Пушене на риба в домашни условия..

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Аватар
Бай Гого- Сиромаха
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2665
Регистриран на: Сря Юни 27, 2007 11:32 am
Местоположение: България-гр.София

Пушене на риба в домашни условия..

Мнение от Бай Гого- Сиромаха »

И така дойде заветния ден да изпробвам новата пушилня..

Доста се рових по нета за некаква по добра рецепта за опушване,но нъцки.
Реших накрая да пробвам по рецептата на колегата /makari/,за което съм му много благодарен.

Ето я и рецептата..

1-Поливате с ром или коняк и оставяте за половин един час
2-поръсвате с морска сол и кафява захар/равни количества/ и оставяте в хладилника за 24часа
3-мажете изтръсканата риба със зехтин
4-опушвате
5-консумирате

Опушване на риба /скумрия и бяла риба/

Шест броя /средна по големина/ скумрийки и пет броя сулки /бяла риба/

Нареждат се в тавичка и се поливат с около 200 милилитра коняче /в случая Плиска/
След десетина минути ги обръщате,и след още десетина минути отово,и след още десетина пак отново..
И така трдесет минути вече са минали.

След това разбърквате по една чаена чаша /кафява захар и морска сол/ в купичка.
Изцеждате рибата от коняка и поръсвате на дъното на тавичката от сместа /сол и захар/
Нареждате рибата и от горе същата процедура.

Получава се ето това..

Изображение


След това пъхате в хладилника за 12 - 14 часа /мисля е достатъчно/

Пояснявам защо е достатъчно това време..
Скумрията беше много добре на сол,но бялата риба явно поема по бързо и малко пресолена идва..

На другия ден осолената риба изглеждаше така..

Изображение

Изображение

Изтръсквате хубаво рибата от солта и подреждате в пушилнята..

Изображение

Захлупвате и палите котлона /в случая газов/

Изображение

Изображение

След точно педесет минути от паленето,гасите котлона и отваряте..

Изображение

Изображение

Точно в този момент,почвам да треперим..

Изображение

Немам търпение изобщо и я почвам..

Изображение

Изображение

Изображение

Рибата е пушена с нарязани на по 1-2 см. филизи от синя слива и 5-6 листета дафинов лист.
Невероятен аромат и вкусотия..

Наздраве на всички... Изображение

П.п. Така изглежда урутката отвътре..

Изображение
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Мнения: 2082
Регистриран на: Чет Сеп 10, 2009 12:19 pm
Местоположение: Някъде по Река Искър
Обратна връзка:

Re: Пушене на риба в домашни условия..

Мнение от ribolovcho »

тея филизи на дъното на пушилнята ли се слагат
Изображение
Най добрите са тук
Аватар
Бай Гого- Сиромаха
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2665
Регистриран на: Сря Юни 27, 2007 11:32 am
Местоположение: България-гр.София

Re: Пушене на риба в домашни условия..

Мнение от Бай Гого- Сиромаха »

ribolovcho написа:тея филизи на дъното на пушилнята ли се слагат
Да..на дъното се слагат..Ако ползваш газов котлон, ги слагаш в средата на купчинка...За едно пушене са достатъчни една пълна шепа.
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Пушене на риба в домашни условия..

Мнение от GODzillata »

Пушилнята купувана ли е или си я правил?
Сулката не става ли сухичка след пушенето? :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
Божидар
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2521
Регистриран на: Чет Апр 15, 2004 5:57 pm
Местоположение: България-Габрово-Румъния
Обратна връзка:

Re: Пушене на риба в домашни условия..

Мнение от Божидар »

GODzillata написа:Пушилнята купувана ли е или си я правил?
Сулката не става ли сухичка след пушенето? :roll:
И ако е купувана от къде :?:
На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Аватар
RAAZIEL
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1436
Регистриран на: Чет Яну 31, 2008 5:16 pm
Местоположение: Варна

Re: Пушене на риба в домашни условия..

Мнение от RAAZIEL »

Това ме впечатли :!:Мислех,че повече време е цялата процедура. Не разбрах какво се слага на дъното да се опуши :?:
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ
Аватар
Бай Гого- Сиромаха
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2665
Регистриран на: Сря Юни 27, 2007 11:32 am
Местоположение: България-гр.София

Re: Пушене на риба в домашни условия..

