Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняМаринован паламуд
Модератор: sapuna
-
- ще става разбирач
- Мнения: 410
- Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
- Местоположение: Бургас
- Обратна връзка:
Маринован паламуд
Продукти:
- 1 бр. паламуд - около 600г.
- сол
- черен пипер на зърна
- кориандър
- дафинов лист
- бахар
- олио или зехтин
Начин на приготвяне:
След като се почисти рибата от вътрешностите, хубаво се измива и се поставя в тавичка. Коремната част се пълни със сол и цялата риба се покрива със сол. Тавичката се поставя полу-изправена така, че да се одтича, прецежда рибата. След като се отцеди се оставя да отлежи от 36 до 48 часа, за да може рибата да поеме необходимата сол. След това се нарязва на парчета с дебелина 2 см., и се нарежда в буркан, като между парчетата се слагат и подправките. След като се напълни буркана, най- отгоре се залива с олио или зехтин. Хубаво ще е да не слагате никаква киселина - лимон, защото рибата се стяга и набръчква. Така буркана с паламуда престоява около 3 - 4 дни и е готов за консумиране.
Приятен апетит!
- 1 бр. паламуд - около 600г.
- сол
- черен пипер на зърна
- кориандър
- дафинов лист
- бахар
- олио или зехтин
Начин на приготвяне:
След като се почисти рибата от вътрешностите, хубаво се измива и се поставя в тавичка. Коремната част се пълни със сол и цялата риба се покрива със сол. Тавичката се поставя полу-изправена така, че да се одтича, прецежда рибата. След като се отцеди се оставя да отлежи от 36 до 48 часа, за да може рибата да поеме необходимата сол. След това се нарязва на парчета с дебелина 2 см., и се нарежда в буркан, като между парчетата се слагат и подправките. След като се напълни буркана, най- отгоре се залива с олио или зехтин. Хубаво ще е да не слагате никаква киселина - лимон, защото рибата се стяга и набръчква. Така буркана с паламуда престоява около 3 - 4 дни и е готов за консумиране.
Приятен апетит!
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
/Мизнер/
-
- ще става разбирач
- Мнения: 410
- Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
- Местоположение: Бургас
- Обратна връзка:
Re: Маринован паламуд
Здравейте рибари-кулинари!
Мариноването или осоляването на рибата, каквато и да е тя, разнообразява нашата кухня. По този начин запазваме вкусовите качества на рибата за по-дълго време и уловеното през летните месеци можем да консумираме през зимата. Това е личното ми мнение.
п.п.
Голямо изкушение е този форум - Риболовна кухня. Човек се изкушава да направи живота си по- пикантен, с разнообразието на рецептите, които повечето от нас, консумирайки рибата по различен начин, си я приготват сами.
Благодарение на тези рецепти, които има тук, успях да си подновя готварския риболовен списък.
Пожелавам на форума един Голям Успех, за вбъдеще!
Мариноването или осоляването на рибата, каквато и да е тя, разнообразява нашата кухня. По този начин запазваме вкусовите качества на рибата за по-дълго време и уловеното през летните месеци можем да консумираме през зимата. Това е личното ми мнение.
п.п.
Голямо изкушение е този форум - Риболовна кухня. Човек се изкушава да направи живота си по- пикантен, с разнообразието на рецептите, които повечето от нас, консумирайки рибата по различен начин, си я приготват сами.
Благодарение на тези рецепти, които има тук, успях да си подновя готварския риболовен списък.
Пожелавам на форума един Голям Успех, за вбъдеще!
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
/Мизнер/
- krokibg
- учете се от него
- Мнения: 6920
- Регистриран на: Пон Юли 03, 2006 10:46 am
- Местоположение: Пловдив
Re: Маринован паламуд
Кака,и ние си попълваме дневниците но повечето си мълчат да не ги бъзика после някой.Продължавай да ни съветваш и да даваш рецепти,защото няма от къде да ги знаем всички.Всяка рецепта си има своите тайнички на приготвяне,колкото и близки да изглеждат на пръв поглед.Продължавай все така !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- ще става разбирач
- Мнения: 410
- Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
- Местоположение: Бургас
- Обратна връзка:
Re: Маринован паламуд
Благодаря за доверието!
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
/Мизнер/
-
- сериозен играч
- Мнения: 1391
- Регистриран на: Пет Май 13, 2005 9:04 pm
- Местоположение: Бургас-Стара Загора-в каяка
Re: Маринован паламуд
Бабушке
По подобна рецепта правя най различни риби.
Разликата е че ги кисна в саламура , после в оцет и накрая както казваш олиото.Последно правих зарган и барбун.Станаханаправо да си изям вилицата ....
Обаче скумрията и паламуда само солене и трябва .. абсолютно съм на твоето мнение.Тях с олио не съм ги приготвял но обезателно мисля да опитам
Мерси
По подобна рецепта правя най различни риби.
Разликата е че ги кисна в саламура , после в оцет и накрая както казваш олиото.Последно правих зарган и барбун.Станаханаправо да си изям вилицата ....
