Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Рибите За рибите по света и у насKakва е тази риба?
Модератор: emo vasilev
-
- кандидат преподавател
Re: Kakва е тази риба?
Кърца , това за мен , е нещо като алай , кефал , морунаж и червеноперка , с хибрид от харамия / разпер / !!!
Върл Shimano фен!
-
- сериозен играч
Ми точно такава муцуна е характерна за лупавецаbarim написа:A по критерия "муцуна"дали отговаря на лупавеца??? Според мен не.nikozia написа:Тва си е лупавец 99%...
Отговаря на всичките критерии за външни белези на лупавеца...
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
-
- новобранец
Може би e характерна за вида "Rutilus frisii" ако вярваме на Жужъл-а, което по български не съм сигурен дали изобщо е лупавецrimohit написа:Ми точно такава муцуна е характерна за лупавецаbarim написа:A по критерия "муцуна"дали отговаря на лупавеца??? Според мен не.nikozia написа:Тва си е лупавец 99%...
Отговаря на всичките критерии за външни белези на лупавеца...
-
- научил се да хвърля
-
- вече хвърля и на тежко
и според мен е лупавец въпреки че тия дето ги фащах на велека бяха пъпчиви ..пълно е с хибриди ей го и тоя морунашоуклей
АКО ТЪРСИШ ДУШЕВЕН КОМФОРТ...
НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С ГЛУПОСТИ ОТИВАЙ НА ГЬОЛА
НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С ГЛУПОСТИ ОТИВАЙ НА ГЬОЛА
Ами сравнявайте ! Ето снимка на Лупавец от интернет в анфас :Кърцата написа:Преди няколко седмици улових една странна (поне за мен) риба.
Ето го разбойника:....
и в анфас:
В тялото прилича на кефал, а в главата на скобар, но с по-заоблено рило.
Борбата и беше съвършенно различна от тази на уловените в този ден кефали, но за нея в темата за излета, която ще пусна по-късно.
Имам някакви съмнения относно вида на рибето, но не съм чувал некой да ги е ловил на това място
Само това не е !GODzillata написа:Малък речен кефал или червеноперка...."гръцка".
Значи в река Тунджа може да има мутации...ма вярно си мяза на Лупавец иначе си е Скобар от вида Chondrostoma nasus
Последно промяна от Trias на Сря Окт 13, 2010 11:27 am, променено общо 1 път.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Май трябва да се въведе изпит преди да се издава билет. Много народ си няма и представа какво лови. Как ли тогава разбират, коя е маломерна и коя не?
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- stamicha
- вече хвърля и на тежко
според мен това си е чист алай .в сливенско вече ги няма никаде казват че се хващат само от ямбол надолу към границата.
Освен нашенския скобар има доста други видове и подвидове .stamicha написа:според мен това си е чист алай .в сливенско вече ги няма никаде казват че се хващат само от ямбол надолу към границата.
В Италия например са тези :
При многото подвидове става интересно ! Вижте подвида Chondrostoma nasus vardarense :
Пише , че обитава река Вардар и после в скоби е добавено , че е възможво да го има и в реките Струма,Места и Марица . А Тунджа е ляв приток на Марица ! Това само като информация, евентуално за въпросната риба на Кърцата !
Последно промяна от Trias на Сря Окт 20, 2010 9:22 pm, променено общо 1 път.
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Просто няма как да се сбърка моцуната и да се каже,че това от снимката на Кърцата е скобар.За това съм 100% сигурен,имат си права лопата за долна джука.
Аз залагам на Лупавец.
Аз залагам на Лупавец.
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
Боже , каква радост - Лупавец в Тунджа Знаех , че се въди във Велека , Резовска и Караагач и си помислих , че е възможно да навлезе от Черно море в Камчия , ама човек предполага ,а Господ разполага !
Относно правописа имам питане към модераторите Как е по-правилно да се напише следното : Морунаш или Морунаж ; Бряна или Брияна
Това се казва Брияна - Chalcalburnus chalcoides .paranorm написа:и според мен е лупавец въпреки че тия дето ги фащах на велека бяха пъпчиви ..пълно е с хибриди ей го и тоя морунашоуклей
Относно правописа имам питане към модераторите Как е по-правилно да се напише следното : Морунаш или Морунаж ; Бряна или Брияна
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Vimba vimba е морунаЖ, но за Бряната нямам никаква идея
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
http://bbf.biodiversity.bg/files/doc/re ... -short.pdf
Това е официален доклад за видовете риби по Велека и Резовска . Там има дадени таблици в които пише , че са Морунаш и Брияна , а не Морунаж и Бряна,както би трябвало да е правилното,поне според мен ! Може би защото са наименования и при тях граматиката не важи ! И в много други книги и статии пишат морунаш , а не морунаж ; брияна , а не бряна ?! По тая логика Балканската мряна трябваше да е мрияна , ама не е ! Абе чудя се къде е истината ?
Това е официален доклад за видовете риби по Велека и Резовска . Там има дадени таблици в които пише , че са Морунаш и Брияна , а не Морунаж и Бряна,както би трябвало да е правилното,поне според мен ! Може би защото са наименования и при тях граматиката не важи ! И в много други книги и статии пишат морунаш , а не морунаж ; брияна , а не бряна ?! По тая логика Балканската мряна трябваше да е мрияна , ама не е ! Абе чудя се къде е истината ?
Логично е да е Морунаж,защото някакси не се вързва да кажеш- '''Морунаши'',а по-скоро ще кажеш Морунажи
А бе ние по нашия край я наричаме ''Аклама'' тази риба,наричайте я и вие така за да нямате проблеми Пък Скобара -Алай
А бе ние по нашия край я наричаме ''Аклама'' тази риба,наричайте я и вие така за да нямате проблеми Пък Скобара -Алай