Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Риболов Морски раздел Излети Морски риболовни излети.Няколко трофейни риби от каяка.
Модератори: emo vasilev, alekst
- JohnnyBravoBG
- новобранец
- Мнения: 72
- Регистриран на: Сря Яну 16, 2013 10:03 pm
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Няколко трофейни риби от каяка.
Изключително резултатен риболов след дълга пауза.
От януари не бях ходил за риба и все нещо се случваше, което да саботира следващият ми излет. Преди две седмици взех новият Hobie Mirage Outback 2019, който се оказа най-комфортната машина за убиване.
В четвъртък вечерта натоварихме каяците на колесара и се запътихме към Йонийско Море.
Сутринта пристигнахме, но беше рано и решихме да си пробваме късмета на спининг за някой лефер или лаврак. Не се случи нищо подобно, но Жоро имаше късмет и хвана един октопод
Тръгнахме към квартирата, но се оказа, че апартамента още не е освободен и почистен от предишните посетители и направо се засилихме към най-близкия залив да пуснем каяците. Влизането стана след 11:00, времето повече от прекрасно. По радиостанциите си разменяхме само шеги и закачки, но никой не съобщаваше за риби. След около 30 минути видях малък облък от дребни риби и реших да го преслушам. Последва силен удар, но рибата странно тръгна лесно към повърхността, което ме накара да си помисля, че е някоя дребна стира. След като навих около 5-6 метра започна истинската борба. Въртях макарата, но шпулата не се движеше. Реших да натегна още малко аванса, шпулата започна да се върти, но не в правилната посока, защото рибата беше започнала да взима аванс. Последва комбинация от слагане на палец върху шпулата и опит за навиване на влакно. След няколко секунди рибата започна да поддава и да се качва към повърхността. Борбата беше интересна, но кратка. До мен изплува един рофос, който ми се виждаше огромен. Оказа се, че е около 10 кг. Закопчах го с грипа и веднага съобщих по станцията за успеха. Първоначално колегите решиха, че това е поредния бъзик
Обиколих около точката, където реализирах този групър с надеждата да видя и някои негови роднини, но уви, този се оказа социопат и нямаше нито роднини, нито приятели.
Запътих се към друга точка, където колегата Стефан имаше успех през януари. По пътя отново видях някакво движение по дъното и отново реших да се пробвам. След няколко поклащания ме натресе нещо едро. Успях да го поведа, но отново взе да дърпа аванс. Направих опит да затегна аванса, но се оказа, че е натегнат докрай. Макарата с която бях в момента е с 15 кг. драг. след кратко колебание рибата пое към повърхността и беше кепчосана с любимият ми кеп и бързо вкарана в каяка.
Отново споделяне на информацията по станцията. Винаги обявяваме риба, примамка и дълбочина. Междувременно Жоро също беше заковал два трофейни рофоса, а Стефан от дежурните стири.
Още нямаше 14:00 а ние бяхме хванали повече от достатъчно. Тръгнахме да излизаме, защото не искахме да прекаляваме. По пътя виждах още риби, но се бяхме разбрали да не пробваме за още. След малко си изключих сонара, защото знаех, че ако видя още нещо, ще се изкуша да пусна
През останалите дни продължихме да хващаме доволно, но рибите бяха стандартни, между 3.5 и 4 кг. Имах хубав удар на маятико 4 кг, което се оказа вечерята за цялата компания Маятикото имаше доста другари, които видях само на сонара.
Третия ден сменихме залива, което беше добър стратегически ход. Още с влизането реализирахме три бързи риби. Аз две стири, Стефан една сфирида (третата вечеря )
Направихме пауза и влезнахме пак. На сонара се появи някакво петно, което беше преслушано и последва стира, която извадих. Откачайки я от примамката видях нещо много интересно на сонара и пуснах веднага да видя какво ще ме натресе. Оказах се прав, под каяка беше пълно със зъбари. Закачих един 3 кг. и го издърпах в каяка, като приятелите на рибката я изпратиха почти до каяка.
Кръщенето на каяка беше повече от успешно, такъмите ми също бяха чук. Имах ситуация, в която при една закачка се наложи да направя опит за късане като се засилик с каяка. Скоростта тръгна от 9 км/ч и падна на 2 км/ч, като накрая вместо да се предаде влакното или лидера, взех че счупих куката.
Преди да си тръгнем събрахме три чувала с пластмасови боклуци, които се търкаляха по плажа.