Обаче скумрията и паламуда само солене и трябва .. абсолютно съм на твоето мнение.Тях с олио не съм ги приготвял но обезателно мисля да опитам
Мерси
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
-
- новобранец
- Мнения: 17
- Регистриран на: Сря Юни 17, 2009 11:13 am
- Обратна връзка:
Re: Маринован паламуд
Аз лично паламуда го мариновам по ето този начин:
http://wizardnote.com/marinovan-palamud/
http://wizardnote.com/marinovan-palamud/
- martin varna
- научил се да хвърля
- Мнения: 126
- Регистриран на: Пет Ное 12, 2010 2:32 pm
Re: Маринован паламуд
Продукти- 800гр паламуд, 2ве супени лъжици ситно смляна морска сол и една супена лъжица захар. Изрязвам двете филета на рибата. Оставям ги за около час в студена вода. Махам водата и ги оставям още 15мин да се оцедят. Смесвам солта и захарта в една купичка, после поръсвам двете филета равномерно, основно от страната на месото.Кожата не се маха. Вземам стреч фолио и увивам двете филета. Поставяме ги в тавичка в хладилника затиснати от горе с чиния или дървена поставка. Кожата да лежи на тавичката. След три четири дена филетата са готови. Рецептата е скандинавска и оригинално е едно към едно захар и сол, по нея правят скумрия и сьомга. След доста опити установих че за моя вкус е по добре, две към едно сол и захар. Нарязва се филето на резенчета дебели около 0.5см,слага се малко зехтин,нарязан на ситно лук. Лимончето не е задължително. Не слагам никакви други подправки. Според мен убиват автентичния аромат на рибата, въпрос на вкус. Надявам се да съм бил полезен.
Re: Маринован паламуд
Аз ползвам рецептата от един друг форум.
Общо взето правя следното: за 4 паламуда по 1,2 кг. ползвам два килограма морска сол, на кристали, но не е от много едрата.
Изчиствам и измивам рибите много добре, ама наистина много добре, особено от кръвта на рибата, после върху слой от сол в една пластмасова кофа от сирене слагам рибите с коремите нагоре посипвам ги с останалата сол, после ги заливам с вода докато се покрият рибите с вода, затискам с нещо да не изплуват, затварям кофата и на хладно място за 3-4 дни.
После изкисване в студена вода до желана соленост (пробите са му майката), след това филетирам рибите, а после филетата режа на по-малки парчета.
Нареждам ги в пластмасови кутии за хладилник, като между тях слагам бахар и дафинов лист и накрая заливам с олио, в което е изпържена филия хляб и изстудено до стайна температура, а после кутиите в хладилника неприкосновени за поне 20 дни!
Това е, наздраве!
Общо взето правя следното: за 4 паламуда по 1,2 кг. ползвам два килограма морска сол, на кристали, но не е от много едрата.
Изчиствам и измивам рибите много добре, ама наистина много добре, особено от кръвта на рибата, после върху слой от сол в една пластмасова кофа от сирене слагам рибите с коремите нагоре посипвам ги с останалата сол, после ги заливам с вода докато се покрият рибите с вода, затискам с нещо да не изплуват, затварям кофата и на хладно място за 3-4 дни.
После изкисване в студена вода до желана соленост (пробите са му майката), след това филетирам рибите, а после филетата режа на по-малки парчета.
Нареждам ги в пластмасови кутии за хладилник, като между тях слагам бахар и дафинов лист и накрая заливам с олио, в което е изпържена филия хляб и изстудено до стайна температура, а после кутиите в хладилника неприкосновени за поне 20 дни!
Това е, наздраве!
- thebigtourist
- новобранец
- Мнения: 82
- Регистриран на: Пет Сеп 17, 2010 10:05 pm
Re: Маринован паламуд
Чудно. Доста пъти съм правил варианта със филета сьомга ( gravlax ) и става екстра. Аз бих добавил само копър към сместа за аромат, но според вкуса. Също правя в 2:1 отношение, но въпрос - 2 лъжици на 800г риба не е ли малко, дърпа ли й добре водата? Правил ли си опит с повече и дали става по-солена / суха? Заинтригува ме да пробвам с паламуд, благодаря.martin varna написа:Продукти- 800гр паламуд, 2ве супени лъжици ситно смляна морска сол и една супена лъжица захар. Изрязвам двете филета на рибата. Оставям ги за около час в студена вода. Махам водата и ги оставям още 15мин да се оцедят. Смесвам солта и захарта в една купичка, после поръсвам двете филета равномерно, основно от страната на месото.Кожата не се маха. Вземам стреч фолио и увивам двете филета. Поставяме ги в тавичка в хладилника затиснати от горе с чиния или дървена поставка. Кожата да лежи на тавичката. След три четири дена филетата са готови. Рецептата е скандинавска и оригинално е едно към едно захар и сол, по нея правят скумрия и сьомга. След доста опити установих че за моя вкус е по добре, две към едно сол и захар. Нарязва се филето на резенчета дебели около 0.5см,слага се малко зехтин,нарязан на ситно лук. Лимончето не е задължително. Не слагам никакви други подправки. Според мен убиват автентичния аромат на рибата, въпрос на вкус. Надявам се да съм бил полезен.
- martin varna
- научил се да хвърля
- Мнения: 126
- Регистриран на: Пет Ное 12, 2010 2:32 pm
Re: Маринован паламуд
Правил съм става по солена.800гр риба като и вземеш филетата остават чисто 550гр 600гр общо двете. Солта е достатъчно. Ако рибата е кило и повече пропорцията ще е различна. Пробвай без подправки уверявам те че вкуса аромата на паламуда е достатъчен.