Мнение от Бай Гого- Сиромаха »

GODzillata написа:Пушилнята купувана ли е или си я правил?
Сулката не става ли сухичка след пушенето? :roll:
Пушилнята е правена Кире,а сулката става превъзходна..Скумрията не важи пред сулката..

Две тавички алпака от средния размер /може и от най големия размер/Една за дъно и една за капак..На капака се прави отвор в средата 14мм.и се слага клапа..Средната част между дъното и капака е 55см. Сгъва се с диаметър да влезе в капака и дъното от вътре. На дъното се прави скаричка на 15 см. височина от дъното. /ако падне някоя риба/ Кръстачката се вижда на снимките по горе.. Разглобваш, миеш и прибираш.Тва е общо взето..
vidrin
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 101
Регистриран на: Чет Окт 08, 2009 8:37 pm

Re: Пушене на риба в домашни условия..

Мнение от vidrin »

Бай Гого написа:
ribolovcho написа:тея филизи на дъното на пушилнята ли се слагат
Да..на дъното се слагат..Ако ползваш газов котлон, ги слагаш в средата на купчинка...За едно пушене са достатъчни една пълна шепа.
здравей колега само филизи и дафинови листа ли използваш за цялостното упушване
Рибар измъква голяма щука от реката.
- Горката риба! - въздъхва минаваща жена.
- Сеньора, ако тя не си отваряше устата, това изобщо нямаше да й се случи!


Изображение
Аватар
Бай Гого- Сиромаха
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2665
Регистриран на: Сря Юни 27, 2007 11:32 am
Местоположение: България-гр.София

Re: Пушене на риба в домашни условия..

Мнение от Бай Гого- Сиромаха »

vidrin написа:здравей колега само филизи и дафинови листа ли използваш за цялостното упушване
Ми да..но може и талаш, но от костилкови плодни дръвчета..Така съм чул че,са по малко канцерогенни.
vidrin
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 101
Регистриран на: Чет Окт 08, 2009 8:37 pm

Re: Пушене на риба в домашни условия..

Мнение от vidrin »

и колко време се пуши горе долу ?
Рибар измъква голяма щука от реката.
- Горката риба! - въздъхва минаваща жена.
- Сеньора, ако тя не си отваряше устата, това изобщо нямаше да й се случи!


Изображение
Аватар
Бай Гого- Сиромаха
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2665
Регистриран на: Сря Юни 27, 2007 11:32 am
Местоположение: България-гр.София

Re: Пушене на риба в домашни условия..

Мнение от Бай Гого- Сиромаха »

vidrin написа:и колко време се пуши горе долу ?
Аз пушим всичко за петдесет минути..не само риба /пилешко, бекони,наденици,телешко/. Не съм пушил още цяло пиле.
fider
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 563
Регистриран на: Нед Юли 17, 2005 7:45 pm
Местоположение: софия

Re: Пушене на риба в домашни условия..

Мнение от fider »

Бекончето и него ли с коняче,сол и захар ?
Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве.
Аватар
fossa
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 142
Регистриран на: Нед Авг 09, 2009 7:05 pm
Местоположение: гр.Свищов

Re: Пушене на риба в домашни условия..

Мнение от fossa »

Колега,ти ми скри ....плувката! :smt038 Абе от де ви идат наум таквизи хитринки.Ако може още някоя и друга снимка-и странично и отдолу и с капак..От горните снимки сякаш има форма на саксия?
Аватар
Бай Гого- Сиромаха
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2665
Регистриран на: Сря Юни 27, 2007 11:32 am
Местоположение: България-гр.София

Re: Пушене на риба в домашни условия..

Мнение от Бай Гого- Сиромаха »

fossa написа:Колега,ти ми скри ....плувката! :smt038 Абе от де ви идат наум таквизи хитринки.Ако може още някоя и друга снимка-и странично и отдолу и с капак..От горните снимки сякаш има форма на саксия?
Ето как изглежда..

Само че, тази е с коминче и клапа вътре,а моята е с клапа наптаво на капака..

Изображение
Аватар
fossa
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 142
Регистриран на: Нед Авг 09, 2009 7:05 pm
Местоположение: гр.Свищов

Re: Пушене на риба в домашни условия..

Мнение от fossa »

Благодаря,колега.След забраната, ще опитам и със дунавска скумрия(ако има).
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”