Качихме ги в един от каяците и ги изхвърлихме в първия контейнер.
Инициативата беше на Стефан. Това беше нещо като израз на благодарност към морето, което и този път беше щедро към нас.
Това са такъмите:
Каяк - Hobie Mirage Outback 2019
Примамка - Fiiish Crazy Sand Eel No3 - 22cm с глава 90 гр.
Макара - Tailwalk Elan Super Wide Power 71BL - Left Handle
Влакно - Unitika Univenture X8 PE 3.0
Лидер - Seaguar FXR 0.62
Втора пръчка, която не влезна в боя:
Пръчка - Shimano Game type Slow J B684
Макара - Shimano Оцеа Йиггер 2001 HG
Влакно - VARIVAS Avani Jigging Max Power 8x PE 1.5
Лидер - Seaguar 0.47
Ето и първата вечеря, на която беше изяден този голям зъбар
Първо изчистих рибата, която беше около 10 кг. после я разцепих и обезкостих. Пробвах всички плата, които имам, но нищо не беше достатъчно голямо да побере този звяр. Дължината я оправих, като отрязах опашката, но ширината беше непосилна. Фурната ми е 90см и побира цяло агне и други гилеми твари.
Следващата стъпка беше да направя бульон от средната кост, гръбната перка и опашката. По-късно го използвах за паеля и един сос, на който ще обърна специално внимание по-късно
Сварих един октопод, обелих дребни скариди за паелята и едри за грил.
Този път предпочетох рибен бульон пред пилешки или заешки. Като капак за паелята използвах зеленоусти новозеландски миди, които са много големи и месести.
Рибата я направих за 25 мин. във фурна на 220 градуса.
Соса се казва Beurre Blanc и е маслен сос, който е основа на много други сосове.
В тиган слагам няколко стръка мащерка, две глави много ситно нарязан лук шалот, дафинов лист, няколко корички от лайм, бяло вино и сок от лайм и малко пресен рибен бульон. Всичко това се слага на котлона и се редуцира на 1/3 от първоначалното количество. Добавям 3-4 лъжици готварска сметана и оставам да се сгъсти на тих огън. Предварително съм нарязал на кубчета и сложил във фризера около 350 гр. масло. Дърпам тигана от котлона и започвам да слагам по няколко бучки масло, като бъркам постоянно. Не трябва да се слага много масло наведнъж, защото соса ще се охлади. През цялото време котлона продължава да работи и тигана се връща на моменти за да се загрее. Не трябва да се прекалява и с топлото, защото маслото ще стане течно и соса ще се прецака. На финала всичко се минава през цедка и ако има нужда се добавят сол, бял пипер и лимонов сок.
Десерта беше крем брюле на SousVide.
От януари не бях ходил за риба и все нещо се случваше, което да саботира следващият ми излет. Преди две седмици взех новият Hobie Mirage Outback 2019, който се оказа най-комфортната машина за убиване.
В четвъртък вечерта натоварихме каяците на колесара и се запътихме към Йонийско Море.
Сутринта пристигнахме, но беше рано и решихме да си пробваме късмета на спининг за някой лефер или лаврак. Не се случи нищо подобно, но Жоро имаше късмет и хвана един октопод
Тръгнахме към квартирата, но се оказа, че апартамента още не е освободен и почистен от предишните посетители и направо се засилихме към най-близкия залив да пуснем каяците. Влизането стана след 11:00, времето повече от прекрасно. По радиостанциите си разменяхме само шеги и закачки, но никой не съобщаваше за риби. След около 30 минути видях малък облък от дребни риби и реших да го преслушам. Последва силен удар, но рибата странно тръгна лесно към повърхността, което ме накара да си помисля, че е някоя дребна стира. След като навих около 5-6 метра започна истинската борба. Въртях макарата, но шпулата не се движеше. Реших да натегна още малко аванса, шпулата започна да се върти, но не в правилната посока, защото рибата беше започнала да взима аванс. Последва комбинация от слагане на палец върху шпулата и опит за навиване на влакно. След няколко секунди рибата започна да поддава и да се качва към повърхността. Борбата беше интересна, но кратка. До мен изплува един рофос, който ми се виждаше огромен. Оказа се, че е около 10 кг. Закопчах го с грипа и веднага съобщих по станцията за успеха. Първоначално колегите решиха, че това е поредния бъзик
Обиколих около точката, където реализирах този групър с надеждата да видя и някои негови роднини, но уви, този се оказа социопат и нямаше нито роднини, нито приятели.
