Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухнярецепта за консервиране на риба с доматен сос
Модератор: sapuna
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
- Мнения: 187
- Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
- Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска
рецепта за консервиране на риба с доматен сос
Предисловие: Този вид консерва правя от почти 30 години. Всяка есен. Не да се запасявам, сякаш света ще свърши. Защото е много по-вкусна от купената. В купената кутийка има толкова риба, че се "закача" само на единия зъб на котката! А има и още един момент- студенти/вече бивши/, мъж на работа на смени, почти на полето! Трябва торбичка!!! ПРави се от всякакъв вид риба.Няма значение дали е морска или речна. Дали е шаран, толстолоб, каракуда, амур, скумрия, цаца. Просто става! Винаги!
ДОМАШНА КОНСЕРВА ОТ РИБА.
Продукти: Около 10 кг. почистена риба.Домашно доматено пюре- около 2 буркана./ако е купено-един/. 2 1/2 до 3 буркана кисели краставички. Около 2 буркана домашно произведен грах/или купен/.Може да се замени граха с фасул.Ако е два цвята, става интересна игра на цветове в консервата.Две пакетчета черен пипер.Половин пакетче къри.Едно пакетче бахар.Едно пакетче дафинов лист.4-5 супени лъжици брашно, но е по-добре натурално нишесте, около половин пакетче.500 гр. моркови, които предварително се сваряват нарязани на шайби или кубчета.Една и половина бутилки олио. Сол на вкус.
Всяка риба се почиства според това, каква е. На едрите риби махам гръбнака и коремниците с големите кости. Каракудите почиствам от едрите кости след бланширането с олиото.Голяма играчка е! Иска слонско търпение, но си струва труда ! Премахват се и главите с изключение на цацата.
Приготвяне на консервата:Рибата се нарязва на парчета, по желание. Посолява се на вкус и се оставя да постои най-малко два часа, за да се стегне месото. В по-голям съд се налива олиото. Загрява се. /Аз проверявам дали е готово, с парченце ябълка.Като се запържи ябълката е готово за работа. Парчетата риба се пускат във врящото олио, за да се бланшират. когато побелеят навсякъде, се изваждат с решетеста лъжица в наклонен съд. Така, че сока и олиото, които се оттичат от тях, да останат в долния край. Внимавам да не държа много време рибата в олиото, защото се пръска на мънички парченца.След като всичката риба е бланширана, я оставям да изстине, а аз се заемам с приготвянето на соса. В олиото в което съм попарила рибата изсипвам доматеното пюре. Оставям го да заври, като същевременно добавям всичкото изцедено олио и сока от бланшираната риба при него. Добавям кърито. Опитвам на сол и вкус. Прибавям захар , за консервант , така, че да не сладни, но да не кисели.Размивам брашното /нишестето/ и сипвам в соса, да се сгъсти прилично. Да не стои водно. Просто опитвам колко и какво трябва. След като соса е готов, оставям да изстине . Приготвям си другите добавки и започвам да редя в бурканчетата. На едно бурканче от малките: дафиново листо. Две зрънца бахар. Десетина зрънца черен пипер.4-5 кръгчета от киселата краставичка. Малко грах или фасул. Малко от сварените моркови. Риба. Заливам с доматен сос. Пак риба, пак зеленчуци, пак подправки. Отгоре накрая ръсвам по няколко зрънца лимонена киселина, или слагам едно тънко резенче лимон. Затварям бурканчетата и варя два часа.
Консервата е готова. Най добре е , когато рибата е с доста кости, каквато е речната, консервата да се консумира два-три месеца след приготвянето и. Костите просто се стопяват!
Ако някой има нещо, нека пита! Ще отговоря! На другите- ДА ИМ Е СЛАДКО!
ДОМАШНА КОНСЕРВА ОТ РИБА.
Продукти: Около 10 кг. почистена риба.Домашно доматено пюре- около 2 буркана./ако е купено-един/. 2 1/2 до 3 буркана кисели краставички. Около 2 буркана домашно произведен грах/или купен/.Може да се замени граха с фасул.Ако е два цвята, става интересна игра на цветове в консервата.Две пакетчета черен пипер.Половин пакетче къри.Едно пакетче бахар.Едно пакетче дафинов лист.4-5 супени лъжици брашно, но е по-добре натурално нишесте, около половин пакетче.500 гр. моркови, които предварително се сваряват нарязани на шайби или кубчета.Една и половина бутилки олио. Сол на вкус.
Всяка риба се почиства според това, каква е. На едрите риби махам гръбнака и коремниците с големите кости. Каракудите почиствам от едрите кости след бланширането с олиото.Голяма играчка е! Иска слонско търпение, но си струва труда ! Премахват се и главите с изключение на цацата.
