Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Рибите За рибите по света и у насРазличните наименования на рибите
Модератор: emo vasilev
-
- ще става разбирач
Re: Различните наименования на рибите
мога да се включа с морски риби, като може да се повторя или да сгреша - поправете ме:
попче - кая (по-голямо)
тревно попче - саская
широкоглаво попче - татаркая
паламуд - циганка (малкото) ; торук (голямото)
лефер - чернокоп (малкото) ; гофан, гофус (голямото); други: зъбатко, кучето
лаврак - морски вълк
атерина - гюмюш, сребърка
зарган - морска бекаса; други: писалка (малкото) ; каиш, крокодил (голямото)
илария - боклуджа (малкото)
кефал - пачур (малкото)
лапина - чучулина
барбуня - царска риба; султанка
сафрид - граца (малкото)
трицона - цаца, копърка, шпрот
карагьоз - блеч, харип (малкото); други: дунавска скумрия
галя - морски налим
баракуда - морска щука
скорпид - морски скорпион
спарид - морска каракуда
писия - софийски калкан
морска кучка - си е куче
звездоброец - морска жаба или морско биволче
това от мен, само морски риби, понеже друг риболов не практикувам
попче - кая (по-голямо)
тревно попче - саская
широкоглаво попче - татаркая
паламуд - циганка (малкото) ; торук (голямото)
лефер - чернокоп (малкото) ; гофан, гофус (голямото); други: зъбатко, кучето
лаврак - морски вълк
атерина - гюмюш, сребърка
зарган - морска бекаса; други: писалка (малкото) ; каиш, крокодил (голямото)
илария - боклуджа (малкото)
кефал - пачур (малкото)
лапина - чучулина
барбуня - царска риба; султанка
сафрид - граца (малкото)
трицона - цаца, копърка, шпрот
карагьоз - блеч, харип (малкото); други: дунавска скумрия
галя - морски налим
баракуда - морска щука
скорпид - морски скорпион
спарид - морска каракуда
писия - софийски калкан
морска кучка - си е куче
звездоброец - морска жаба или морско биволче
това от мен, само морски риби, понеже друг риболов не практикувам
Преди години в Пазарджик на щипока казваха Виолче. И така до ден днешен на щипочетата им казвам виолчета
Абе , и аз си водих записки докато свикна с Ямболските наименования на речната риба,ама най се "облещих" на един зимен риболов в Елхово - на въпроса към един колега"какво дава" получихме отговор"само линджир и чумурлига,един алай не е обадил" ! А сега де,каква стръв да вадим?boki speca написа:В Ямбол има няколко странни наименования на риби:костур-стрижок, морунаж-гърбавица,лин-карабалък,распер-балкован,виюн-змиорка,речен кефал-кабакулак,а на уклея-върхар,белица ,блескач,мухар,хамсия и какво ли още не
(линджир-уклей,върхар ;чумурлига-морунаж,гърбавица ;алай-скобар)
-
- ще става разбирач
интересното е, че всички са звучни наименования хайде по опитните рибари да се включат и да кажат някой тайна...
-
- разбира нещата
В Свиленград на уклея казват скаричка.
На бялата риба- елеврек.Караетак и карабалък са мисля морунажа и скобара!
На бялата риба- елеврек.Караетак и карабалък са мисля морунажа и скобара!
Малка забележка за софийския калкан-това са скатове с отрязани опашки за да ги купуват будалите от софия.Друг трик е да ги натъпчат доброзорно с дредна риба да се дигне грамажа,а оттам ипечалбата.Писията си е писия и само нахаканите шопи си мислят за калкан и не само.
-
- ще става разбирач
не вярвам да е скат, тъй като ще излезе доста евтино месото на ската. А пък скат в черно море доколкото съм запознат - няма. Реших да се разровя и в мрежата пише за риба Ватос. Само не можах да разбера морска котка ли е или морска лисица. Въпреки това писията е най близка до калкана на външен вид и с най-евтина цена... Мое мнение
Ох,да поясня-скатове са разред акулови сплескани и махащи крилца като пилета.Най-големия е мантата,нашите достигат до метър и са 2 подвида.Писията е същинска риба и вече е рядка за съжаление,но като ястие се различава от калкана с по-стегнато месо и вкусови качества.Ватос и Рина са популярните имена на нашенските скатове-ядат се с кеф стига да се изкиснат за няколко часа.Ице,като варненец питай рибарите щото във форума ще решат че не си от географията ни.
Може би, уклеят е един от видовете риба у нас, който има най-много наименования. Ето още едно от мен, което в детството ми (а и сега) е доста разпространено, но не го срещнах описано в темата:
уклей - пръскач
уклей - пръскач
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Виол си му казват и сега... Тъста ми твърди, че са си правели виол-чорбаsunnen написа:Преди години в Пазарджик на щипока казваха Виолче. И така до ден днешен на щипочетата им казвам виолчета
- diavolo666
- вече хвърля и на тежко
На малката рекичка Бутамята,наред с попчетата,каракудите,иларията и атерината лових и едни ситни рибенца,които изглеждаха досущ като бабушки.Но това бе до момента в който не ми казаха някакво странно наименование на тази рибка,което не можах добре да запомня Беше нещо долчинка или далчинка,но определено не бе от морските,които влизат в реката.Ако някой е по-запознат,то моля да сподели
ЕДИН СВЯТ,ЕДИН ГРАД-СТАРА ЗАГОРА,ЕДИН ОТБОР -"БЕРОЕ" ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ!!!
diavolo666 написа:На малката рекичка Бутамята,наред с попчетата,каракудите,иларията и атерината лових и едни ситни рибенца,които изглеждаха досущ като бабушки.Но това бе до момента в който не ми казаха някакво странно наименование на тази рибка,което не можах добре да запомня Беше нещо долчинка или далчинка,но определено не бе от морските,които влизат в реката.Ако някой е по-запознат,то моля да сподели
Колега предполагам , че рибката е от вида Petroleuciscus borysthenicus Малък речен кефал Ендемичен вид ...среща се във всички реки и притоците им в югоизточна България . Има я и в река Вая по на север .
- diavolo666
- вече хвърля и на тежко
Ето и една снимка.Повечето риби,които се виждат са именно от тезиTrias написа:diavolo666 написа:На малката рекичка Бутамята,наред с попчетата,каракудите,иларията и атерината лових и едни ситни рибенца,които изглеждаха досущ като бабушки.Но това бе до момента в който не ми казаха някакво странно наименование на тази рибка,което не можах добре да запомня Беше нещо долчинка или далчинка,но определено не бе от морските,които влизат в реката.Ако някой е по-запознат,то моля да сподели
Колега предполагам , че рибката е от вида Petroleuciscus borysthenicus Малък речен кефал Ендемичен вид ...среща се във всички реки и притоците им в югоизточна България . Има я и в река Вая по на север .
ЕДИН СВЯТ,ЕДИН ГРАД-СТАРА ЗАГОРА,ЕДИН ОТБОР -"БЕРОЕ" ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ!!!
-
- фен клуб-скобар
Костур-бабой
уклей-белач
слънчева риба-царичка
распер-ласпер
бяла риба-смадок
Това е което се сещам аз.
уклей-белач
слънчева риба-царичка
распер-ласпер