Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Риболов Морски раздел Внимание! Въпроси свързани с морския риболов.Като вали кълве ли повече?
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
-
- научил се да хвърля
Като вали кълве ли повече?
Здравейте колеги, винаги сам се питал мита че като вали калве повече верен ли е??
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Re: Като вали кълве ли повече?
Не е мит истина е !Ако ръми лекинко и времето е тихо това е един от най-хубавите моменти в риболова.Ако вали яко надали ще се сетиш,че си за риба(поне при мен е така).Много от рибите предимно хищниците се активизират когато вали!Например лек дъжд съпроводен от тихо време е идеален момент да търсиш лин или шаран,ако го има де !
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
Teodor написа:като вали калве повече верен ли е
За 10-15 минути, колко повече риба ще хванеш
- Моряка
- кандидат преподавател
Кефаловите риби при тих топъл дъждец и без вятър на плувка-КЛАСИКА
А сега де?
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
А при силен,и сафрида полудява,само дупе да имаш да стоиш и да ловиш.Щото познавам един такъв,не признава времето,ама на брега.В морето ако го излъжа да влезе,се оглежда като заек на нива,а е духнало малко - почват приказките за прибиране.
- FiSheRMaN_
- вече хвърля и на тежко
дъжд ,сняг да вали ....лошо време да не хваща !
-
- учете се от него
Абе ако си на брега и има светкавици с тез карбонки - МАНИ, МАНИ - веднъж ми настръхва косата, втори път НЕ
Когато ловиш риба, е спорт. Когато разказваш за това, е изкуство.
-
- новобранец
Аэ съм чувал,че мрените кълват най-много след и по време на дъжд,эащото водата се раэмътва .
За морската риба говорим,та да си кажа с ръка на сърце кълве пустата риба,дори да е аха да завали.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
И ти ли почна постове да трупаш с глупави въпроси?4ernomorec50 написа:Аэ съм чувал,че мрените кълват най-много след и по време на дъжд,эащото водата се раэмътва .
Ив4о 13 ли беше там,или както и да е де?
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- 1000n
- разбира нещата
Не само за сладководни риби(като мрените), но и за морските важи това правило! И е добро уточнението, че водата се размътва! Но това ако не се лъжа става основно в реки, докато в езера, язовири и в морето водата не става по-мътна, освен в местата, където се вливат мътни речни води! Така, че по-точната причина за увеличаване кълването на рибите е ПОНИЖЕНАТА ВИДИМОСТ ВЪВ ВОДАТА, породената основно от тъмните дъждовни облаци и отсъствието на пряка слънчева светлина! В такива моменти най-удачни са обикновените монофилни влакна! Флуорокарбоновите влакна са по-неудачни в такива моменти! А особено пък по-скъпите флуорокарбонови влакна за пъстърви риби и сьомга, като SEAGUAR Ace или SUNLINE Troutist са едни от най- неудачните варианти за избор на влакно в такива моменти! Тези влакна са предназначени за голяма видимост във водата, а не за мътни води и облачно време! За тези влакна ВЪПРОСНОТО ПРАВИЛО РАБОТИ НА ОБРАТНО, Т.Е. ПРИ СЛЪНЧЕВО ВРЕМЕ КЪЛВАНЕТО НА РИБАТА Е ПО-ИНТЕНЗИВНО, А ПРИ ОБЛАЧНО И ДЪЖДОВНО ВРЕМЕ КЪЛВАНЕТО НАМАЛЯВА И ДОРИ МОЖЕ И ДА ИЗЧЕЗНЕ СЪВСЕМ ( зависи до каква степен е намалена видимостта във водата)! Това риболовно правило (увеличаване кълването при дъжд) е старо и датира от времето, когато всички масово са ловили с монофилни влакна, а флуорокарбоновите влакна не са били открити все още (първото ФК-влакно в света е пуснато на пазара от SEAGUAR през 1972г.)! Само ще спомена, че скъпите ФК-влакна като SEAGUAR Ace, SUNLINE Troutist и други са най-добри около обяд, в слънчев ден, когато слънцето е високо и има пряка слънчева светлина, падаща върху влакното! Същите влакна са добри и през нощта при пълнолуние или ако се използва силна насочена изкуствена светлина ( силен фенер или прожектор, например)! Ще напомня, че по данни на откривателите на флуорокарбоновите влакна SEAGUAR, фк- влакната съвсем не са напълно невидими!!!! Редовите ФК-влакна (с цена около 10-20 ст. за метър) заемат междинно място между монофилните влакна и скъпите ФК-влакна ( с цена около 40-50ст. за метър) не само като цена, но и като степен на видимост във водата при която са най-ефективни! Пожелавам наслука на всички!4ernomorec50 написа:Аэ съм чувал,че мрените кълват най-много след и по време на дъжд,эащото водата се раэмътва .
- kiril_bulgaria
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Само една дума от мене.
Мине не мине 1-2 год. и някой рибар го ударил мълния.
А написаното по--горе, вероятно е вярно, за сладководен риболов .
Аз потвърждавам думите на адаша - при дъжд сафрида полудява (ако го има )
viewtopic.php?f=165&t=36456&hilit=%D0%B ... 1%86%D0%B0
Мине не мине 1-2 год. и някой рибар го ударил мълния.
А написаното по--горе, вероятно е вярно, за сладководен риболов .
Аз потвърждавам думите на адаша - при дъжд сафрида полудява (ако го има )
viewtopic.php?f=165&t=36456&hilit=%D0%B ... 1%86%D0%B0