Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняКак да сготвя распер?
Модератор: sapuna
Как да сготвя распер?
Здравейте колеги,
От дуела с Батмилен ми останаха три яки распера по над 50 сантиметра. Някой знае ли добра рецепта специално за распер, та да не ги зяносвам с пържене?
Текат ми вече лигите да чуя вашите идеи! АМ-АМ!
От дуела с Батмилен ми останаха три яки распера по над 50 сантиметра. Някой знае ли добра рецепта специално за распер, та да не ги зяносвам с пържене?
Текат ми вече лигите да чуя вашите идеи! АМ-АМ!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Как да сготвя распер?
Toку що се прибвах от Дунава с едно расперче 1,5 кг. и започнх да търся рецепта за него, та попаднах на това:
РАСПЕР ПО ДУНАВСКИ С ПЕЧЕНИ ГЪБИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ГРИЛ
Продукти:
1 риба распер
морска сол
1-2 с. л. мас
1 картоф
1 с. л. светъл оцет
1 с. л. олио
2 глави чесън
гъби
масло
1 скилидка чесън
1 глава лук
1 домат
За млечния сос:
100-150 гр майонеза
1/2 кофичка кисело мляко
щипка морска сол
4-5 стръка копър
1 глава чесън
За зеленчуковия сос:
2-3 с. л. оцет
2-3 с. л. зехтин
1 с. л. мед
сол на вкус
5-6 скилидки чесън
5-6 стръка магданоз
2-3 стръка копър
парче червена чушка
Почистете рибата от люспите и вътрешностите. Отделете филетата, разрежете ги на две и ги посолете.
Нарежете картофа на шайби и го сложете в тенджера с вода с 1 с.л. оцет и щипка сол. Прибавете две цели глави чесън и сварете за 5-6 мин.
Почистете пънчетата на гъбите и ги запечете на грил-тиган. Сложете по парченце масло и чесън във всяка гъбка. Извадете ги, налейте в тигана 1 с.л. олио и сложете сварените картофи да се запекат. Срежете главите чесън напречно и ги сложете при картофите. Прибавете и глава лук, нарязана на шайби. Накрая запечете и един домат, разрязан на половинки – само от едната страна.
Сложете друг тиган на котлона да загрява, прибавете маста. Изпържете рибата първо откъм кожата, на максимална температура.
Разбийте в купа продуктите за млечния сос.
В друга купа пригответе зеленчуковия сос.
Сервирайте рибата с печените гъби и зеленчуци. Залейте зеленчуците със зеленчуковия сос, а рибата – с млечния.
РАСПЕР ПО ДУНАВСКИ С ПЕЧЕНИ ГЪБИ И ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ГРИЛ
Продукти:
1 риба распер
морска сол
1-2 с. л. мас
1 картоф
1 с. л. светъл оцет
1 с. л. олио
2 глави чесън
гъби
масло
1 скилидка чесън
1 глава лук
1 домат
За млечния сос:
100-150 гр майонеза
1/2 кофичка кисело мляко
щипка морска сол
4-5 стръка копър
1 глава чесън
За зеленчуковия сос:
2-3 с. л. оцет
2-3 с. л. зехтин
1 с. л. мед
сол на вкус
5-6 скилидки чесън
5-6 стръка магданоз
2-3 стръка копър
парче червена чушка
Почистете рибата от люспите и вътрешностите. Отделете филетата, разрежете ги на две и ги посолете.
Нарежете картофа на шайби и го сложете в тенджера с вода с 1 с.л. оцет и щипка сол. Прибавете две цели глави чесън и сварете за 5-6 мин.
Почистете пънчетата на гъбите и ги запечете на грил-тиган. Сложете по парченце масло и чесън във всяка гъбка. Извадете ги, налейте в тигана 1 с.л. олио и сложете сварените картофи да се запекат. Срежете главите чесън напречно и ги сложете при картофите. Прибавете и глава лук, нарязана на шайби. Накрая запечете и един домат, разрязан на половинки – само от едната страна.
Сложете друг тиган на котлона да загрява, прибавете маста. Изпържете рибата първо откъм кожата, на максимална температура.
Разбийте в купа продуктите за млечния сос.
В друга купа пригответе зеленчуковия сос.
Сервирайте рибата с печените гъби и зеленчуци. Залейте зеленчуците със зеленчуковия сос, а рибата – с млечния.
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Re: Как да сготвя распер?
Кире, честито за улова най-напред
Ако мене питаш рецептата ти не е лоша, но моето преложение е просто да му махнеш гръбнака, перките и главата (от които чаркове става чудесна чорбичка), а останалото да го метнеш на скаричката! Получава се шес' плюс, вервай ми Само така си употребявам моите распери и хич не се оплаквам
А наздраве
П.П. На какъв тип място го намери тоя распер при тая огромна вода, ако не е тайна
Ако мене питаш рецептата ти не е лоша, но моето преложение е просто да му махнеш гръбнака, перките и главата (от които чаркове става чудесна чорбичка), а останалото да го метнеш на скаричката! Получава се шес' плюс, вервай ми Само така си употребявам моите распери и хич не се оплаквам
А наздраве
П.П. На какъв тип място го намери тоя распер при тая огромна вода, ако не е тайна
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Как да сготвя распер?
Разбира се, че е тайна , но ще ти го шепна на ушенце (лс).Stefko написа:
П.П. На какъв тип място го намери тоя распер при тая огромна вода, ако не е тайна
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Re: Как да сготвя распер?
