Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Риболов Морски раздел Излети Морски риболовни излети.Какво може да се улови в момента на Морска гара Варна
Модератори: emo vasilev, alekst
- 1000n
- разбира нещата
Re: Какво може да се улови в момента на Морска гара Варна
Здравейте!
Все пак по-добре е късно отколкото никога ... да се драснат два реда във форума...
Та за Великден и за Гергьовден бях във Варна. Лових както винаги около Морска Гара на чепаре.
Излизаше предимно харип(блеч или малки карагьозчета). Беше разкъсана облачност и работещите чепарета бяха разнообразни. Хванах няколко хамсии и една малка заргана, клъвнала на едната кука на чепарето, а с друга кука и затралена. Поради дребният й размер беше върната обратно във водата.
https://youtu.be/kVvXl7lTs38
Наслука на всички!
Все пак по-добре е късно отколкото никога ... да се драснат два реда във форума...
Та за Великден и за Гергьовден бях във Варна. Лових както винаги около Морска Гара на чепаре.
Излизаше предимно харип(блеч или малки карагьозчета). Беше разкъсана облачност и работещите чепарета бяха разнообразни. Хванах няколко хамсии и една малка заргана, клъвнала на едната кука на чепарето, а с друга кука и затралена. Поради дребният й размер беше върната обратно във водата.
https://youtu.be/kVvXl7lTs38
Наслука на всички!
а в момента се хващат учудващо много врани ,досега от както имам съзнателен риболов на м.гара не съм чувал за толкова много бройки
- 1000n
- разбира нещата
Не бях писал тук отдавна, а почти всяка седмица ходех до Варна и затова правя само кратка ретроспекция. И аз хванах няколко риби от въпросните врани. В момента обаче има най-вече карагьозчета около 25-26см. Иianimar написа:а в момента се хващат учудващо много врани ,досега от както имам съзнателен риболов на м.гара не съм чувал за толкова много бройки
малко граца. Иларията е вече и на дъното, но е дребна. Отвън на вълнолома хващали и на бомбарда.
Наслука на всички!
- 1000n
- разбира нещата
Не съм писал тук от цяла вечност! Но понеже гледам в тази тема как е вървял риболова през годините назад ще напиша няколко реда, за да може да имаме бегла представа каква е била слуката основно при риболова на чепаре (за друго не съм в час тая година ).
Първо бързам да спомена, че тази година имаше доста харип(блеч) и карагьоз, за разлика от предишните няколко години. Към настоящия момент обаче се хващат отделни бройки, а кофи се пълнеха до преди около месец-два(Е, разбира се не всеки ден, но имаше и такива моменти...). Рибата от този вид я имаше най-вече от късния следобед до рано сутрин. По това време не можеше да не направи впечатление и голямото количество ува, която събираше и люспестите хищници в добри количества.
След това се появи в подобни количества и хамсия. Повечето беше средна и дребна и по-рядко едра. Времевия диапазон за най-добра слука отново беше същия, както при карагьозчетата.
Сафридът обаче дотук тази година нещо не се представя на ниво. Надявам се това да се промени скоро.
В момента температурата на водата е доста висока и рибата не е особено активна дори и през нощта, като единствено нощно време може да се хване малко повечко сафрид на скарида, докато на червей или на чепаре резултатите са драстично по-слаби.
Иларията тези дни също предпочитала скариди или хляб повече от червейчетата (по думите на колеги практикували тази дисциплина).
Наслука на всички!
Първо бързам да спомена, че тази година имаше доста харип(блеч) и карагьоз, за разлика от предишните няколко години. Към настоящия момент обаче се хващат отделни бройки, а кофи се пълнеха до преди около месец-два(Е, разбира се не всеки ден, но имаше и такива моменти...). Рибата от този вид я имаше най-вече от късния следобед до рано сутрин. По това време не можеше да не направи впечатление и голямото количество ува, която събираше и люспестите хищници в добри количества.
След това се появи в подобни количества и хамсия. Повечето беше средна и дребна и по-рядко едра. Времевия диапазон за най-добра слука отново беше същия, както при карагьозчетата.
Сафридът обаче дотук тази година нещо не се представя на ниво. Надявам се това да се промени скоро.
В момента температурата на водата е доста висока и рибата не е особено активна дори и през нощта, като единствено нощно време може да се хване малко повечко сафрид на скарида, докато на червей или на чепаре резултатите са драстично по-слаби.
