Как да сготвя распер?

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
docenta
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1066
Регистриран на: Съб Фев 11, 2006 6:35 pm
Местоположение: София

Как да сготвя распер?

Мнение от docenta »

Здравейте колеги,
От дуела с Батмилен ми останаха три яки распера по над 50 сантиметра. Някой знае ли добра рецепта специално за распер, та да не ги зяносвам с пържене?
Текат ми вече лигите да чуя вашите идеи! АМ-АМ!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!


Риболовна академия "Негован"
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3426
Регистриран на: Пон Май 02, 2005 9:14 pm
Местоположение: София, Русе
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Нямам идея, но е много костелива риба и май няма да мине без пържене.

Може да стане някоя рецепта за щука, на плакия може да стане като се нацепи през 2-3 мм
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Как да сготвя распер?

Мнение от GODzillata »

Toку що се прибвах от Дунава с едно расперче 1,5 кг. и започнх да търся рецепта за него, та попаднах на това:

РАСПЕР ПО ДУНАВСКИ С ПЕЧЕНИ ГЪБИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ГРИЛ


Продукти:
1 риба распер
морска сол
1-2 с. л. мас
1 картоф
1 с. л. светъл оцет
1 с. л. олио
2 глави чесън
гъби
масло
1 скилидка чесън
1 глава лук
1 домат

За млечния сос:
100-150 гр майонеза
1/2 кофичка кисело мляко
щипка морска сол
4-5 стръка копър
1 глава чесън

За зеленчуковия сос:
2-3 с. л. оцет
2-3 с. л. зехтин
1 с. л. мед
сол на вкус
5-6 скилидки чесън
5-6 стръка магданоз
2-3 стръка копър
парче червена чушка

Почистете рибата от люспите и вътрешностите. Отделете филетата, разрежете ги на две и ги посолете.
Нарежете картофа на шайби и го сложете в тенджера с вода с 1 с.л. оцет и щипка сол. Прибавете две цели глави чесън и сварете за 5-6 мин.
Почистете пънчетата на гъбите и ги запечете на грил-тиган. Сложете по парченце масло и чесън във всяка гъбка. Извадете ги, налейте в тигана 1 с.л. олио и сложете сварените картофи да се запекат. Срежете главите чесън напречно и ги сложете при картофите. Прибавете и глава лук, нарязана на шайби. Накрая запечете и един домат, разрязан на половинки – само от едната страна.
Сложете друг тиган на котлона да загрява, прибавете маста. Изпържете рибата първо откъм кожата, на максимална температура.
Разбийте в купа продуктите за млечния сос.
В друга купа пригответе зеленчуковия сос.
Сервирайте рибата с печените гъби и зеленчуци. Залейте зеленчуците със зеленчуковия сос, а рибата – с млечния.
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1533
Регистриран на: Пон Фев 14, 2005 12:58 pm
Местоположение: Sofia

Re: Как да сготвя распер?

Мнение от Stefko »

Кире, честито за улова най-напред :wink:

Ако мене питаш рецептата ти не е лоша, но моето преложение е просто да му махнеш гръбнака, перките и главата (от които чаркове става чудесна чорбичка), а останалото да го метнеш на скаричката! Получава се шес' плюс, вервай ми ;) Само така си употребявам моите распери и хич не се оплаквам :)

А наздраве :drinkers:

П.П. На какъв тип място го намери тоя распер при тая огромна вода, ако не е тайна :roll:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Как да сготвя распер?

Мнение от GODzillata »

Stefko написа:
П.П. На какъв тип място го намери тоя распер при тая огромна вода, ако не е тайна :roll:
Разбира се, че е тайна :lol: , но ще ти го шепна на ушенце (лс). :wink:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1533
Регистриран на: Пон Фев 14, 2005 12:58 pm
Местоположение: Sofia

Re: Как да сготвя распер?

Мнение от Stefko »

Ах, вие потайни мушмороци :smt117 Пак сте напипали място дето ври от риби и си го пазите за вас :smt003 :lol:
Споко Кире, аз затова питам за "тип място", а не за "самото място". И да ми кажеш, че е било на Речна гара (което не е така ей, да не се юрнете всички натам сега :mrgreen: :mrgreen: ) няма как да ида там, та повече работа (и на повече хора) върши едно по-общо описание на точката. Хем оставяш останалите видински конкуренти да си блъскат главата къде ще да е точно това местенце, хем ме светваш мен и ми даваш жокер къде евентуално мога да се капотирам в Козлодуй в следващите ми 2-3 излета :lol: :lol:

Поздрави!!

