Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняКАЙЗЕР
Модератор: sapuna
KAYZER - ??? !!!
Самото наименование "КАЙЗЕР" говори за голям ангажимент.
Та значи, направата на кайзера е и лесно и сложно.Поне моята рецепта не ме е излагала, но аз я ползвам и за кайзер пастърма от свинско и телешко и за риба.
Рибата обаче при мен във Варна е черноморска акула, а рецептата е от варненските арменци.
Взема се месото/филе от акула/, слага се в марината 24 часа.Марината е по вкус, солеността се прави или с яйце/да плува 20ст./ или по разни други от готварски книги, но не мн. солена.
След 24ч в марината се слага на простира, ама се закрива леко с вестник, че гларусите нищо не признават за преграда и ако я зърнат .....Аз я закачам вечер по тъмно.Провява се ден-два да поизпръхне и се сваля за да се намаже с паста.
Паста:
2/3ч.ч. склидки чесън - обелен разбира се
1/2 ч.ч. червен пипер/на вкус може и малко лют или къри/
2-3 ч.л. оцет
1/2ч.л. чер пипер
Счуква се чесъна и се смесват всички съставки.
Гъстотата се налучква за мазане с добавяне на вода.
След намазването се оставя на проветрива тераса и пак задължително леко преметната с вестници.
Е, в такова време - хладно се прави, а после - в найлонов плик и във фризера 10-15кг като направиш, направи и 1000л вино или се абонирай за бира.
Сол и чесън му е майката на "КАЙЗЕРА"
НАЗДРАВЕ и да ви е сладко!!!!!
ЗА КАЙЗЕРА ОЩЕ
Не знам за вас, ама асвен че ми е кеф да ми трепне рибока в ръката, кеф ми е и да съм чревоугодник.
Ако някой е подхванал рецептата за кайзера - ДА ВНИМАВА.
НАЙ-ВАЖНОТО НА КАЙЗЕРА СЕГА ЩЕ ВИ ГО КАЖА.
Ч И М Е Н!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Най-важната подправка е ЧИМИНА.Ако не сте купували - на пазарите го има.По-дребно е от леща и чер пипер и мноооого твърдо.По-добре си купете прясно смлян.
Та чимена 2-3 препълнени чаени лъжички предварително се накисва във вода престоява 20мин.и му се добавя вода - да стане каша , а не твърд грис.Кашата се смесма с горното смеска - чесън и червен пипер.
Наистина се четат и рецептите, ама освен заяждане никой не каза нищо за рецептата ми.Би трябвало да се забележи.
КАЙЗЕР БЕЗ ЧИМЕН НЕ СТАВА.
Е НА МАГАЗИНА ИМА И БЕЗ - ДА СИ КУПЯТ ОТ ТАМ НЯКОЙ ХОРА ДЕТО СА САМО ГОЛЕМИ РИБАРИ.САМО ЧЕ КОЙТО МОЖЕ - ВСИЧКО ГО МОЖЕ......
Ако някой е подхванал рецептата за кайзера - ДА ВНИМАВА.
НАЙ-ВАЖНОТО НА КАЙЗЕРА СЕГА ЩЕ ВИ ГО КАЖА.
Ч И М Е Н!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Най-важната подправка е ЧИМИНА.Ако не сте купували - на пазарите го има.По-дребно е от леща и чер пипер и мноооого твърдо.По-добре си купете прясно смлян.
Та чимена 2-3 препълнени чаени лъжички предварително се накисва във вода престоява 20мин.и му се добавя вода - да стане каша , а не твърд грис.Кашата се смесма с горното смеска - чесън и червен пипер.
Наистина се четат и рецептите, ама освен заяждане никой не каза нищо за рецептата ми.Би трябвало да се забележи.
КАЙЗЕР БЕЗ ЧИМЕН НЕ СТАВА.
Е НА МАГАЗИНА ИМА И БЕЗ - ДА СИ КУПЯТ ОТ ТАМ НЯКОЙ ХОРА ДЕТО СА САМО ГОЛЕМИ РИБАРИ.САМО ЧЕ КОЙТО МОЖЕ - ВСИЧКО ГО МОЖЕ......
ZA KAYZERA
И МАЙТАПА НАСТРАНИ-ВЕДНЪЖ МИ СЕ СМЯХЯ, ЧЕ ХАБЯ МАТЕРИАЛА И ПРАВИХ САФРИД - НА КАЙЗЕР.