Приготвяне на консервата:Рибата се нарязва на парчета, по желание. Посолява се на вкус и се оставя да постои най-малко два часа, за да се стегне месото. В по-голям съд се налива олиото. Загрява се. /Аз проверявам дали е готово, с парченце ябълка.Като се запържи ябълката е готово за работа. Парчетата риба се пускат във врящото олио, за да се бланшират. когато побелеят навсякъде, се изваждат с решетеста лъжица в наклонен съд. Така, че сока и олиото, които се оттичат от тях, да останат в долния край. Внимавам да не държа много време рибата в олиото, защото се пръска на мънички парченца.След като всичката риба е бланширана, я оставям да изстине, а аз се заемам с приготвянето на соса. В олиото в което съм попарила рибата изсипвам доматеното пюре. Оставям го да заври, като същевременно добавям всичкото изцедено олио и сока от бланшираната риба при него. Добавям кърито. Опитвам на сол и вкус. Прибавям захар , за консервант , така, че да не сладни, но да не кисели.Размивам брашното /нишестето/ и сипвам в соса, да се сгъсти прилично. Да не стои водно. Просто опитвам колко и какво трябва. След като соса е готов, оставям да изстине . Приготвям си другите добавки и започвам да редя в бурканчетата. На едно бурканче от малките: дафиново листо. Две зрънца бахар. Десетина зрънца черен пипер.4-5 кръгчета от киселата краставичка. Малко грах или фасул. Малко от сварените моркови. Риба. Заливам с доматен сос. Пак риба, пак зеленчуци, пак подправки. Отгоре накрая ръсвам по няколко зрънца лимонена киселина, или слагам едно тънко резенче лимон. Затварям бурканчетата и варя два часа.
Консервата е готова. Най добре е , когато рибата е с доста кости, каквато е речната, консервата да се консумира два-три месеца след приготвянето и. Костите просто се стопяват!
Ако някой има нещо, нека пита! Ще отговоря! На другите- ДА ИМ Е СЛАДКО!
- майсторчето страхил
- сериозен играч
- Мнения: 1357
- Регистриран на: Съб Яну 12, 2008 5:32 pm
- Местоположение: В.ТЪРНОВО
Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
Рецептата си е супер,но за някои хора като мен, 10кг.риба са си много ,трябва да реализирам рецептата в умален мащаб.
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
- Мнения: 187
- Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
- Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска
Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
Майсторе, та ние станахме три семейства ,бе брате! Само три жени сме! Останалото са мъже! Едини искат!
Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
Тази рецепта е консерва Ропота имаше едно време хубава е. Ако сложиш рибата в солена саламура яйцето да плува като 50ст. и 1ч. и стига а и саламурата дърпа и кравта на рибата.
- майсторчето страхил
- сериозен играч
- Мнения: 1357
- Регистриран на: Съб Яну 12, 2008 5:32 pm
- Местоположение: В.ТЪРНОВО
Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
Когат се ожених ,учих булята да готви(да не ме чуе )че и досега ,но тя не се сърди.Майка (лека и пръст),казваше че възможно най лошия сценарий за една жена е този ,мъжът да може да готви ,и не за друго ,ами все нещо ще намери недоизкусорено.
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ
- MITKO70
- кандидат преподавател
- Мнения: 2830
- Регистриран на: Съб Мар 24, 2007 10:37 pm
- Местоположение: София
Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
Действително тази рецепта е супер,е вярно малко връткава.Само че ,аз бланширам рибата във вряща марина от вода ,олио,оцет ,сол и подправки.Пускам парчетата за 3-5мин. и изваждам да се отцедят.Голямите кости се махат перфектно.Другото е същото,но може да се сложи и по 1 аспирин на 0.400гр.буркан за по -голяма сигурност от бомбиране.
Всичко може,но не всеки го можe.
- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
Да сте живи и здрави!p4eli4kata написа:Майсторе, та ние станахме три семейства ,бе брате! Само три жени сме! Останалото са мъже!:
А от рецептата научих нещо ново-използването на нишесте/брашно! Логично...,но не се бях сещал!
