Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Риболов за начинаещи Въпроси и съвети при ловенето на рибаСъвет за макара.
Модератор: sapuna
Съвет за макара.
Здравейте,
Набелязал съм си някои неща за покупка от алиекспрес. Та реших да си купя макара, за да сменя една, която вече е издала фронта и яко превърта.
Тази макара е една от най купувани те в алито
US $9.31 28%OFF | Spinning Fishing Reel 12BB + 1 Bearing Balls 500-9000 Series Metal Coil Spinning Reel Boat Rock Fishing Wheel
https://s.click.aliexpress.com/e/b0UwWcz2
Интересува ме дали е подходяща за риболов на дъно?
Коя серия да избера? Едва ли ще хвана по-голяма риба от 2-3 кг.
Има някаква таблица с размера и дължината на кората, която може да се навие. Не знам кой би купил макара с капацитет 170 метра примерно...Не му разбирам много, ако може да ме посъветва те? Благодаря.
Набелязал съм си някои неща за покупка от алиекспрес. Та реших да си купя макара, за да сменя една, която вече е издала фронта и яко превърта.
Тази макара е една от най купувани те в алито
US $9.31 28%OFF | Spinning Fishing Reel 12BB + 1 Bearing Balls 500-9000 Series Metal Coil Spinning Reel Boat Rock Fishing Wheel
https://s.click.aliexpress.com/e/b0UwWcz2
Интересува ме дали е подходяща за риболов на дъно?
Коя серия да избера? Едва ли ще хвана по-голяма риба от 2-3 кг.
Има някаква таблица с размера и дължината на кората, която може да се навие. Не знам кой би купил макара с капацитет 170 метра примерно...Не му разбирам много, ако може да ме посъветва те? Благодаря.
-
- разбира нещата
Re: Съвет за макара.
На "дъно " е относително понятие, но тя макаричка с едо лагерче е по вероятно да става за спининг или плувка.
И да, много навиват над 170 метра корда на макарите си особено ако са шаранджии, аз навивам даже 550. 0,35 мм.
Не че , с тая макара няма да извадиш шаран но, виж нещо по сериозно.
И да, много навиват над 170 метра корда на макарите си особено ако са шаранджии, аз навивам даже 550. 0,35 мм.
- icefire
- ще става разбирач
Колега къде видяхте 1- едно лагерче , на сайта пише 12+1 лагери ... или можеби гледаме различни неща , отделно от това я дават от 1000 до 9000 - размер , каква плувка къв спининг!??!!Димитър Чаушев написа:На "дъно " е относително понятие, но тя макаричка с едо лагерче е по вероятно да става за спининг или плувка.
Друг е въпросът , че за 9$ - девет долара , аз лично не бих си закупил макара ... Аликспрес е императора на ефтините ментета .. може да има и читави работи , но не и за тази цена !
Никой не полудява толкова бързо като абсолютно нормалният човек ...
Животът е навик , от който се отвиква много трудно ...
Terry Pratchett
Животът е навик , от който се отвиква много трудно ...
Terry Pratchett
-
- разбира нещата
Извинявам се, недоглеждане от моя страна.icefire написа:Колега къде видяхте 1- едно лагерче , на сайта пише 12+1 лагери ... или можеби гледаме различни неща , отделно от това я дават от 1000 до 9000 - размер , каква плувка къв спининг!??!!Димитър Чаушев написа:На "дъно " е относително понятие, но тя макаричка с едо лагерче е по вероятно да става за спининг или плувка.
Друг е въпросът , че за 9$ - девет долара , аз лично не бих си закупил макара ... Аликспрес е императора на ефтините ментета .. може да има и читави работи , но не и за тази цена !
