Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Риболов Морски раздел Общи за морето На раздумка за морето!Морето го грози екокатастрофа
Модератори: Димо Михалев, dobria1
- Краси 7650
- вече хвърля и на тежко
- Local
- учете се от него
От цяла седмица се тръбеше за тези ветрове и за тази буря... Затвориха пристанището на Ротердам преди бурята , англичаните си затвориха шлюзовете на Темза дори , но явно с тези кораби не е можело да се реагира толкова бързо за жалост...
Дано наистина се разминем , че и без това крайбрежието ни не е кой знае колко богато на каквото и да било...
Дано наистина се разминем , че и без това крайбрежието ни не е кой знае колко богато на каквото и да било...
Клавиатура риба не лови!!!
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: в допълнение
Аз не коментирам!
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Колеги,чудно ми е защо в тема "Калкан около Варна" има 8 страници с над 100 мнения,а в тема като тази почти нищо!
Помня,преди няколко месеца,когато бях по ликвидиране на последствията от наводнението в Цар Калоян/бивше Хлебарово/ как отзоваха колегите ми от Варна на акция на местна почва.Т.е. имаше разлив на не знам кой си плаж,но тогава нищо не се чу и нищо не се видя.А,момчетата бачкаха много яко,няколко дни,заради петно от няколко стотин квадратни метра.Замислете се,че все пак Черно море не е от най големите и една такава катастрофа може да има ефекта на Черноморски апокалипсис!Дано не става!
Помня,преди няколко месеца,когато бях по ликвидиране на последствията от наводнението в Цар Калоян/бивше Хлебарово/ как отзоваха колегите ми от Варна на акция на местна почва.Т.е. имаше разлив на не знам кой си плаж,но тогава нищо не се чу и нищо не се видя.А,момчетата бачкаха много яко,няколко дни,заради петно от няколко стотин квадратни метра.Замислете се,че все пак Черно море не е от най големите и една такава катастрофа може да има ефекта на Черноморски апокалипсис!Дано не става!
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Че има проблем с Черно море е ясно,но никой не знае точния размер на пораженията.Както в повечето случаи,руснаците отказват чужда помощ.Все пак Азовско море и пролива му към Черно море са една почти затворена военна зона,колкото и да се отрича това. Не съм убеден,че ще излезе и реалния размер на замърсяването.Варелите със сяра ,съм сигурен,че ще бъдат извадени, защото там дълбочините не са големи. Самото Азовско море също е доста плитко.Колкото до мазута ,една част от него ще се изчисти от руските екипи , а останалата ще се утаи по дъното /като мазни ,калцирали топки/ и вълните ще я изхвърлят по-късно по брега. При тези ветрове,течения и местоположението ни,не вярвам тези разливи да стигнат до нашите брегове,но така или инак, положението си е обезпокояващо.Все пак нашия зарган идва от Азовско море,а не както повечето колеги си мислят,че е средиземноморски. Ако някой колега има повече , или по-различна информация по проблема,ще ми е интересно да я науча. Много жалко за жертвите от тази тргедия ,но голяма част от бедите идват заради алкохола,непълната информация /такива ветрове до скоро се смятаха за невъзможни в региона/ и остатъците от социалистическата безстопанственост. Време е и нашите метеоролози да се сетят,че досегашната статистика е вече само една стъкмистика , а използваните математически модели са неактуални , предвид промяната на климата.
Всичко това е мое лично мнение ,поради което не смятам да ви досаждам повече.
Наслука!
Всичко това е мое лично мнение ,поради което не смятам да ви досаждам повече.
Наслука!
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
- Моряка
- кандидат преподавател
Та та та там Та ра ра ра ра раааа .....Истината е някъде тамchipi_ написа:Срещу природата сме безсилни,имало е и ще има катаклизми,не обвинявайте хората че са алкохолици и тем подобни,сигурно само руски кораби или самолети са потъвали и падали или всички са били в матрицата, има много въпросителни.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Вярно,срещу природата сме безсилни!!! Но срещу интелекта си трябва да сме безмилостни.Сигурен съм,че ако капитаните са имали точната информация,щяха да си запазят корабите.Не може всички да са били пияни.50 кораба подават SOS. 4 са потънали.Не ми побира акъла,как при толкова сателити за прогнози на времето,те не са разбрали какво идва към тях.През 1998г гледах едно филмче,как се разцепи кораба ВИХРЕН,но мисля че беше в друго черноморско пристанище.Там мога да кажа,че капитана малко не е доогледал работата си,но в този случай не мога да дам такова мнение,че причината е алкохола.
А екокатастрфа според мен наистина ще има за Черно море.В Азовско се влива само река Дон,говоря за по-големите реки,и Дунав и Днепър директно в Черно море.Излизат само през Босфора.Както и да завъртят морето,минават и покрай българския бряг.
Какво можем да помогнем ние? Не мога да отговоря за себе си все още.
А екокатастрфа според мен наистина ще има за Черно море.В Азовско се влива само река Дон,говоря за по-големите реки,и Дунав и Днепър директно в Черно море.Излизат само през Босфора.Както и да завъртят морето,минават и покрай българския бряг.
Какво можем да помогнем ние? Не мога да отговоря за себе си все още.