Морски дракон-техника и тактика
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
-
- ще става разбирач
Морски дракон-техника и тактика
Знам, че много хора недолюбват тази риба,и я смятат за случаен улов ,в повечето случаи -НЕЖЕЛАН.
Но вкусовите качества на рибата,поне за мен,както и размера са причина да я търся целенасочено.
Това, че излиза на чепарета е ясно на всички чели постовете на булти и другите колеги,които са патили
от бодливеца. Ако желаете можем да споделим мнения за вида на чепаретата,номерата на куките и цвета на
перото,на което най много е налитал. сезонна ли е ,или постоянно активна,какво дъно обича,вълната влияе ли,
дълбочина и други подробности. САМО ДА СПОМЕНА-наясно съм с физиологията на рибата, последствията
от убождането,рисковете и т.н.
Това, че отива на такъм за кая е мисля повече от ясно,нека да обсъдим чепаретата.
И така,това което аз се сещам засега:
куки номер 7до 4 .
перо-черно,дълго(имам в предвид стърчи повече-горе долу колкото е дълго рамото на куката,перото е двойно)
куки номер 7 до 10
перо-бяло,с червен конец на лопатката.
дълбочина от 4 до 15 метра.
дъно-смесено-камък и полянки.
сезон на активност-най-рано съм хващал края на май,най късно -докато гони и сафрида.
Това е за региона от Паша дере до Кранево.
Ще се радвам на други мнения и препоръки.НАСЛУКА И НАЗДРАВЕ.
Но вкусовите качества на рибата,поне за мен,както и размера са причина да я търся целенасочено.
Това, че излиза на чепарета е ясно на всички чели постовете на булти и другите колеги,които са патили
от бодливеца. Ако желаете можем да споделим мнения за вида на чепаретата,номерата на куките и цвета на
перото,на което най много е налитал. сезонна ли е ,или постоянно активна,какво дъно обича,вълната влияе ли,
дълбочина и други подробности. САМО ДА СПОМЕНА-наясно съм с физиологията на рибата, последствията
от убождането,рисковете и т.н.
Това, че отива на такъм за кая е мисля повече от ясно,нека да обсъдим чепаретата.
И така,това което аз се сещам засега:
куки номер 7до 4 .
перо-черно,дълго(имам в предвид стърчи повече-горе долу колкото е дълго рамото на куката,перото е двойно)
куки номер 7 до 10
перо-бяло,с червен конец на лопатката.
дълбочина от 4 до 15 метра.
дъно-смесено-камък и полянки.
сезон на активност-най-рано съм хващал края на май,най късно -докато гони и сафрида.
Това е за региона от Паша дере до Кранево.
Ще се радвам на други мнения и препоръки.НАСЛУКА И НАЗДРАВЕ.
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
Re: морски дракон-техника и тактика.
Още от средата на м. май драконът е активен и налита на малките рибки преминаващи край него. Има отлична маскировка,като напада плячката от засада. Уловът с чепаре е удачен, но аз основно го ловя с потъваща бомбарда на морски червей. Хващал съм дракони на дълбочина от 2 до 15 метра. Основното при риболова на тази риба е стръвта да бъде поднасяна близо до дъното. Особено внимание трябва да се обръща при изваждането му и в никакъв случай да не се пипа с ръце! Отровните шипове ги изрязвам с по-дълга ножица или керпеден и едва тогава откачам куката. Месото му е близко по вкус с това на попчето, но с тази разлика, че дракона има само една средна кост.
- EU_BG_akademika
- ще става разбирач
Да и аз го рупам препържен с биричка , супер филенце има. А за опериране съм си взел хирургически щипци, сега не ми се търси да им пусна смика, ама са едни дълги и се законтрят като щипнеш, абе няма мърдане. Та като го захвана с тях, откачам въдицата, в отделна кофичка, жената ги обработва после, и като им седна................ мале мила 5-6 кенчета все едно в мивката съм ги изсипал
Ако искаш да си щастлив 2 часа-напий се, ако искаш да си щастлив 1 месец- ожени се, ако искаш да си щастлив цял живот- стани рибар.
/китайска мъдрост/
/китайска мъдрост/
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Днес гепих един,но сега се връщам,репортажа по-късно тая вечер.
Към 30см беше.На такъма за кая,стръв скарида.
Допълнението за сега.
grizmin ,ако си им много навит,
пред Галата ги има доста.Вземи линия Галата-Траката на 100-150м от Галата.
Ако ще коментираме чепаретата за дракон, върви и на бялата перушина,
поне миналата година ми създаваха много проблеми като ловях сафрида.
Към 30см беше.На такъма за кая,стръв скарида.
Допълнението за сега.
grizmin ,ако си им много навит,
пред Галата ги има доста.Вземи линия Галата-Траката на 100-150м от Галата.
Ако ще коментираме чепаретата за дракон, върви и на бялата перушина,
поне миналата година ми създаваха много проблеми като ловях сафрида.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- MAESTROTO
- ще става разбирач
Re: Морски дракон-техника и тактика
Тази година не съм хващал.Може би защото ,ходя за попчета,не съм пускал чепаре..Миналата година през юни излизаха по 5 броя на чепарето за сафрид.Когато съм с малкия ми син за риболов,веднага ги настъпвам с ботуша,откачвам и хвърлям в морето,за да не се набоде той.Но иначе ,одрязвам главата и шипа на гърба и наистина са вкусни.
