Зарган и илария
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
Зарган и илария
Колеги, без съмнение това са двете най често (масово) ловени риби по морето(не визирам попчетата) - и двете се движат на пасажи НО - забелязл съм следната закономерност - май не се понасят една друга, когато върви иларията (платерината), заргана се покрива някъде и не пипа.Заргана е хищник - кефаловите относително не но.... пък и явно не се ядат една друга, а де
Някой спец да даде акъл защо е така?
Някой спец да даде акъл защо е така?
Който може не пита който пита може
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Зарган и Илария
Аз есента по тъмно на плочата на Морска гара Варна търсих само чернокоп на блесна.За цялата есен хванах две бройки,но на лампите се виждаха как зарганите в последните метри плуват на 10см зад клатушката.Имаше случаи в които плуват по двойки.Точно в момента преди да извадя желязото правеха обратен завой и бавничко си заминаваха.Верно,че им е доста голяма клатушката Алба,или Тоби №1 и 2,обаче мисля,че подгонванията доказват хищничеството им.За това може би се ловят на по-разнообразна стръв от иларията.Заргана съм хващал на морски червей,на голям земен и на грозд от тънки торни.Сега чувам,че и на филе отивала. От колегата Солено знам,че любимата храна на зарганата е увата-малка рибка със същото тяло като зарганата,но не с дълга човка.Приличат ми на 6-7сантиметрови баракудки.
Относно враждата между иларията и зарганата е напълно възможно,но не е 100%.На трета буна като хвърлям на торни червеи си вадя само заргана,а на колегите до мен,които са на морски червей им кълват както заргани,така идобри иларии и платерини.
Относно враждата между иларията и зарганата е напълно възможно,но не е 100%.На трета буна като хвърлям на торни червеи си вадя само заргана,а на колегите до мен,които са на морски червей им кълват както заргани,така идобри иларии и платерини.
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
За увата има логика ... проблема е да си я наловиш, наблюдавал съм пасажите от ува на три метра от буната - даже пробвах с кепа ама но ми се струва че става за стръв само за "каишите" - все пак 5-7 см никак не е малко.
- old navy
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Здравейте колеги.Миналата есен ходих около 2 седмици всеки ден само за заргана на бомбарда с морски червеи на Траката и през тея 2седмици извадих около 5-6 кг заргана и 7-8кг илария..За това не съм съгласен с вас, че иларията се пласши от зарганата или обратното ..
Живеи за удоволствието,защото си се родил от него!
Kогато прочетох за вредата от алкохола,спрях да чета!
Kогато прочетох за вредата от алкохола,спрях да чета!
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Вражда няма.Просто,когато иларията се качи горе,пасажът от зарган слиза долу.Ако хвърлите на потапяща бомбарда в този момент ,ще извадите зарган. Това са пасажни риби и всяка от тях търси и се движи около себеподобните си.
Зарганът наистина се храни основно с ува , дребна трицона /цаца/ и хамсия.Не съм намирал други остатъци в стомасите им. Ако някой има други данни,ще ми е интересно да ги науча.
Зарганът наистина се храни основно с ува , дребна трицона /цаца/ и хамсия.Не съм намирал други остатъци в стомасите им. Ако някой има други данни,ще ми е интересно да ги науча.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Зарганът май бше пелагична риба, макар да не съм виждал мехур в него, и което е странното се лови на морски червей който в никъкъв случай не обитава горните и средни слоеве на водата, ха де? От друга страна дребните зъби по човката явно издава хищника който се храни с риба и други доста бързоподвижни организми.
Тъпата муцунка на кефаловите, явно предполага ровене в тинята или пясъка и ловенето на морски червей изглежда оправдано.
Но и двете риби се хващат твърде често на плуваща бомбарда - т.е стръвтта е на 15-20 см от повърхността на водата, което не е много логично.... майната и на логиката пък, щом кълве.
Тъпата муцунка на кефаловите, явно предполага ровене в тинята или пясъка и ловенето на морски червей изглежда оправдано.