-
- научил се да хвърля
За мен при избор на макара за дъно големината е решаваща, и не бива да е по малка от серия 6000. Какви са предимствата? На по голямата шпула се побира повече и по дебела линия. Ако се вниса с лодка дистанцията надминава 200 метра. При лов на големи риби кордата е по дебела и се нуждае от голям габарит шпула и макара. Повечето от язовирите са силно обрасли, и се лови в тесни коридори между орязването на камъша и тръстиките. При вадене на рибата не трябва да и позволяваме да се заплете в страни защото се скъсва. А това можем да го осъществим единствено с голяма шпула и мощна макара, където при един оборот на голямата шпула обира повече линия и имаме пълен контрол при воденето на рибата. Тежестта на дънната макара не е от значения, защото въдицата е поставена и не я държим, следователно колкото е по масивна толкова по добре, решаваща е мощта и.
Другото нещо е да е с две шпули. Едната се запълва с дебела, а другата с по тънка корда и веднага могат да се сменят. И на практика разполагаме с две макари.
Следващото изискване което също е важно, и задължително дънната макара трябва да е с двоен аванс, или както го наричат байтрунер или нещо подобно. Това гарантира, че при самозасичане на по голяма риба няма да отнесе въдицата ни в язовира. Както и лукса при риболов, който ни осигурява двойният аванс, защото не трябва при всяко замятане да затягаме аванса при замятане, и да го охлабваме при поставяне на сигнализатора, дребни неща които ни улесняват и правят излета комфортен.
Ако влезем в темите цени и марките това са безкрайни и излишни дискусии. И най евтината макара избрана точно по предназначението и, ще ни свърши по добра работа, и ще ни достави по голям комфорт, от най скъпата предназначена да друг вид риболов.
Другото нещо е да е с две шпули. Едната се запълва с дебела, а другата с по тънка корда и веднага могат да се сменят. И на практика разполагаме с две макари.
Следващото изискване което също е важно, и задължително дънната макара трябва да е с двоен аванс, или както го наричат байтрунер или нещо подобно. Това гарантира, че при самозасичане на по голяма риба няма да отнесе въдицата ни в язовира. Както и лукса при риболов, който ни осигурява двойният аванс, защото не трябва при всяко замятане да затягаме аванса при замятане, и да го охлабваме при поставяне на сигнализатора, дребни неща които ни улесняват и правят излета комфортен.
Ако влезем в темите цени и марките това са безкрайни и излишни дискусии. И най евтината макара избрана точно по предназначението и, ще ни свърши по добра работа, и ще ни достави по голям комфорт, от най скъпата предназначена да друг вид риболов.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Да бе,макара от 9 $ ще ми сравняваш с Ултегра ...... От Алиекспрес макара не поръчвай,рискът е голям.дядо тричко написа: Ако влезем в темите цени и марките това са безкрайни и излишни дискусии. И най евтината макара избрана точно по предназначението и, ще ни свърши по добра работа, и ще ни достави по голям комфорт, от най скъпата предназначена да друг вид риболов.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Няколко съвета.erkamu написа:Здравейте,
Набелязал съм си някои неща за покупка от алиекспрес. Та реших да си купя мака....
1. Доставката. Желателно е да е безплатна, а не 19 $
2. Много поръчки. Руснаците са най обективни. Например тази която посочвам има над 700 поръчки и почти всички са доволни. Чети коментарите от 1 към 5, като четеш само за качеството на продукта, от другото си защитен от нагазина
3. Поръчвай макарите една по една, след като предната тръгне
https://m.aliexpress.com/item/328789808 ... 4092987444
-
- научил се да хвърля
butnik Една макара от 9 долара, клас над 6000 , ще е несравнимо по добра дори и от най скъпата клас 1000 при дънен риболов. Най важното условие е използването на макарата точно по предназначението и.
И най евтиният джип Нива ще е по добър в терена за риболов, отколкото многократно по скъпото Ферари предназначено за асфалтови пътища.
И най евтиният джип Нива ще е по добър в терена за риболов, отколкото многократно по скъпото Ферари предназначено за асфалтови пътища.