Иларията тези дни също предпочитала скариди или хляб повече от червейчетата (по думите на колеги практикували тази дисциплина).
Наслука на всички!
Точно и изчерпателно! Благодаря и още по-голяма слука!
- 1000n
- разбира нещата
Здравейте!
Отново не съм писал тук три месеца
и информацията ми не е толкова актуална,
колкото обобщаваща за риболова около Морска Гара.
Първо трябва да спомена, че сафридът по брега се появи по-осезаемо през последните два-три месеца основно през нощта най-вече на скарида, но и на морски червей, а и на чепаре на моменти се хващаше риба.
Най-често от външната страна на вълнолома за цяла нощ се хващаше между килограм и два сафрид,
на моменти и малко повече, но на моменти и малко по-малко.
Масово през септември, октомври и ноември колегите ловяха сафрид най-вече на белена скарида.
Зарганите на вълнолома този сезон се представят не особено добре,
т.е. и на север и на юг от вълнолома се хващаше повече риба...
Иларията също я имаше на плувка около Happy и на зеления фар,
като последно(през ноември) през деня се хващаха по-често по-дребни риби,
а по тъмно имаше и по-едри.
Забелязах, че на плувка има огромно значение какво е влакното на повода, т.е. на бидема, към куката!!!
Споделих това с Васко. Той почти ме убеди в противното, като ми каза, че е от голямо значение стръвта,
как тя е поставена на куката, храната с която се събират рибите и т.н.
Аз не мога да се съмнявам в думите му, но не мога и с лека ръка да пренебрегна направените от мен тестове.
Ето например следния случай - рибата е рядка, почти не кълве и се хваща на час по риба.
Няколко човека сме. По едно време на един от колегите му кълве и изважда риба.
След минута-две нещата се повтарят. Аз нямам изобщо кълване.
Бях обаче с ФК-бидем за риби обитаващи бистри води - Seaguar ACE,
а слънцето вече залязваше.
Аз знам, че в такива моменти това влакно не е най-доброто решение,
макар и да е скъпо това влакно, то по-евтините ФК-влакна
са доста по-успешни в такива моменти от "новата Аче"
( пишат се по един и същи начин с белината,
та затова съм го преименувал това влакно ).
Иска ми се да сменя влакното на бидема, но си имам принципи и един от тях е следния:
"На всеки тестван компонент трябва да му се даде шанс да се изяви!".
Т.е. възможно е колегата просто да е имал късмет да дръпне две бързи риби,
а аз да не съм имал шанс риба да мине около моята кука и т.н.
Колегата обаче дърпа и трета риба, а аз нямам и кълване.
Викам си тук случайни неща няма!!!
Ако колегата ловеше с влакно за пъстървови риби или за сьомга като мен,
то и аз щях да имам поне едно кълване това поне показва и опита ми
с различни ФК-бидеми този сезон.
Сменям бидема с Duel H.D.CARBON PRO100S FLUORO100%
и кълването веднага започна и при мен!!!
Изкарах и риба! Колегата също!
Но ... после отново рибите се покриха на някъде... и повече не хванахме...
Друг пример: ловя на аланкат.
Връзвам бидем със Sunline Troutist Area FC.
Предишните вечери лових с чепаре с бидеми от същото влакно и забелязах,
че то си има моменти, нощно време, когато "не работи" въобще,
а не е като да е евтино - 28$!!!
На всички други колеги около мен им кълве и вадят риба след риба,
а моята плувка не помръдва!!!
Веднага решавам да сменя повода - отново слагам Дуел,
защото то е ФК-влакно среден клас и знам,
че повечето колеги ползват подобни,
а и едва ли ползват скъпарски влакна като мен,
защото виждам, че в момента те не работят...
Веднага след смяната на Sunline Troutist Area FC със Duel
кълването се появи и започнах и аз да хващам сафридите...
Така, че наистина Васко е напълно прав, че стръвта е много важна,
защото на моменти сафридът не искаше морски червей с часове наред,
а само белена скарида(преди това през живота си не бях виждал такова "чудо"),
но ... и аз съм прав като твърдя, че и влакното играе важна роля
при увеличаване на вероятността рибата да клъвне
на макар и удачна за момента стръв,
защото ако "объркаш" влакната
и не избереш, което трябва
може да нямаш ни удар,
ни пипване на стръвта дори...
Май си "наваксах" за трите месеца отсъствие от темата тук...
Наслука на всички!
Отново не съм писал тук три месеца
и информацията ми не е толкова актуална,
колкото обобщаваща за риболова около Морска Гара.
