Черноморска Акула?!?
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- barutchiata ©
- Администратор
Re: Акула+Рибарина=?
salmo написа: ......
Това не ми стана ясно как да го разбирам .... , ама наистина годините след казармата (1989 - 1993)си изкарвах прехраната с улов на риба и по специално с акулски и морунски риболов... Ако някой се интересува мога много да разказвам - как се прави парагада , какви котви се използват , на какво разстояние се поставят куките , какви въжета , какви шамандури , какви шамандурлуци , кои куки са за акули , кои за моруна.... , но мисля , че това няма нищо общо с любителското търсене на акули , каквато е идеята на колегата "Ribarina" .
Както и по-горе писах единствените акули които съм хващал с любителски такъми са на попченска чуконта с рязана риба за стръв и съвсем не целенасочено...
Добре бе бате, след като имаш опита, можеш ли да ни светнеш, има ли шанс с въдица да се търси целенасочено акула?
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Баруте,за мен това си е 6/49.
Жоро имаше миналата година хваната една на каяджийския такъм,
пред Златните на изворите.
Ама не мога сега да му намеря снимката,изтрил съм я от компа.
А преди 20-тина години,един ден на моста пред Морско око (пак Златните-моста го няма вече),
имаше извадени над 20 акули.Ама за един ден-който е бил там е случил.
Аз като отидох към 18 часа (за сафрид),бяха се скрили вече акулите.
Жоро имаше миналата година хваната една на каяджийския такъм,
пред Златните на изворите.
Ама не мога сега да му намеря снимката,изтрил съм я от компа.
А преди 20-тина години,един ден на моста пред Морско око (пак Златните-моста го няма вече),
имаше извадени над 20 акули.Ама за един ден-който е бил там е случил.
Аз като отидох към 18 часа (за сафрид),бяха се скрили вече акулите.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- YordanDanev
- сериозен играч
От буните на канала до бункера, мисля че лято 2007-2008 беше.Булти написа:...Йордане и ти ме заинтригува яко - тва на колко метра от брега
има ли комат кучета много
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
И аз съм навит за там.Близко е и удобно
Мой приятел,който в моменте лови в Норвегия,правеше риболов от лодка на акули ЦЕЛЕНАСОЧЕНО .....Значи е възможно!
Барутски ,съжалявам , че трябва да го кажа , но моят отговор е твърдо "НЕ"...barutchiata © написа:salmo написа: ......
Както и по-горе писах единствените акули които съм хващал с любителски такъми са на попченска чуконта с рязана риба за стръв и съвсем не целенасочено...
Добре бе бате, след като имаш опита, можеш ли да ни светнеш, има ли шанс с въдица да се търси целенасочено акула?
Целенасоченото търсене на акула е извън разрешената за малки плавателни съдове тримилна зона. Ако намериш някой да те закара на такива дълбочини трябва този някой да се е занимавал с акулски парагади , да познава дъното , да знае къде се намират пангозите и кога е прехода на акулите (тя наистина е постоянно в движение) Да имате на въдиците поне 200м. корда (0,70-0,80) достатъчно големи и здрави куки , а тежестта да е в порядъка на 400-600гр. заради адски силните течения...Черноморската акула е дънна риба и трябва да се търси само на дъното...
Смея да твърдя ,че познавам местата на които сме пускали парагади между Царево и Синеморец и пак не съм сигурен , че ако отида там (с въдица) дори и по време на акулския преход ще успея да хвана ...
Целенасоченото търсене и улов на акула по нашето черноморие си е загуба на време!
Ще се радвам някой ако ме опровергае , но за сега отговора ми е "не".
You'll Never Walk Alone
- КИРО
- Обратна връзка:
Салмо - 2 мили ни дават бре,не 3.
Другото дето го казваш,така е - дет съм слушал познатите.
Другото дето го казваш,така е - дет съм слушал познатите.
salmo написа:...Черноморската акула е дънна риба и трябва да се търси само на дъното...
Смея да твърдя ,че познавам местата на които сме пускали парагади между Царево и Синеморец и пак не съм сигурен , че ако отида там (с въдица) дори и по време на акулския преход ще успея да хвана .
Аз акула не съм ловил и много рядко някой любител рибар,поради причината,че съществуват други риби с подобни размери и много по-добри вкусови качества,но съм работил като рибар извесно време и черноморски акули сме ловили в мрежите. Ако ще се ходи целенасочено за акули е нужен пαραгад .Трябва, разбира се да знаем ''точното акулско место'' и се оставя да престои цяла вечер.
Стравта е без значение ,каквато и да е риба,но сафрида е предпочитан.На въдица е вероятно да ти удари ,но това са много редки случаи.Имам приятел ,който ходи много често за акули на парагад,само заради тръпката,защото лови акули с фрапиращи размери.
- КИРО
- Обратна връзка:
Я пий една ракия и се огледай ве.петко стоянов написа:Мой приятел,който в моменте лови в Норвегия,правеше риболов от лодка на акули ЦЕЛЕНАСОЧЕНО .....Значи е възможно!
нерде Стамбул-нерде Ямбол
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
А бе хора аз ще хвана акула.Дали тази година или след 20 няма значение важното е човек да има цел.Калканите ги гоня седма година и още нямам успех ама не се отказвам.
По последните ми разпити на рибари вече започвам да се ориентирам към определени места и стръв,Както и начини на примамване ще пробвам да ви нарисувам,но утре каква е последната ми идея за лов на акула.
По последните ми разпити на рибари вече започвам да се ориентирам към определени места и стръв,Както и начини на примамване ще пробвам да ви нарисувам,но утре каква е последната ми идея за лов на акула.
- КИРО
- Обратна връзка:
Абе аз калкана го търся от 20 и кусур години,и още нямам късмет.
Бачо Киро , тук ми отряза главата , щото си наистина прав... Като начинаещ риболовец разрешената зона беше пет мили , но в последствие - в първите години на демокрацията , съгласно някакви Европейски закони - я промениха на две мили (тогава , луди - млади години , кой ти обръщаше внимание на тия неща) , но сега си ги припомням ... и може би на това се дължи тази моя грешка... Sorry !!КИРО написа:Салмо - 2 мили ни дават бре,не 3.
Честно казано и сега прекрачваме двумилната зона ... е , по- рядко , нооо ... между нас да си остане
Ами третия пангоз (горе - долу от там преминава прехода на акулите , както на калкана така и на моруната) е на 10-11 мили от брега...
Ето изплямпах го , макар и без бой... и без пари... (баре да бях взел някой лев )
Мама , (лека и пръст) още от време оно , разправяше , че за партизанин не ставам - слаб ми е ангела... и си признавам всичко без бой ...
Тъй че ако има още нещо питайте - харесва ми да се връщам в ония години , па макар и в спомени....
You'll Never Walk Alone
- КИРО
- Обратна връзка:
Прав си Салмо,че мноооого навътре трябва да се ходи за тея пусти риби,ама
аз нямам гащи за там.
Пък и чак толкова да се правя на рибар,не държа.
Стигат ми разходките около брега,е ако се закачи нещо - ще се хваля като за световно сигурно.
аз нямам гащи за там.
Пък и чак толкова да се правя на рибар,не държа.
Стигат ми разходките около брега,е ако се закачи нещо - ще се хваля като за световно сигурно.
Колега рибар(от форума е...-да си признае)през 2008г на калкански риболов на Шабла отрази една акулка около 4кг.Верно...чист късмет