Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Риболов Морски раздел Тактика Въдици, макари и такъмиБОМБАРДИ И ВЛАКНА
Модератори: Димо Михалев, dobria1
Re: БОМБАРДИ И ВЛАКНА
Препоръчайте влакно за основна линия за риболов с бомбарда. Прът Kaida SILVER HAWK 4,40, акция 0-80, макара Риоби екусима 3000. Ще се ползва евентуално и за чепаре за сафрид и чернокоп, ако пък не става ще търся друга основна линия за резервната шпула, макар че предпочитам с едно влакно да практикувам и двата вида риболов. Освен това какъв флуорокарбон да си взема за повод?
Скъп и хубавMrNooneBG написа: Освен това какъв флуорокарбон да си взема за повод?
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!
Ами хубаво, ама за новобранец като мен е необходим отговор от типа: Ако ще е плетено, ти трябва едикаква си дебелина, варианти като марки са тази, тази и тази. Ако ще е монофил, примерно 0.22 или 0.25 от тази, тази или тази марка.dobria1 написа:Скъп и хубавMrNooneBG написа: Освен това какъв флуорокарбон да си взема за повод?
За флуорото същата работа - каква дебелина спрямо основната линия, каква марка?
- bobo_33333
- кандидат преподавател
- smel1968
- ще става разбирач
......Скъп и хубав ...
Ти като жената бе-да не е къс,ама да е дебел
Прав си,бих добавил и с малък диаметър,ако е плетеняк за основно-да не е повече от 0,10 мм.,ако е монофил,бих залжил на 0.20 мм.
Ти като жената бе-да не е къс,ама да е дебел
Прав си,бих добавил и с малък диаметър,ако е плетеняк за основно-да не е повече от 0,10 мм.,ако е монофил,бих залжил на 0.20 мм.
Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита.” -Христо Ботев
-
- новобранец
Аз на бомбарда съм с 0,16мм. Red Devil с 3-4 метра шок лидер отпред 0,20мм. и до сега не съм имал проблем с късания и бради, а и се достигат доста добри дистанции с 0,16.
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
За основно аз ползвам от години Лазер Шогун 0,20 а за повод той бобо ти е препоръчал
флуорокарбон , и аз съм го ползвал и съм доволен от него а за изминалия сезон бях със сънлайн 0,14 и от него съм доволен.Иначе миналата година на едната си пръчка сложих някво безизвестно плетено влакно за 12лв. 0,10 и с него си ловях риби без проблем.Гледам много колеги залитат по плетени от по 40-50лв и нагоре може и да са хубави но аз не бих дал толкова пари за плетено влакно ( гроздето е кисело щото е високо ) А познавам хора които ловят с 0,16-0,18 монофил но са си сложили 10-15м. шок лидер от 0,10 плетено влакно и така нямат загуба нито на бомбарди нито на дистанция , но с плетеното се усеща всяко леко почукване на рибата докато моното не е така чуствително поради разтегливоста си.Но да ловиш с плетеняк във страничен вятър е кошмар и прави огромни кореми , аз затова ходя с две въдици с различно влакно и ползвам според ситуацията.
флуорокарбон , и аз съм го ползвал и съм доволен от него а за изминалия сезон бях със сънлайн 0,14 и от него съм доволен.Иначе миналата година на едната си пръчка сложих някво безизвестно плетено влакно за 12лв. 0,10 и с него си ловях риби без проблем.Гледам много колеги залитат по плетени от по 40-50лв и нагоре може и да са хубави но аз не бих дал толкова пари за плетено влакно ( гроздето е кисело щото е високо ) А познавам хора които ловят с 0,16-0,18 монофил но са си сложили 10-15м. шок лидер от 0,10 плетено влакно и така нямат загуба нито на бомбарди нито на дистанция , но с плетеното се усеща всяко леко почукване на рибата докато моното не е така чуствително поради разтегливоста си.Но да ловиш с плетеняк във страничен вятър е кошмар и прави огромни кореми , аз затова ходя с две въдици с различно влакно и ползвам според ситуацията.
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека
И твърд бих добавилsmel1968 написа:Ти като жената бе-да не е къс,ама да е дебел
Таз година ще заложа на 0,8 за влачене и 0.3 и 0.4 за от брегаsmel1968 написа:ако е плетеняк за основно-да не е повече от 0,10 мм..