АМА, НАЙ-НАЙ-НАЙ-КРИТИЧНИЯ ПОЛУАРМЕНЕЦ ИЗЯДЕ ЕДНА ВРЪВ САФРИД-КАЙЗЕРОВАН И ГО ИЗГОНИХ, ЧЕ ТЯ РИБАТА И ВИНОТО ЩЯХА ДА СВЪРШАТ.ОТ ТОГАВА ВСЕ РАЗПРАВЯ ЗА КСАЙЗЕРОВАН САФРИД......
АМА, НАЙ-НАЙ-НАЙ-КРИТИЧНИЯ ПОЛУАРМЕНЕЦ ИЗЯДЕ ЕДНА ВРЪВ САФРИД-КАЙЗЕРОВАН И ГО ИЗГОНИХ, ЧЕ ТЯ РИБАТА И ВИНОТО ЩЯХА ДА СВЪРШАТ.ОТ ТОГАВА ВСЕ РАЗПРАВЯ ЗА КСАЙЗЕРОВАН САФРИД......
FILE OT KOP#RKA???:))
Не съм пробвал филе, но три дни вече мариновам трицона, много е добре с копър-замразен от фризера-истински.Хубаво мезе!!!!
И за рибник даже става.
И за рибник даже става.
- shturetc
- ще става разбирач
- Мнения: 451
- Регистриран на: Пон Окт 03, 2011 9:24 am
- Местоположение: Бургас
Re: КАЙЗЕР
Я да извадя от нафталина тази стара тема с мнооого вкусен краен резултат.
Преди година и нещо с Наско Ганчев ядохме пастърма/кайзер от ...таранка(каракуда).Колегата,който ни почерпи,само дето не наби 'Танас,когато последният,силно въодушевен от прекрасния кулинарен шедьовър,го запита за рецептата --по-строго пазена тайна от рецептата на Кока-Кола едва ли не била:lol:
Чини ми се (по вкусови спомени),че каракудените филета отговарят на описаната от колегата KRIVIJ рецепта
Съдейки по само 12-те мнения на KRIVIJ... и то с голяма давност,обаче,се опасявам,че по една или друга причина е напуснал форума!?
Ако има други запознати с този начин на обработка на риби,нека споделят техните малки тайни(без да ми налитат на бой,че....много пия и... ) и да ми подскажат дали няма да ми стане/мине номера със следната ситуация:Филетирах осолена риба.Филетата са перфектни-червено-розово-прозрачни и твърди.Стават и за директна консумация(в момента ги дегустирам с ракийка--върхЪ сЪ).Дали да не импровизирам и да ги намажа с пастата от чесън,черен и червен пипер и сминдух и да ги повиша в чин Кайзер??? Давайте акъли,плиййййз!
Преди година и нещо с Наско Ганчев ядохме пастърма/кайзер от ...таранка(каракуда).Колегата,който ни почерпи,само дето не наби 'Танас,когато последният,силно въодушевен от прекрасния кулинарен шедьовър,го запита за рецептата --по-строго пазена тайна от рецептата на Кока-Кола едва ли не била:lol:
Чини ми се (по вкусови спомени),че каракудените филета отговарят на описаната от колегата KRIVIJ рецепта
Съдейки по само 12-те мнения на KRIVIJ... и то с голяма давност,обаче,се опасявам,че по една или друга причина е напуснал форума!?
Ако има други запознати с този начин на обработка на риби,нека споделят техните малки тайни(без да ми налитат на бой,че....много пия и... ) и да ми подскажат дали няма да ми стане/мине номера със следната ситуация:Филетирах осолена риба.Филетата са перфектни-червено-розово-прозрачни и твърди.Стават и за директна консумация(в момента ги дегустирам с ракийка--върхЪ сЪ).Дали да не импровизирам и да ги намажа с пастата от чесън,черен и червен пипер и сминдух и да ги повиша в чин Кайзер??? Давайте акъли,плиййййз!
-
- ще става разбирач
- Мнения: 320
- Регистриран на: Чет Авг 27, 2009 4:45 pm
- Местоположение: София
Re: КАЙЗЕР
Като си правите кайзер паста, чимена се забърква с бяло вино, а не с вода