Първо трябва да спомена, че сафридът по брега се появи по-осезаемо през последните два-три месеца основно през нощта най-вече на скарида, но и на морски червей, а и на чепаре на моменти се хващаше риба.
Най-често от външната страна на вълнолома за цяла нощ се хващаше между килограм и два сафрид,
на моменти и малко повече, но на моменти и малко по-малко.
Масово през септември, октомври и ноември колегите ловяха сафрид най-вече на белена скарида.
Зарганите на вълнолома този сезон се представят не особено добре,
т.е. и на север и на юг от вълнолома се хващаше повече риба...
Иларията също я имаше на плувка около Happy и на зеления фар,
като последно(през ноември) през деня се хващаха по-често по-дребни риби,
а по тъмно имаше и по-едри.
Забелязах, че на плувка има огромно значение какво е влакното на повода, т.е. на бидема, към куката!!!
Споделих това с Васко. Той почти ме убеди в противното, като ми каза, че е от голямо значение стръвта,
как тя е поставена на куката, храната с която се събират рибите и т.н.
Аз не мога да се съмнявам в думите му, но не мога и с лека ръка да пренебрегна направените от мен тестове.
Ето например следния случай - рибата е рядка, почти не кълве и се хваща на час по риба.
Няколко човека сме. По едно време на един от колегите му кълве и изважда риба.
След минута-две нещата се повтарят. Аз нямам изобщо кълване.
Бях обаче с ФК-бидем за риби обитаващи бистри води - Seaguar ACE,
а слънцето вече залязваше.
Аз знам, че в такива моменти това влакно не е най-доброто решение,
макар и да е скъпо това влакно, то по-евтините ФК-влакна
са доста по-успешни в такива моменти от "новата Аче"
( пишат се по един и същи начин с белината,
та затова съм го преименувал това влакно ).
Иска ми се да сменя влакното на бидема, но си имам принципи и един от тях е следния:
"На всеки тестван компонент трябва да му се даде шанс да се изяви!".
Т.е. възможно е колегата просто да е имал късмет да дръпне две бързи риби,
а аз да не съм имал шанс риба да мине около моята кука и т.н.
Колегата обаче дърпа и трета риба, а аз нямам и кълване.
Викам си тук случайни неща няма!!!
Ако колегата ловеше с влакно за пъстървови риби или за сьомга като мен,
то и аз щях да имам поне едно кълване това поне показва и опита ми
с различни ФК-бидеми този сезон.
Сменям бидема с Duel H.D.CARBON PRO100S FLUORO100%
и кълването веднага започна и при мен!!!
Изкарах и риба! Колегата също!
Но ... после отново рибите се покриха на някъде... и повече не хванахме...
Друг пример: ловя на аланкат.
Връзвам бидем със Sunline Troutist Area FC.
Предишните вечери лових с чепаре с бидеми от същото влакно и забелязах,
че то си има моменти, нощно време, когато "не работи" въобще,
а не е като да е евтино - 28$!!!
На всички други колеги около мен им кълве и вадят риба след риба,
а моята плувка не помръдва!!!
Веднага решавам да сменя повода - отново слагам Дуел,
защото то е ФК-влакно среден клас и знам,
че повечето колеги ползват подобни,
а и едва ли ползват скъпарски влакна като мен,
защото виждам, че в момента те не работят...
Веднага след смяната на Sunline Troutist Area FC със Duel
кълването се появи и започнах и аз да хващам сафридите...
Така, че наистина Васко е напълно прав, че стръвта е много важна,
защото на моменти сафридът не искаше морски червей с часове наред,
а само белена скарида(преди това през живота си не бях виждал такова "чудо"),
но ... и аз съм прав като твърдя, че и влакното играе важна роля
при увеличаване на вероятността рибата да клъвне
на макар и удачна за момента стръв,
защото ако "объркаш" влакната
и не избереш, което трябва
може да нямаш ни удар,
ни пипване на стръвта дори...
Май си "наваксах" за трите месеца отсъствие от темата тук...
Наслука на всички!
- 1000n
- разбира нещата
Здравейте!
За празниците (23,24,25 май) бях във Варна и лових основно на чепаре. Има от всички видове риба които могат да се уловят на чепаре за тази част от годината, въпреки, че количетвата обикновено са по-малки(1/2кг до към 1кг с повече слука и постоянство). Все още водата е хладна(под 17 градуса), така, че явно тепърва положението ще се подобрява. Скоро се очаква и по-едрите карагьзчета да се завърнат от Дунава, където си хвърлят хайвера и мачът се очаква да стане още по-интересен!