Но и двете риби се хващат твърде често на плуваща бомбарда - т.е стръвтта е на 15-20 см от повърхността на водата, което не е много логично.... майната и на логиката пък, щом кълве.
не знам има ли някаква закономерност но много често съм ги хващал мешано и двата вида есента рибата яде здраво и не мисля че си пречат по някакъв начин може би е просто случайност
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз пък от моя скромен риболовен опит мога да кажа,че пасажите на иларията и на зарганата са доста често заедно.Което говори, че не си пречат ама хич .Най-често ми се е случвало иларията да удря по на близко, а зарганата по навътре .Като се има в предвид, че миналата година 90% от морските ми излети на бомбарда са на морска гара и на вълнолома . Повечето пъти между иларийте се хващаше по някоя друга заргана.Зарганите основно преди изгрев точно съм забелязал, че са доста активни .
За бракониерите само слънчаци !
- REX_HUNT
- новобранец
- Обратна връзка:
kalkan4o написа:Аз пък от моя скромен риболовен опит мога да кажа,че пасажите на иларията и на зарганата са доста често заедно.Което говори, че не си пречат ама хич .Най-често ми се е случвало иларията да удря по на близко, а зарганата по навътре .Като се има в предвид, че миналата година 90% от морските ми излети на бомбарда са на морска гара и на вълнолома . Повечето пъти между иларийте се хващаше по някоя друга заргана.Зарганите основно преди изгрев точно съм забелязал, че са доста активни .
И аз съм го забелязал това,на Камен Бряг миналата есен ред заргана,ред илария.
ИЗЯЖ БОБЪР , СПАСИ ДЪРВО !!!!
Миналата година стомасите на някои заргани бяха пълни с летящи мравки, за съжаление май няма как да ги закачаме по куките .чуруликпенчо написа:Вражда няма.Просто,когато иларията се качи горе,пасажът от зарган слиза долу.Ако хвърлите на потапяща бомбарда в този момент ,ще извадите зарган. Това са пасажни риби и всяка от тях търси и се движи около себеподобните си.
rumci написа: Миналата година стомасите на някои заргани бяха пълни с летящи мравки, за съжаление май няма как да ги закачаме по куките .
Това ме навежда на мисълта, че в ход могат да бъдат пуснати стримери,изкуствени мухи, и други подобни в комбинация с бомбардата (основно с плуваща), а защо не и туистер с малка кука???
Правени са опити със искуствена стъв на бомбарда.Резултатът никак не е задоволителен.Има тема някъде из форумът.Моите впечатления са че макар и пасажна риба зарганът като се храни се движи на по-малки групи.Когато има пасаж кефалови и бомбардата цопне в близост до него зарганът макар и добър плувец няма шанс да се докопа до стръвта.Причината за това вече е посочена - зарганът нормално плува на по голяма дълбочина и атакува стръвта отдолу(като всеки хищник).Миналата есен имах възможност да наблюдавам "процедурата" зашото рибите в един момент бяха до самият камък(на вълноломът) и при водене на бомбардата успоредно ясно се виждаше самата атака.Интересното е че кефаловите като наедреят също май образуват по малки групи,докато дребните правят "джурум" и когато са активни покрай тях морски червей не може да премине ненаръфан.
Днес около 10 часа, буната на Траката, видях пасаж заргани. Задържа се продължително в Юго-Източния край около тетраподите. Направих опит на бомбарда и плувка но без резултат. Пасажа бе на дълбочина около 1.5 метра.
и най-умния си е малко прост
Как го видя на тази дълбочина Или беше твърде близо? Пасажа голям ли беше?stoistoi написа:Днес около 10 часа, буната на Траката, видях пасаж заргани. Задържа се продължително в Юго-Източния край около тетраподите. Направих опит на бомбарда и плувка но без резултат. Пасажа бе на дълбочина около 1.5 метра.
Да, пасажа беше близо, заради това опитах и на плувка с голия телескоп. А относно твоята подозрителност.....???????
и най-умния си е малко прост