-
- учете се от него
- Мнения: 7322
- Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
- Местоположение: гр. Карлово
Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
Добра рецепта , особено за по-едра риба на която лесно могат да се отделят едрите кости. Пчеличке , като чета как ти се налага да правиш "индустриални" количества , хвърли един поглед и на ето тази:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 09&start=0
Съставките са почти същите , предполагам външния вид и вкусовите качества също , само че нищо не се чисти (костите) , всичко се стапя и може да се консумира веднага Технологично ,обаче , изисква два дни "работа"
Аз също "забърквам" по 10 килограма , като ги събирам от няколко риболова във фризера и то за консерви отиват по-дребните или по не ставащи за директна консумация видове ( платики, например)
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 09&start=0
Съставките са почти същите , предполагам външния вид и вкусовите качества също , само че нищо не се чисти (костите) , всичко се стапя и може да се консумира веднага Технологично ,обаче , изисква два дни "работа"
Аз също "забърквам" по 10 килограма , като ги събирам от няколко риболова във фризера и то за консерви отиват по-дребните или по не ставащи за директна консумация видове ( платики, например)
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
- Мнения: 187
- Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
- Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска
Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
Грехота е , да живееш на село и да тичаш за всяко нещо до магазина. Земята ни дава много блага! Като се трудим, ги имаме в изобилие.Тук не всеки път може да намериш нещо, което ти е необходимо, и се налага да го поръчвам /примерно на кмета/ да ми го вземе от Елхово. Зимата, когато ни завеят виелиците, имаше години, когато тук по цели дни не идваше кола, да носи хляб. Оставяха пътя непочистен.Така, както стана преди две години. А миналата година, беше такава поледица, че просто не излизахме изобщо навън от къщи!
Затова правя консерви!!!!
Към Митко: Колега, мой съвет , не слагай аспирин в консерви, които се варят! Аспирина променя качествата на консервата. Горчи! За рибата е най-добре това-доматен сок, лимон или лимонена киселина, оцет.
Аз не използвам купен оцет. Ако използвам, правя си домашен. От ябълки и мед.Знам какво има вътре!
Към Сапуна: Ако сложа само доматено пюре, става много наситено. Правя консервата по-лека с брашното. В последно време използвам само натурално нишесте. Така правя и лютеницата. По финно е!
Към ИДА: При теб крайният продукт е със същите качества, като при мен. Разликата е, че при теб има обработка във фурната на електрическа/??/ печка. Тук, по селата, избягваме честата работа с електрическите уреди, защото е по-евтино да използваме твърдо гориво. Дървата! Затова варенето на бурканите е два часа! Селска работа!
Затова правя консерви!!!!
Към Митко: Колега, мой съвет , не слагай аспирин в консерви, които се варят! Аспирина променя качествата на консервата. Горчи! За рибата е най-добре това-доматен сок, лимон или лимонена киселина, оцет.
Аз не използвам купен оцет. Ако използвам, правя си домашен. От ябълки и мед.Знам какво има вътре!
Към Сапуна: Ако сложа само доматено пюре, става много наситено. Правя консервата по-лека с брашното. В последно време използвам само натурално нишесте. Така правя и лютеницата. По финно е!
Към ИДА: При теб крайният продукт е със същите качества, като при мен. Разликата е, че при теб има обработка във фурната на електрическа/??/ печка. Тук, по селата, избягваме честата работа с електрическите уреди, защото е по-евтино да използваме твърдо гориво. Дървата! Затова варенето на бурканите е два часа! Селска работа!
-
- учете се от него
- Мнения: 7322
- Регистриран на: Сря Дек 26, 2007 9:20 pm
- Местоположение: гр. Карлово
Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
Вярно е че с само с доматено пюре става много наситено , затова след като се напълнят бурканите се заливат с 2-3 лъжици от маринатата която остава след обработката през фурната ( а тя е доста повече от необходимото). Нишестето го отбягвам защото много ми напомня на нашенските "купешки" лютеници , които в по-голямата си част са 90% нишесте Колкото до фурната , предполагам че на печката с дървата има и фурна , даже ще стане още по натурално ;варенето при мен също е 2-2.30 часа , а допълнителната марината (с оцет и олио) в бурканите за месец време ги прави въобще да не си личи че е имало и едри костиp4eli4kata написа: Ако сложа само доматено пюре, става много наситено. Правя консервата по-лека с брашното. В последно време използвам само натурално нишесте. Така правя и лютеницата. По финно е!
Към ИДА: При теб крайният продукт е със същите качества, като при мен. Разликата е, че при теб има обработка във фурната на електрическа/??/ печка. Тук, по селата, избягваме честата работа с електрическите уреди, защото е по-евтино да използваме твърдо гориво. Дървата! Затова варенето на бурканите е два часа! Селска работа!
Поздрави
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 162
- Регистриран на: Нед Юни 29, 2008 10:13 am
- Местоположение: София
Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
Пчеличке, ако дадеш рецептата за домашния оцет ще съм много благодарен
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
- Мнения: 187
- Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
- Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска
Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
ИДА, пет супени лъжици брашно или нишесте на петдесет бурканчета консервирана риба, мисля, че не е никак много!