Също така видях уловен на чепаре чернокоп с добър размер (около 20см), а разбрах, че не бил единствения случай!
Ако се следва периодичността, то тази година се пада да има чернокоп и по брега,
защото от доста години една година има чернокоп една година няма!
Миналата нямаше много, а по-миналата беше доста добра,
така че тази се очаква отново да е чернокопена!
Наслука на всички!
За празниците (23,24,25 май) бях във Варна и лових основно на чепаре. Има от всички видове риба които могат да се уловят на чепаре за тази част от годината, въпреки, че количетвата обикновено са по-малки(1/2кг до към 1кг с повече слука и постоянство). Все още водата е хладна(под 17 градуса), така, че явно тепърва положението ще се подобрява. Скоро се очаква и по-едрите карагьзчета да се завърнат от Дунава, където си хвърлят хайвера и мачът се очаква да стане още по-интересен!
Също така видях уловен на чепаре чернокоп с добър размер (около 20см), а разбрах, че не бил единствения случай!
Ако се следва периодичността, то тази година се пада да има чернокоп и по брега,
защото от доста години една година има чернокоп една година няма!
Миналата нямаше много, а по-миналата беше доста добра,
така че тази се очаква отново да е чернокопена!
Наслука на всички!
- 1000n
- разбира нещата
Здравейте!
В момента през деня има основно кефалови риби. Могат да се уловят на дъно и на плувка. За бомбарда не знам и не мога да гарантирам, че може да има голяма слука. На чепаре през деня риболовът е оскъден, а през нощта от външната страна на вълнолома на прът се хваща хамсия - не много(около 1кг или малко повече), но доста повече отколкото по светло. Между другото хамсията е като цяло по-често едра отколкото дребна този сезон и в това отношение се представя по-добре от всички други видове риба. В този ред на мисли не е "справедливо" спрямо тези риби да ги пренебрегваме неоткривайки тема "Хамсия 2020"...
Наслука!
В момента през деня има основно кефалови риби. Могат да се уловят на дъно и на плувка. За бомбарда не знам и не мога да гарантирам, че може да има голяма слука. На чепаре през деня риболовът е оскъден, а през нощта от външната страна на вълнолома на прът се хваща хамсия - не много(около 1кг или малко повече), но доста повече отколкото по светло. Между другото хамсията е като цяло по-често едра отколкото дребна този сезон и в това отношение се представя по-добре от всички други видове риба. В този ред на мисли не е "справедливо" спрямо тези риби да ги пренебрегваме неоткривайки тема "Хамсия 2020"...
Наслука!
- 1000n
- разбира нещата
Здравейте!
Събота и неделя бях във Варна. Има чернокоп, който нараства като размери, но трудно се намира ем. По тъмно излиза на вълнолома по някоя бройка граца и сафрид на собствен ем, на морски червей или белена скарида. Заслужава си да се пробва. Иларията, вътре в пристанището, на плувка през деня е по-дребна, но надвечер се хващат и по-едри риби. Зарганите не са все още особено активни и кълват доста плахо.
Наслука на всички!
Събота и неделя бях във Варна. Има чернокоп, който нараства като размери, но трудно се намира ем. По тъмно излиза на вълнолома по някоя бройка граца и сафрид на собствен ем, на морски червей или белена скарида. Заслужава си да се пробва. Иларията, вътре в пристанището, на плувка през деня е по-дребна, но надвечер се хващат и по-едри риби. Зарганите не са все още особено активни и кълват доста плахо.
Наслука на всички!
- 1000n
- разбира нещата
Здравейте!
Преди два дни се върнах от Варна!
Лових само на чепаре!
Риба имаше някаква по тъмно и рано сутрин или надвечер основно! За цяла нощ се хващаха около два килограма или малко повече!
Тази година сафридът се представя по-добре от обикновено, а и чернокопът го имаше от пролетта!
Наслука на всички!
Преди два дни се върнах от Варна!
Лових само на чепаре!
Риба имаше някаква по тъмно и рано сутрин или надвечер основно! За цяла нощ се хващаха около два килограма или малко повече!
Тази година сафридът се представя по-добре от обикновено, а и чернокопът го имаше от пролетта!
Наслука на всички!
По това време на годината, какво може да се хване на Морската гара?Каяджии поне има ли да щъкат там?
илария на плувка,и ако има някоя останала врана