Според мен,трябва да се внимава с дракона ,ососбено за тези ,които не го познават добре.По-добре отрежи влакното на куката и го пусни в морето,отколкото да се рискува.
Според мен,трябва да се внимава с дракона ,ососбено за тези ,които не го познават добре.По-добре отрежи влакното на куката и го пусни в морето,отколкото да се рискува.
Кефа цена няма!
-
- научил се да хвърля
Днес гепих един,но сега се връщам,репортажа по-късно тая вечер
колко по късно бе Кире чакаме
колко по късно бе Кире чакаме
Здравеите колеги, моите наблюдения са че отива на всякакви чепарета няма значение перо, ламе ,или от тези новите флоркарбоновите.Веднага ви казвам защо, като влизаме сьс лодката за сафрид сме трима човека екипаж .Слагаме умишлено различни чепарета , обаче като минем от някьде като каже само дракон ще се вади не подбира. Ние излизаме от панорама и като ни грабне ветреца обикновенно се кьм Кранево , старжи колкото можеш , гердани от по 8,9,10. И точно като минем мидената ферма като се почне с едни дракони мазни ( еииии по едно време положението излиза извьн контрол , и тримата едновременно като изкарахме по 4-5 на долните куки) как не се изпободохме не знам, те се откачат сами падат из лодката лудница пьлна.Аиде палим мотора обратно кьм панорама ,по една биричка от хладилната чантичка и пак се пускаме кьм Кранево и пак бои.И така целия юни и половината от юли на 2008(миналата) А за откачането на дракона ,слагам чепарето на капака на мотора и като го шибна един пьт сьс едно кьсо сапче с което набиваме дьнната тапа за изтичане на водата, право в главата и те сами се откачат. Иначе и аз сьм ял и наистина е много вкусен но не ги сьбираме,трябва да е някои трофеен екземпляр. Мене лично ме е жулвал два пьти дракон , наистина неприятно подуха ми са прьстите на рьката и до там се приключи, но сьм чувал че на Калиакра докато го изкарат човека с лодката до брега тои зел-дал.Мисля че юли месец са наи опасни ,размножителния им период там нещо бил , но за това последното не сьм сигорен ще ви подведа.Чакаме пак сафридеца, както разправят Бургазлии че го морят мисля че пак като миналата година юни месец е при нас вьв Варна.
-
- ще става разбирач
Благодаря за отзивчивостта, мненията на всеки един са ценни.Аз също използвам форцепс
за да го махам от куката,иначе ако всяка риба я дъня по китарата,губя време а и "търговския'' вид се
разваля.Но пък си заслужава адреналина да надрънкаш чепарето и да огънеш сопата на MAX.
за да го махам от куката,иначе ако всяка риба я дъня по китарата,губя време а и "търговския'' вид се
разваля.Но пък си заслужава адреналина да надрънкаш чепарето и да огънеш сопата на MAX.
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
-
- новобранец
слаба работа, форцепси работи, има бая написано по тази тема на друго място, за всеки случай си носете по опаковка метилпреднизолон ако сте алергични
Някой може ли да покаже как точно да се изреже този звер, че да стигне до трапезата. Аз лично, му имам голям респект и даже не го вкарвам през линията на борда. Ама ме меракландисахте да го опитам, щом е толкова вкусен. И така, от къде се реже, това с керпедена дето му се режат бодлите приключва ли въпроса? Щото си е отровен, баси! Или както Киро го е показал - "праас!" през средата и край на мача.
Никога не съм хващал повече от 12 заргани, но винаги страшно съм се забавлявал!!!!
Мммм-даа! Важен е процеса!
Мммм-даа! Важен е процеса!
-
- новобранец
ето подробен снимков материял
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... a&start=60
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... a&start=60
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
runner,
Режа го зад гръбната перка,ама на вкус чак пък толкова ....
Опитай го,все пак си морски човек.В супата е много добре.
Режа го зад гръбната перка,ама на вкус чак пък толкова ....
Опитай го,все пак си морски човек.В супата е много добре.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- научил се да хвърля
моята процедура е следната: в лявата ръка с пинсетите му хващам главата, а с дясната с клещите чупя щиповете му. после в живарника при останалите... като го пускам в тигана още мърда и ми плиска олиото
- MAESTROTO
- ще става разбирач
Бях три дни на Кранево и когато вместо кая извадих три доста големи дракона се сетих за темата.Клъвнаха на прясна трицона.По "традиция" ги настъпвам по главата с ботуша и с остър нож я одрязвам зад хрилните отвори и шиповете на гърба.Но много внимаваите, с мен бяха двама приятели ,които са били убождани от дракон и ми разправяха какви болки са били.На единия приятел и баща му е бил убоден и е останал с парализиран пръст на ръката.Внимавайте,компромиси не правете,колкото и жестоко да изглежда отношението към рибата.
А месото му е вкусно,бяло и стегнато.Бях с професионални рибари и имах възможност да го сравня с това на сафрид,попчета,скорпид,барбуна и сафрид.
А месото му е вкусно,бяло и стегнато.Бях с професионални рибари и имах възможност да го сравня с това на сафрид,попчета,скорпид,барбуна и сафрид.
Кефа цена няма!
- я как брани татя си , браво мойто момче ....та послушайте колегата за лекарството - вече е почти завършил вишист фармацевтsea_dragon написа:слаба работа, форцепси работи, има бая написано по тази тема на друго място, за всеки случай си носете по опаковка метилпреднизолон ако сте алергични