Рецептата ти за консервиране на каракуда е супер! Единственното нещо, което ме смущаваше, беше фурната. Сега, като ми донесат следващите РИБИ за консервиране, непременно ще използвам опита ти. Застудява, влизаме в къщи. Ще си палим голяяяямата печка! С фурна за печене!
Тъй като тук споделяме как ще си сготвим риба, то няма да пиша за оцета. Тук:
http://alpobg.com/beeforum/viewtopic.php?f=32&t=1273,
в другия важен за мен форум, съм описала, как правя оцета.
Ако има хора, които се интересуват какво мога да направя с мед, а и какво приготвят с мед колегите пчелари, ще видите тук също!
Тук, в този сайт съм описала и начин , как се прави хубава РАКИЯ! В темата за старинни български питиета.Там има питане и за билка за ароматизатор на ракия....
Приятно ядене и пиене!
Рецептата ти за консервиране на каракуда е супер! Единственното нещо, което ме смущаваше, беше фурната. Сега, като ми донесат следващите РИБИ за консервиране, непременно ще използвам опита ти. Застудява, влизаме в къщи. Ще си палим голяяяямата печка! С фурна за печене!
Тъй като тук споделяме как ще си сготвим риба, то няма да пиша за оцета. Тук:
http://alpobg.com/beeforum/viewtopic.php?f=32&t=1273,
в другия важен за мен форум, съм описала, как правя оцета.
Ако има хора, които се интересуват какво мога да направя с мед, а и какво приготвят с мед колегите пчелари, ще видите тук също!
Тук, в този сайт съм описала и начин , как се прави хубава РАКИЯ! В темата за старинни български питиета.Там има питане и за билка за ароматизатор на ракия....
Приятно ядене и пиене!
- Николай Неделков
- учете се от него
- Мнения: 5489
- Регистриран на: Пет Сеп 09, 2005 12:25 am
- Местоположение: Перник
Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
Много добра работа ми свърши тази рецепта , но само намалих всички продукти с 50 %.
Каракудата става невероятна
Благодаря !
Каракудата става невероятна
Благодаря !
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
- MITKO70
- кандидат преподавател
- Мнения: 2830
- Регистриран на: Съб Мар 24, 2007 10:37 pm
- Местоположение: София
Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
Тия дни врътнах и аз някое бурканче по рецептата на Пчеличката,но не с "арматуристи",поради тяхната липса Та този път бях на морска тематика,изпадна ми скумрия и хек изгодно и станаха перфектни.Въпреки закупената риба ,бурканче 0,400 се върза на 1,60лв.с всички работи
п.п.Нещо се е скапала датата на фотото
п.п.Нещо се е скапала датата на фотото
Всичко може,но не всеки го можe.
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
- Мнения: 187
- Регистриран на: Съб Окт 11, 2008 5:04 am
- Местоположение: с.Попово ,общ.Болярово обл.Ямболска
Re: рецепта за консервиране на риба с доматен сос
Измина година, откакто съм споделила рецептата с вас. Радвам се, че ви е харесала! Днес ,ми бе " съобщено" най -надлежно, че рибата е поръчана, и пак ще се " кукна " на малкото столче пред печката, да бъркам разни вкусотийки за градските си чада! Нали ,божем, съм " семейното продолствие"!
Тази година, обаче, за да разнообразя продуктите, съм решила, да сложа в бурканчетата, и по мъничко варена царевица на зрънца. Тази година сях сладка царевица. Внукът я обожава! Знам как да я приготвям така, че да я правя в бурканчета, както се продава , но в кутийки в магазините. Да ,може да се купи, но аз си го произвеждам.Защо да давам излишни пари, за " сърбогъзици"! Така царевицата става като добавка на разни видове ястия, гарнитури, салати. Може да се консумира и като варена. Става и за стръв на риба. Само че, не знам, уместно ли ще е, да пиша именно в този форум за това, как консервирам царевицата? Ако може, къде да стане това? Като отделна тема или към друга???
Тази година, обаче, за да разнообразя продуктите, съм решила, да сложа в бурканчетата, и по мъничко варена царевица на зрънца. Тази година сях сладка царевица. Внукът я обожава! Знам как да я приготвям така, че да я правя в бурканчета, както се продава , но в кутийки в магазините. Да ,може да се купи, но аз си го произвеждам.Защо да давам излишни пари, за " сърбогъзици"! Така царевицата става като добавка на разни видове ястия, гарнитури, салати. Може да се консумира и като варена. Става и за стръв на риба. Само че, не знам, уместно ли ще е, да пиша именно в този форум за това, как консервирам царевицата? Ако може, къде да стане това? Като отделна тема или към друга???