П.П. За да не сме съвсем "ОФФ", да кажа още нещо за расперчето на скара. Докато го печеш можеш съвсем небрежно да забъркаш ей онова сосче от твоята рецепта, дето е кръстено "млечно"... Може досущ по рецептата, а може и един вариант, дето дори и приложен към скобар може да те накара да намааш още 2 чинии :lol: Тоя вариант включва: 2 пакетчета майонеза, 2-3 с.л. кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 1-2 ч.л. горчица, сок от 1/4 лимон (повтарям "сок от ЛИМОН", а не от пластмасова бутилка :evil: ) копър, сол. Скилидките счукваш заедно с копърчето, после слагаш всичко останало и бъркаш хубаво :tonqe: Сега, ти като виден кулинар ще се сетиш и сам, че тия количества и пропорции са напълно ориентировъчни и подлежат на корекция в зависимост от личните предпочитания. Така че давай смело, опитвай и пак давай смело...а после ми кажи колко пъти праща жената за бира до магазина :lol:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Как да сготвя распер?

Мнение от GODzillata »

Мариновах го:
Изображение

И хоп на скарата:
Изображение
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1533
Регистриран на: Пон Фев 14, 2005 12:58 pm
Местоположение: Sofia

Re: Как да сготвя распер?

Мнение от Stefko »

Някакви отзиви :?: :roll:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
docenta
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1066
Регистриран на: Съб Фев 11, 2006 6:35 pm
Местоположение: София

Re: Как да сготвя распер?

Мнение от docenta »

Какви отзиви бе, братя! По такава рецепта и краставица да опечеш на скара, ще си оближеш пръстите. Не е майтап - през летния период зеленчуците на скара са върхо! Справка - китайската кухня :D
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!


Риболовна академия "Негован"
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 16393
Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
Местоположение: Outta space

Re: Как да сготвя распер?

Мнение от GODzillata »

Stefko написа:Някакви отзиви :?: :roll:
Ами........не е върха на сладоледа, но с бира :drinkers: става :wink: , пък и котката го хареса. :lol:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1533
Регистриран на: Пон Фев 14, 2005 12:58 pm
Местоположение: Sofia

Re: Как да сготвя распер?

Мнение от Stefko »

GODzillata написа: Ами........не е върха на сладоледа, но с бира :drinkers: става :wink: , пък и котката го хареса. :lol:
Хмм!? Вземи дръпни един в категорията 2+ кг. и повтори упражнението с него. При мен котката нема никакъв шанс да се дореди до резултата :mrgreen:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
siunu
новобранец
новобранец
Мнения: 8
Регистриран на: Нед Ное 09, 2008 1:33 pm

Re: Как да сготвя распер?

Мнение от siunu »

Отделяш главата, перките и гръбнака, заделяш тази убавиня за чорбъ. Отделяш филетата от коремната част и така нарязани ги слагаш в простичка марината : Лимонов сок или оцет, вода, зехтин или олио, сол, всичко е на вкус и накрая нарязан дивесил. Топваш парчетата риба и така трябва да престоят поне 2 часа. После вадиш и печеш на скара на дървени въглища. Печеш пак на вкус, аз ги пека до леко покафявяване. След това правиш т.нар чеснова майонеза : Обелваш една, две, три, колкото ти е кеф глави чесен, пасираш ги заедно с една чаена лъжичка сол до състояние на плътна каша, след това бавно наливаш по малко олио в чесновата каша, взимаш една вилица и бъркаш, докато стане хомогенно и така наливаш олио и бъркаш докато стане количество което искаш / цялата смес набъбва яко /Като забъркаш количеството, което искаш, бавно наливаш в сместта сока от два-три лимона и пак разбъркваш до хомогенизиране. След това майнозета е готова, слагаш си печен распер в чинийката а до него купчинка от майонезата, после топиш и ядеш, поливаш яко с бяло вино, поне аз правя така. Добър апетит !
Много е важно распера да е поне над 1.5 кг., това е така понеже тази риба е много добър плувец и има доста кости - плаващи, които, когато рибата е дребва са неприятни, но когато е едра се отделят лесно и не са проблем. Иначе распера е с бяло, мазно и много вкусно месо, поне този от река Дунав, където аз го ловя.
johnpavvo
новобранец
новобранец
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Юли 24, 2017 10:48 am

Re: Как да сготвя распер?

Мнение от johnpavvo »

GODzillata написа:Мариновах го:
Изображение

И хоп на скарата:
Изображение

Хубав брат
MR.MERRY
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”