на: Сря Юни 27, 2007 11:32 am
- Местоположение: България-гр.София
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Ето как изглежда..fossa написа:Колега,ти ми скри ....плувката! Абе от де ви идат наум таквизи хитринки.Ако може още някоя и друга снимка-и странично и отдолу и с капак..От горните снимки сякаш има форма на саксия?
Само че, тази е с коминче и клапа вътре,а моята е с клапа наптаво на капака..
- fossa
- научил се да хвърля
- Мнения: 142
- Регистриран на: Нед Авг 09, 2009 7:05 pm
- Местоположение: гр.Свищов
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Благодаря,колега.След забраната, ще опитам и със дунавска скумрия(ако има).