Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Риболов Сладководен раздел Специализиран риболов Спинингов риболовСпининг макари - кой, какво развърта ???
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Спининг макари - кой, какво развърта ???
От любопитство питам(не ми се е случвало до сега) в какво се изразява заминаването на главната предавка?rap66 написа:......................................................... А главната предавка е първото нещо което заминава при спининга.
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
Макар, че не е трудно да се досетя, да питам вещите по въпроса. Освен 12 некачествени китайски лагера, какви други положителни качества има това животинче. Вълнуват ме материалите от които са изработени фрикционните шайби на аванса, ролката на бигела и основния вал-зъбно колело (корона).
https://www.nasluka-shop.com/makara-catking-ace-20.html
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Ами аз освен рекламата други положителни качества в нея не виждам , особено ако иде реч за спининг .Diman написа:... какви други положителни качества има това ...
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
Колега,това е подигравка с макаростроенето,Купих я с единственото желание да видя до къде може да се стигне в глупостите,а изводът е,че може да се стигне много далеч.Diman написа:Макар, че не е трудно да се досетя, да питам вещите по въпроса. Освен 12 некачествени китайски лагера, какви други положителни качества има това животинче. Вълнуват ме материалите от които са изработени фрикционните шайби на аванса, ролката на бигела и основния вал-зъбно колело (корона).
Хърхори като ярмомелкаbobopeli написа:От любопитство питам(не ми се е случвало до сега) в какво се изразява заминаването на главната предавка?rap66 написа:......................................................... А главната предавка е първото нещо което заминава при спининга.
Това ми се е случвало съпроводено с получаване на дразнещо големи луфтове на невероятни места.Характерно е за доста евтини китайци дори и за такава брандирани от именити лидери в макаростроенето.rap66 написа: Хърхори като ярмомелка
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
-
- новобранец
Ще купувам спининг макара и се надявам, че някой ще може да ми отговори(ако може до довечера, ще се радвам, че тогава ще поръчам). Та, имам спинингов прът 1,80м с акция 4-20гр( поне на пръта така пише( lure weight 1/8oz-3/4oz). Ще се ползва главно за риболов на клен по река Лом. Та, въпросът ми е какъв размер макара да взема- 1000 или 2000.
- Павел Иванов
Размер 1000 - 2000 абсолютно нищо не значи !
За съпоставка :
DAIWA 18 EXIST FC LT 1000S-P тежи 150 грама а Ryobi Zauber 1000 тежи 280гр.
Какво правиш ?!? Взимаш си въдицата и палиш към първият риболовен магазин . Там мериш с каква макара , с какво тегло горе / долу се балансира и после търсиш макара с приблизително такова тегло .
За съпоставка :
DAIWA 18 EXIST FC LT 1000S-P тежи 150 грама а Ryobi Zauber 1000 тежи 280гр.
Какво правиш ?!? Взимаш си въдицата и палиш към първият риболовен магазин . Там мериш с каква макара , с какво тегло горе / долу се балансира и после търсиш макара с приблизително такова тегло .
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- новобранец
Ами, начинаещ съм в спининговия риболов, и за това така поставих въпроса. Купих си една, коята я дават размер 3000, но е голяма. Обаче, 1000 е доста малка, и не знам дали няма да си замине бързо-бързо, ако я ползвам с примамки от 12-15 грама. И колко големи риби мога да изкарвам с нея, без това да и се отразява негативно. Защото и една 2000 предполагам ще е голяма за тоя прът.
Та, може би основният ми въпрос е дали размер 1000, е твърде малък, т.е. твърде слаб за да се ползва за улов на клен да речем до 500гр. с примамки от 3гр. до 11гр. Или ще издържи.
Та, може би основният ми въпрос е дали размер 1000, е твърде малък, т.е. твърде слаб за да се ползва за улов на клен да речем до 500гр. с примамки от 3гр. до 11гр. Или ще издържи.
- Павел Иванов
Явно не си прочел какво съм споменал по-горе и продължаваш с дилемата си като само размер визираш
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- новобранец
Прочетох го, но в момента ме интересува този размер 1000, дали е малък, или по-скоро ненадежден, за това, за което искам да го ползвам, или си е добре. Защото ако не е подходящ, да се насоча към 2000. Защоот ако пръчката е балансирана с макара 1000, но пък макарата няма да изкара и няколко излета, то тогава няма смисъл да се насочвам към 1000 въобще.
- Павел Иванов
Както е в приказката "Едно си баба знае , едно си баба бае!" .