Ах, вие потайни мушмороци Пак сте напипали място дето ври от риби и си го пазите за вас
Споко Кире, аз затова питам за "тип място", а не за "самото място". И да ми кажеш, че е било на Речна гара (което не е така ей, да не се юрнете всички натам сега ) няма как да ида там, та повече работа (и на повече хора) върши едно по-общо описание на точката. Хем оставяш останалите видински конкуренти да си блъскат главата къде ще да е точно това местенце, хем ме светваш мен и ми даваш жокер къде евентуално мога да се капотирам в Козлодуй в следващите ми 2-3 излета
Поздрави!!
П.П. За да не сме съвсем "ОФФ", да кажа още нещо за расперчето на скара. Докато го печеш можеш съвсем небрежно да забъркаш ей онова сосче от твоята рецепта, дето е кръстено "млечно"... Може досущ по рецептата, а може и един вариант, дето дори и приложен към скобар може да те накара да намааш още 2 чинии Тоя вариант включва: 2 пакетчета майонеза, 2-3 с.л. кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 1-2 ч.л. горчица, сок от 1/4 лимон (повтарям "сок от ЛИМОН", а не от пластмасова бутилка ) копър, сол. Скилидките счукваш заедно с копърчето, после слагаш всичко останало и бъркаш хубаво Сега, ти като виден кулинар ще се сетиш и сам, че тия количества и пропорции са напълно ориентировъчни и подлежат на корекция в зависимост от личните предпочитания. Така че давай смело, опитвай и пак давай смело...а после ми кажи колко пъти праща жената за бира до магазина
Споко Кире, аз затова питам за "тип място", а не за "самото място". И да ми кажеш, че е било на Речна гара (което не е така ей, да не се юрнете всички натам сега ) няма как да ида там, та повече работа (и на повече хора) върши едно по-общо описание на точката. Хем оставяш останалите видински конкуренти да си блъскат главата къде ще да е точно това местенце, хем ме светваш мен и ми даваш жокер къде евентуално мога да се капотирам в Козлодуй в следващите ми 2-3 излета
Поздрави!!
П.П. За да не сме съвсем "ОФФ", да кажа още нещо за расперчето на скара. Докато го печеш можеш съвсем небрежно да забъркаш ей онова сосче от твоята рецепта, дето е кръстено "млечно"... Може досущ по рецептата, а може и един вариант, дето дори и приложен към скобар може да те накара да намааш още 2 чинии Тоя вариант включва: 2 пакетчета майонеза, 2-3 с.л. кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 1-2 ч.л. горчица, сок от 1/4 лимон (повтарям "сок от ЛИМОН", а не от пластмасова бутилка ) копър, сол. Скилидките счукваш заедно с копърчето, после слагаш всичко останало и бъркаш хубаво Сега, ти като виден кулинар ще се сетиш и сам, че тия количества и пропорции са напълно ориентировъчни и подлежат на корекция в зависимост от личните предпочитания. Така че давай смело, опитвай и пак давай смело...а после ми кажи колко пъти праща жената за бира до магазина
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Как да сготвя распер?
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Re: Как да сготвя распер?
Какви отзиви бе, братя! По такава рецепта и краставица да опечеш на скара, ще си оближеш пръстите. Не е майтап - през летния период зеленчуците на скара са върхо! Справка - китайската кухня
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Как да сготвя распер?
Ами........не е върха на сладоледа, но с бира става , пък и котката го хареса.Stefko написа:Някакви отзиви
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Re: Как да сготвя распер?
Хмм!? Вземи дръпни един в категорията 2+ кг. и повтори упражнението с него. При мен котката нема никакъв шанс да се дореди до резултатаGODzillata написа: Ами........не е върха на сладоледа, но с бира става , пък и котката го хареса.
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Re: Как да сготвя распер?
Отделяш главата, перките и гръбнака, заделяш тази убавиня за чорбъ. Отделяш филетата от коремната част и така нарязани ги слагаш в простичка марината : Лимонов сок или оцет, вода, зехтин или олио, сол, всичко е на вкус и накрая нарязан дивесил. Топваш парчетата риба и така трябва да престоят поне 2 часа. После вадиш и печеш на скара на дървени въглища. Печеш пак на вкус, аз ги пека до леко покафявяване. След това правиш т.нар чеснова майонеза : Обелваш една, две, три, колкото ти е кеф глави чесен, пасираш ги заедно с една чаена лъжичка сол до състояние на плътна каша, след това бавно наливаш по малко олио в чесновата каша, взимаш една вилица и бъркаш, докато стане хомогенно и така наливаш олио и бъркаш докато стане количество което искаш / цялата смес набъбва яко /Като забъркаш количеството, което искаш, бавно наливаш в сместта сока от два-три лимона и пак разбъркваш до хомогенизиране. След това майнозета е готова, слагаш си печен распер в чинийката а до него купчинка от майонезата, после топиш и ядеш, поливаш яко с бяло вино, поне аз правя така. Добър апетит !
Много е важно распера да е поне над 1.5 кг., това е така понеже тази риба е много добър плувец и има доста кости - плаващи, които, когато рибата е дребва са неприятни, но когато е едра се отделят лесно и не са проблем. Иначе распера е с бяло, мазно и много вкусно месо, поне този от река Дунав, където аз го ловя.
Много е важно распера да е поне над 1.5 кг., това е така понеже тази риба е много добър плувец и има доста кости - плаващи, които, когато рибата е дребва са неприятни, но когато е едра се отделят лесно и не са проблем. Иначе распера е с бяло, мазно и много вкусно месо, поне този от река Дунав, където аз го ловя.