Кой туй нещо,отдавна съм се отрекъл от товаsmel1968 написа:ако е монофил,бих залжил на 0.20 мм.
И с тази добра дистанция (примерно 90-100метра) АКО по някаква случайност усетиш почукване (макар че усетиш ли го тя рибата със сигурност се е хванала вече сама) та въпроса ми е как засичаш (навярно сигурно е движение като за косене)krisi00422 написа:Аз на бомбарда съм с 0,16мм. а и се достигат доста добри дистанции с 0,16.
Тоз ForMax какво го хвалите толкова
Като писах скъп имах предвид да е нещо от рода на над 25-30 лева за ролка от 30-50метра ,ако намериш нещо по скъпо още по добре
(Няма ли да те гложди мисълта че правиш компромис на НАЙ-ВАЖНОТО нещо в риболова а именно повода) щото рибата нито те вижда с каква пръчка си нито с каква макара или плетено но как и предлагаш стръвта може да види
п.п.Всеки сам трябва да се научи как да е...... жена си,щото за някой нещо е скъпо за други евтино така че всеки сам си избира в кой влак да се качи
митак,туй нещо 0,3-0,4 не е ли много тъко бре брат.
Тънко е ама нали това искам,дебелите ще си ги пазя за Испания макар че там 2-та нова за 14 дена стана за боклука от водатаianimar написа:митак,туй нещо 0,3-0,4 не е ли много тъко бре брат.
Това предполагам по японските стандарти? Доколкото съм чел, толкова тънко плетено влакно изисква много качествени и подходящи за него макара и прът, а аз не разполагам с такива - макарата ми е екусима 3000, а пръчката някаква кайда силвър хоук.dobria1 написа: Таз година ще заложа на 0,8 за влачене и 0.3 и 0.4 за от брега
Така че явно на някакъв монофил ще трябва да се спра.
вземи си о,8 някой по ефтинджак,лазер имат един хибрит за около 18лв.ще останеш супер доволен,кръгло сечение и не пий вода,кастинга е също добър,от 3гд.го въртя в морето и нямам проблеми./сменям го всяка година,макар че с обръщане може още една/.MrNooneBG написа:Това предполагам по японските стандарти? Доколкото съм чел, толкова тънко плетено влакно изисква много качествени и подходящи за него макара и прът, а аз не разполагам с такива - макарата ми е екусима 3000, а пръчката някаква кайда силвър хоук.dobria1 написа: Таз година ще заложа на 0,8 за влачене и 0.3 и 0.4 за от брега
-
- новобранец
Да наистина засичането става по дълго, но удара на риба се усеща, защото аз използвам монофила само за платерините,а при тях удара е по силен . Само ако се използва за заргана, там наистина ще усетиш едва когато рибата е там, защото ударите са по фини.dobria1 написа:И с тази добра дистанция (примерно 90-100метра) АКО по някаква случайност усетиш почукване (макар че усетиш ли го тя рибата със сигурност се е хванала вече сама) та въпроса ми е как засичаш (навярно сигурно е движение като за косене)krisi00422 написа:Аз на бомбарда съм с 0,16мм. а и се достигат доста добри дистанции с 0,16.
За поводи бих препоръчал това:
http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... bgroup=255" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow
с размер 0,14 или 0,16
Нищо и няма на макарата ти(ако имаш проблеми с нея по скоро ги търси в себе си ) имам няколко заубера и пряко наблюдение и над екусимата така че бъди сигурен че няма да има проблем и 0.2 да навиешMrNooneBG написа:Това предполагам по японските стандарти? Доколкото съм чел, толкова тънко плетено влакно изисква много качествени и подходящи за него макара и прът, а аз не разполагам с такива - макарата ми е екусима 3000, а пръчката някаква кайда силвър хоук.dobria1 написа: Таз година ще заложа на 0,8 за влачене и 0.3 и 0.4 за от брега
А относно поводите по добре заложи на нещо доказано и пак казвам СКЪПО например нещо от тези марки
не са подредени по качество,просто заложете на тези марки (изцяло съм се доверил на последните 2)
- smel1968
- ще става разбирач
Аз съм се доверил на тези:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита.” -Христо Ботев