Начинаещ с многократни излети без удар

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Laniakea
новобранец
новобранец

Начинаещ с многократни излети без удар

Мнение от Laniakea »

Здравейте,

След дъълго чакане дръпнах спусъка и реших да пробвам това чудо наречено спининг риболов.
На кратко - до сега съм ловил само на плувка и то преди много години, но от интернет и познати се запалих по спининг. Такъма който си сглобих мисля, че не е баш за начинаещ, но аз съм си такъв и като реша нещо.. това е.

Пръчка: Tailwalk microgamer S64UL 12g
Макара: Shimano Stradic FL 2500
Влакно: UNITIKA EGING SUPER III X8 0.6
Повод: флуро 0.16мм
Взех си и няколко fiish black minnow 3 и 4.5г глави, доста силикончета(reins aji ringer, mayfly, ларви, jackson pipiring..), няколко клатушки на yarie, абе каквото ме посъветваха в магазина кажи речи.

Целта ми е предимно костур и кефал, но ми се пробва и за пастърва и щука. За съжаление все удрям на камък и дори и нямам удар до момента. Пръчката уж е много чувствителна, а аз като че ли не усещам нищо, дори и дъното като падне примамката. Предполагам, че аз правя нещо не кат 'ората. Лошото е, че и не познавам местата около София. Ходих няколко пъти на Панчарево, яз.Искър и яз.Огняново.
Изключително много ще се радвам да получа полезни съвети от вас.
Благодаря предварително.
Аватар
bobopeli
Модератор
Модератор

Re: Начинаещ с многократни излети без удар

Мнение от bobopeli »

Laniakea написа: Нед Сеп 04, 2022 2:31 am Здравейте,
Май мога да позная в кой магазин си ходил :D

Не че са лоши примамките но ако си начинаещ започни с нещо по обикновено!

С кефалите ще е най лесно - 2- 3 воблера, да кажем - Salmo Tiny BT и GOLDY VIBRO MAX MCC + 3 броя, Mepps Aglia, съответно размер: 00 / 0 / 1 ,цвят златисти или медни.Намираш река с дребни кленчета ( дано колегите от София подскажат някоя подходяща) и пробваш.

С костурите ще е малко по трудно, хубаво ще е да ти покаже някой как става, и да те заведе на някой гьол с дребни костури(в началото ще е по лесно с дребосъка). За примамка ползвай 2-3 грама чебурашка и Larva 1.6 и кука 8- ца :D

Поздрави!И много слука!
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
Аватар
to4kata
новобранец
новобранец

Мнение от to4kata »

Моят съвет е да пробваш на река, избираш си недълбоки бързеи, монтираш си клатушки 1,2-1,8 g на Yarie и си ти. Цели се в сенчестите места на отсрещния бряг под дървета и върби, големи камъни и си ти. Тази година разбих клена и забравих за воблерите. Онзи ден и 2 мрени по половин кило закачих, но с 2 г. клатушки за да слязат по дъното ... За костур със силикон си е мъка ако не знаеш къде да отидеш и да го търсиш, че и като скъсаш няколко пъти и провала става пълен. Успех! А, ... и това влакно ми се струва леко грубо, на мен ми е най-комфортно с Duel Hardcore supercold x4 PE 0,4 или подобно.
Laniakea
новобранец
новобранец

Мнение от Laniakea »

Ще послушам съветите и ще пробвам на река задължително тогава па дано има радост.
А на въпроса, защо не усещам примамките с въдицата като паднат на дъното може ли да е от лошо време вятър/вълни или просто си нямам опита все още :D
angel81
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от angel81 »

Питай във фейса, там има толкова майстори, готови да дадат информация за места и примамки по твоя край. Поне ще получиш много информация, може и с някой да половите тук там. Твоята риба те чака :) няма кой да ти я хване. Дже можеше да ги питаш тея зонаджиите да ти кажат някой друг чалъм и място, и без туй си им оставил 1000 пари.
късмет работа . .
Аватар
to4kata
новобранец
новобранец

Мнение от to4kata »

Падането на примамката може да се усети в ръката, само ако дъното е каменисто, както и при достатъчно фин такъм - тънко влакно и чувствителен прът. Иначе следи върха на въдицата и конеца, когато конецът провисне и направи "корем" значи примамката е на дъното ...Трябва разбира се и времето да е подходящо, без силен вятър.
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Сега не е сезонът на силиконите. Водата е топла и рибата нито се е групирала, нито е на дъното, а в средните пластове.
Съветът ми е да си вземеш въртележки на Мепс №2 и на ряката....
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Ravensmoor
новобранец
новобранец

Мнение от Ravensmoor »

Започнах преди около 3 години, но все още съм начинаещ. Почти всяка неделя (или събота, според зависи) съм на някой от двата язовира в Плевен, където уж може да се лови (Мъртвата долина и Кайлъка), но за две години имам уловени две малки и една по-голяма щука и точно един костур :fishing7: През останалото време чистя водораслите. Всичките риби ги улових на ярко зелени силикони (савидж геар и либра) 4г. чебурашка и офсетова кука заради водораслите. Въдицата ми е 3-15 г. фаст, (куча марка), Макара: шимано 1000. Пробвам и с блесни ама на тях нищо не се е уловило още.

Последния път на Кайлъка викам сега дойде есента, все ще удари някой костур, изредих всичките блесни от кутията (10 бр. китайски от 0 до 4ка) и нищо, само охлюви и по някое време някой заблуден рак. Блесните ги въртя равномерно и много бавно.

Гледах и видеа, където се обясняват всички начини на водене на примамките да не би да бъркам нещо. В същото време гледам и видеа, където ловят на спининг една след друга. На едно от тях обясняваха, как точно преди да се цопне примамката, трябвало да се забави с ръка, за да се пльосне по-тихо във водата, иначе се разбягвали рибите. Викам си това ше да е, обаче след това като отивам, пак нищо. Вече се чудя да се отказвам ли.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”