Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняСТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“
Модератор: sapuna
- ZaMoreto
- новобранец
- Мнения: 17
- Регистриран на: Пон Май 18, 2015 1:08 pm
- Местоположение: Несебър
- Обратна връзка:
СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“
Един от най-вкусните… а може би най-подходящия студен сос за морски дарове. Перфектно допълва наситения вкус на черноморския Пагур. Класика е добавянето му към салата от сварени, изстудени ядки от миди… Комбинира се успешно със зелени салати и такива от картофи, домати… дори зеле.
Отличава се с плътна, стегната текстура. Богат, наситен, леко пикантен, цитрусо-чеснов вкус. Приготвя се лесно и изключително бързо, буквално за две минути. Продуктите са широко достъпни и присъстват във всеки дом. Вкусен, характерен… неслучайно добавян, като акцент в дюнерите на „Аладин“.
Продукти
100 мл. Прясно мляко
Супена лъжица Сол
Три скилидки Чесън
200 мл. Слънчогледово Олио
Сока от половин Лимон
Начин на приготвяне
Изсипете 100 мл. студено, пълномаслено, Прясно мляко в подходящ съд. Добавете една супена лъжица сол към млякото и разбъркайте до разтварянето и. Нарежете на ситно трите скилидки чесън и ги добавете към прясното мляко. Залейте всичко със 200 мл. слънчогледово олио. Пасатора се потапя внимателно до дъното и чак тогава се включва. Разбърква се, като включения вече пасатор се издърпва съвсем леко и плавно нагоре. Така се получава еднородна бяла субстанция. Всичко това трае не повече от 5-10 секунди! След като се получи сместа, към нея на тънка струя се добавя и лимоновия сок, като разбъркването не спира докато не се получи еднородна смес.
Това е!!! Днес е 24-ти май… все пак знанието трябва да се споделя
Отличава се с плътна, стегната текстура. Богат, наситен, леко пикантен, цитрусо-чеснов вкус. Приготвя се лесно и изключително бързо, буквално за две минути. Продуктите са широко достъпни и присъстват във всеки дом. Вкусен, характерен… неслучайно добавян, като акцент в дюнерите на „Аладин“.
Продукти
100 мл. Прясно мляко
Супена лъжица Сол
Три скилидки Чесън
200 мл. Слънчогледово Олио
Сока от половин Лимон
Начин на приготвяне
Изсипете 100 мл. студено, пълномаслено, Прясно мляко в подходящ съд. Добавете една супена лъжица сол към млякото и разбъркайте до разтварянето и. Нарежете на ситно трите скилидки чесън и ги добавете към прясното мляко. Залейте всичко със 200 мл. слънчогледово олио. Пасатора се потапя внимателно до дъното и чак тогава се включва. Разбърква се, като включения вече пасатор се издърпва съвсем леко и плавно нагоре. Така се получава еднородна бяла субстанция. Всичко това трае не повече от 5-10 секунди! След като се получи сместа, към нея на тънка струя се добавя и лимоновия сок, като разбъркването не спира докато не се получи еднородна смес.
Това е!!! Днес е 24-ти май… все пак знанието трябва да се споделя
Производство на Моряшки тениски https://OtMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
Re: СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“
Със толкова много сол ще стане за почистване на пътищата зимата
Другото име на "студения сос от морето" е млечна майонеза.Ето и рецепта :
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D ... 0%B7%D0%B0
Другото име на "студения сос от морето" е млечна майонеза.Ето и рецепта :
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D ... 0%B7%D0%B0
- ZaMoreto
- новобранец
- Мнения: 17
- Регистриран на: Пон Май 18, 2015 1:08 pm
- Местоположение: Несебър
- Обратна връзка:
Re: СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“
чаена, не супена Но нещо немога да го променя... За този сос съм чувал какви ли не "легенди" от дюнерджиите на Аладин, че имало тайна съставка, която носели от сирия, че го били патентовали, че щели да го пускат в търговската мрежа... Явно има голям интерес към него и не всеки го знае! Затова съм го сложил и тук...
Производство на Моряшки тениски https://OtMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
Re: СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“
Точно,това е млечно-чеснова майонеза на български, а ,, Янките,, я наричат... ,, Айоли,, !!! Само ,дето много смърди на чесън и морския аромат ,отива в ,,ачика,, !Лично мое мнение ! Замени чесъна с капки ,,Табаско,, !!!
-
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 266
- Регистриран на: Пет Апр 06, 2012 1:40 pm
- Местоположение: Бургас
Re: СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“
Сложете и няколко орехови ядки, и отивате към сос "скордаля"
Re: СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“
Колега,,,скордалята,, иде от скордо...ЧЕСЪН !!! Точно това,казах....губи се МОРСКИЯ вкус ,а пак, повтарям е лично МОЕ мнение !!! Експерименти ...... ,хиляди,въпрос на вкус !!!
- dako71
- сериозен играч
- Мнения: 1311
- Регистриран на: Пет Мар 06, 2009 3:14 am
- Местоположение: Фидер отбор Пирдоп
- Обратна връзка:
Re: СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“
Благодаря за рецептата! Задължително ще се пробва.
Re: СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“
Колегата ,,ЗА МОРЕТО,, е много добре ориентиран, а също, знае и за какво пише !!!Тук може да е новобранец (за това са и нападките !) ,но това важи за всички нови във форума,както и с мен!!!Благодаря за добрите морски истории,снимки,предания и рецепти !!! Малко останаха пишещите ЗА МОРЕТО !!! Колегата ви е дал линк,под поста си ,трябва да се види !!!
-
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 266
- Регистриран на: Пет Апр 06, 2012 1:40 pm
- Местоположение: Бургас
Re: СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“
Ооо, не вложих нито лошо чувство нито ирония. Правя този сос, но добавям и орехи, опитайте, все пак темата е за кулинарни експерименти.
Лека.
Лека.
- ZaMoreto
- новобранец
- Мнения: 17
- Регистриран на: Пон Май 18, 2015 1:08 pm
- Местоположение: Несебър
- Обратна връзка:
Re: СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“
По "Морските въпроси" всички са големи разбирачи... и това не е от сега, така е било винаги, и винаги така ще бъде!!! Който не вярва да влезе в кръчма пълна с рибари и да заговори за Море Със сигурност ако не е "от нашите" ще има присмех и нападки, че и "са" подигравчии!!! Сплотена и дружелюбна общност със свои вярвания и традиции, или поне е така изглежда на пръв поглед... За соса и името няма какво да кажа, то горе си пише - ОтМорето, и който, както иска да си го превежда и натъманява! Дали може да се каже, че е скордаля? Защо не, то скордаля има стохиляди вида - с орехи, без орехи, с брашно, без брашно... Маляките я правят задължително с картофено пюре!
Производство на Моряшки тениски https://OtMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
Сайт на черноморска тематика http://ZaMoreto.com
-
- новобранец
- Мнения: 3
- Регистриран на: Вто Сеп 11, 2018 5:36 pm
- Местоположение: Czech
- Обратна връзка:
СТУДЕН СОС „ОТМОРЕТО“
Ама това, което си дала като рецепта не е сос. А крем. ПОлучава се гъсто, точно заради царевичното брашно. Май не говорим един език.