Запътих се към друга точка, където колегата Стефан имаше успех през януари. По пътя отново видях някакво движение по дъното и отново реших да се пробвам. След няколко поклащания ме натресе нещо едро. Успях да го поведа, но отново взе да дърпа аванс. Направих опит да затегна аванса, но се оказа, че е натегнат докрай. Макарата с която бях в момента е с 15 кг. драг. след кратко колебание рибата пое към повърхността и беше кепчосана с любимият ми кеп и бързо вкарана в каяка.
Отново споделяне на информацията по станцията. Винаги обявяваме риба, примамка и дълбочина. Междувременно Жоро също беше заковал два трофейни рофоса, а Стефан от дежурните стири.
Още нямаше 14:00 а ние бяхме хванали повече от достатъчно. Тръгнахме да излизаме, защото не искахме да прекаляваме. По пътя виждах още риби, но се бяхме разбрали да не пробваме за още. След малко си изключих сонара, защото знаех, че ако видя още нещо, ще се изкуша да пусна
През останалите дни продължихме да хващаме доволно, но рибите бяха стандартни, между 3.5 и 4 кг. Имах хубав удар на маятико 4 кг, което се оказа вечерята за цялата компания Маятикото имаше доста другари, които видях само на сонара.
Третия ден сменихме залива, което беше добър стратегически ход. Още с влизането реализирахме три бързи риби. Аз две стири, Стефан една сфирида (третата вечеря )
Направихме пауза и влезнахме пак. На сонара се появи някакво петно, което беше преслушано и последва стира, която извадих. Откачайки я от примамката видях нещо много интересно на сонара и пуснах веднага да видя какво ще ме натресе. Оказах се прав, под каяка беше пълно със зъбари. Закачих един 3 кг. и го издърпах в каяка, като приятелите на рибката я изпратиха почти до каяка.
Кръщенето на каяка беше повече от успешно, такъмите ми също бяха чук. Имах ситуация, в която при една закачка се наложи да направя опит за късане като се засилик с каяка. Скоростта тръгна от 9 км/ч и падна на 2 км/ч, като накрая вместо да се предаде влакното или лидера, взех че счупих куката.
Преди да си тръгнем събрахме три чувала с пластмасови боклуци, които се търкаляха по плажа.
Качихме ги в един от каяците и ги изхвърлихме в първия контейнер.
Инициативата беше на Стефан. Това беше нещо като израз на благодарност към морето, което и този път беше щедро към нас.
Това са такъмите:
Каяк - Hobie Mirage Outback 2019
Примамка - Fiiish Crazy Sand Eel No3 - 22cm с глава 90 гр.
Макара - Tailwalk Elan Super Wide Power 71BL - Left Handle
Влакно - Unitika Univenture X8 PE 3.0
Лидер - Seaguar FXR 0.62
Втора пръчка, която не влезна в боя:
Пръчка - Shimano Game type Slow J B684
Макара - Shimano Оцеа Йиггер 2001 HG
Влакно - VARIVAS Avani Jigging Max Power 8x PE 1.5
Лидер - Seaguar 0.47
Ето и първата вечеря, на която беше изяден този голям зъбар
Първо изчистих рибата, която беше около 10 кг. после я разцепих и обезкостих. Пробвах всички плата, които имам, но нищо не беше достатъчно голямо да побере този звяр. Дължината я оправих, като отрязах опашката, но ширината беше непосилна. Фурната ми е 90см и побира цяло агне и други гилеми твари.
Следващата стъпка беше да направя бульон от средната кост, гръбната перка и опашката. По-късно го използвах за паеля и един сос, на който ще обърна специално внимание по-късно
Сварих един октопод, обелих дребни скариди за паелята и едри за грил.
Този път предпочетох рибен бульон пред пилешки или заешки. Като капак за паелята използвах зеленоусти новозеландски миди, които са много големи и месести.
Рибата я направих за 25 мин. във фурна на 220 градуса.
Соса се казва Beurre Blanc и е маслен сос, който е основа на много други сосове.