Тъй :
- размера на макарата не е константа .
- някои макари изкарват в повече от други независимо от размера .
- по-правилно е да търсиш макара спрямо строя на въдицата . Разбирай УЛ , Л , МЛ , М и т.н. На много от макарите си пише какви са .
- при спининга теглото на макарата , съответно баланса спрямо въдицата е много по-важна точка отколкото предполагаемото "изкарване" на дадена макара спрямо размер който не е актуален относно всеобщото схващане .
- много по-вероятно е макарата да не изкара като си заприходиш боклук такава .
- отивай да провериш с какъв грамаж се балансира пръта ти и после задавай въпроси за да получиш легитимни отговори .
- въдицата ти в никакъв случай не вярвам да се балансира с макара под МЛ вариантите .
Толкоз за инересуването относно надежността баш на този размер на тоя етап
Тъй :
- размера на макарата не е константа .
- някои макари изкарват в повече от други независимо от размера .
- по-правилно е да търсиш макара спрямо строя на въдицата . Разбирай УЛ , Л , МЛ , М и т.н. На много от макарите си пише какви са .
- при спининга теглото на макарата , съответно баланса спрямо въдицата е много по-важна точка отколкото предполагаемото "изкарване" на дадена макара спрямо размер който не е актуален относно всеобщото схващане .
- много по-вероятно е макарата да не изкара като си заприходиш боклук такава .
- отивай да провериш с какъв грамаж се балансира пръта ти и после задавай въпроси за да получиш легитимни отговори .
- въдицата ти в никакъв случай не вярвам да се балансира с макара под МЛ вариантите .
Толкоз за инересуването относно надежността баш на този размер на тоя етап
Павел Иванов
Павел Иванов
- Vid
- кандидат преподавател
Най доброто за най малко пара е това:
Това нещо го ползвам вече почти 10г. и продължава да ми служи верно...
Дори Заубера даде фира с лагера на бигела, кой смених и след 6 м. пак фира..., но с та Екусима и сега си дърпам тлъсти белки и си бачка безпроблемно....
Е, има и минуси - аванса е пунта-мара, шуми от време на време, ама си бачка и си реди прилично влакното...
Това нещо го ползвам вече почти 10г. и продължава да ми служи верно...
Дори Заубера даде фира с лагера на бигела, кой смених и след 6 м. пак фира..., но с та Екусима и сега си дърпам тлъсти белки и си бачка безпроблемно....
Е, има и минуси - аванса е пунта-мара, шуми от време на време, ама си бачка и си реди прилично влакното...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- Borislav Haralampiev
- научил се да хвърля
Здравейте момци,
и при мен дойде време за подмяна на такъма, много бих се радвал, ако ударите едно рамо. До този момент бях с една пръчка Salmo Diamond Saphire с акция 5-25g и дължина 2,70 м. На нея съм монтирал едно Ryobi Ecusima и да ви кажа - ловя си доволно. Не съм капризен откъм такъм и не робувам на скъпи марки, дет се вика - знам си хоризонтите. От няколко дни обаче, гледам едно макаре и една пръчка и мисля да ги сгодявам. Страхотно ще съм благодарен, ако някой сподели информация за тях.
Предварително благодаря!
и при мен дойде време за подмяна на такъма, много бих се радвал, ако ударите едно рамо. До този момент бях с една пръчка Salmo Diamond Saphire с акция 5-25g и дължина 2,70 м. На нея съм монтирал едно Ryobi Ecusima и да ви кажа - ловя си доволно. Не съм капризен откъм такъм и не робувам на скъпи марки, дет се вика - знам си хоризонтите. От няколко дни обаче, гледам едно макаре и една пръчка и мисля да ги сгодявам. Страхотно ще съм благодарен, ако някой сподели информация за тях.
Предварително благодаря!
- preparatos
- вече хвърля и на тежко
Здравейте, колеги. Мисля, от тази година да влизам в групата на спинингисти. Та в тази връзка, моля, който има опит с Daiwa Legalis LT да каже, дали си заслужават, като изработка и материал в съответния ценови клас, или да качвам бюджета на горе....
За въдица изчетох добри мнения за formax black shadow и мисля да е той. Остава само да има и резервните части....Сега търся подходяща лека надежна макара за него да си паснат.....
За въдица изчетох добри мнения за formax black shadow и мисля да е той. Остава само да има и резервните части....Сега търся подходяща лека надежна макара за него да си паснат.....