В тиган слагам няколко стръка мащерка, две глави много ситно нарязан лук шалот, дафинов лист, няколко корички от лайм, бяло вино и сок от лайм и малко пресен рибен бульон. Всичко това се слага на котлона и се редуцира на 1/3 от първоначалното количество. Добавям 3-4 лъжици готварска сметана и оставам да се сгъсти на тих огън. Предварително съм нарязал на кубчета и сложил във фризера около 350 гр. масло. Дърпам тигана от котлона и започвам да слагам по няколко бучки масло, като бъркам постоянно. Не трябва да се слага много масло наведнъж, защото соса ще се охлади. През цялото време котлона продължава да работи и тигана се връща на моменти за да се загрее. Не трябва да се прекалява и с топлото, защото маслото ще стане течно и соса ще се прецака. На финала всичко се минава през цедка и ако има нужда се добавят сол, бял пипер и лимонов сок.
Десерта беше крем брюле на SousVide.
Re: Няколко трофейни риби от каяка.
Браво,страхотно сте си изкарали и невероятен репортаж,за което Благодарим !!!Много слука и Късмет ,следващия път в Елада ...!!!
Re: Няколко трофейни риби от каяка.
Убили сте ги
Re: Няколко трофейни риби от каяка.
Много интересно.
Според мен от тия риби,
Ще стане и много хубава рибена
Чорба.
Според мен от тия риби,
Ще стане и много хубава рибена
Чорба.
Мир любов и щастие за всички
Риболовци.
Риболовци.
- biserkehayov
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 278
- Регистриран на: Сря Юни 08, 2011 9:33 am
Re: Няколко трофейни риби от каяка.
Адмирации за репортажа, страхотния улов, скромната постъпка с боклука и кулинарните възможности!
Респект!
Респект!
- JohnnyBravoBG
- новобранец
- Мнения: 72
- Регистриран на: Сря Яну 16, 2013 10:03 pm
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Няколко трофейни риби от каяка.
Ето малко видео кадри от рибилова:
Rofos:
https://youtu.be/AA9SoB40cvA
Dentex:
https://youtu.be/u9Oy5jSk3pE
Amberjack:
https://youtu.be/iRY4CqXLnO0
Rofos:
https://youtu.be/AA9SoB40cvA
Dentex:
https://youtu.be/u9Oy5jSk3pE
Amberjack:
https://youtu.be/iRY4CqXLnO0
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Няколко трофейни риби от каяка.
И от мен едно голямо БРАВО - дет му викат,
кеф на макс.Продължавай да ни радваш с такива репортажи.
кеф на макс.Продължавай да ни радваш с такива репортажи.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- falco2
- ще става разбирач
- Мнения: 479
- Регистриран на: Сря Мар 30, 2011 8:23 pm
- Местоположение: Пловдив
Re: Няколко трофейни риби от каяка.
Колега, ти удари всички кулинарни величия в земята, а аз за малко да се удавя в собствената си слюнка. Дано по-често имаш тази слука.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 14928
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Няколко трофейни риби от каяка.
Поздравления за авторът,
Защото толкова комплексна тема не бях чел досега !
Всичко е описана в детайли,
Подготовка,
Места,
Риболов,
Такъми,
Кулинария,
И всичко е наяве,
Аз четох и гледах клиповете с огромно удоволствие.
Защото толкова комплексна тема не бях чел досега !
Всичко е описана в детайли,
Подготовка,
Места,
Риболов,
Такъми,
Кулинария,
И всичко е наяве,
Аз четох и гледах клиповете с огромно удоволствие.
- icefire
- ще става разбирач
- Мнения: 385
- Регистриран на: Чет Апр 26, 2012 9:11 am
- Местоположение: София
Re: Няколко трофейни риби от каяка.
Страхотен репортаж , много радва .. Браво !!!
Да ви се случват все такива , че и по- добри !!!
Искрено желая успех !!!
Да ви се случват все такива , че и по- добри !!!
Искрено желая успех !!!
Никой не полудява толкова бързо като абсолютно нормалният човек ...
Животът е навик , от който се отвиква много трудно ...
Terry Pratchett
Животът е навик , от който се отвиква много трудно ...
Terry Pratchett
- chirusa_bg
- учете се от него
- Мнения: 7798
- Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 11:07 am
- Местоположение: Sofia
- Обратна връзка:
Re: Няколко трофейни риби от каяка.
Уникално преживяване!
Благодаря за разказа.
Благодаря за разказа.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Re: Няколко трофейни риби от каяка.
е няма такива пичове като вас,благодарности за споделеното прекарване